Dzielżan Helenium - BAZA
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzielżan Helenium - BAZA
Helenium dzielżan
Bylina z rodziny astrowatych (Asteraceae) naturalnie występująca w Ameryce Północnej. W Europie Zachodniej i USA jest jedną z głównych bylin późnego lata i jesieni. U nas dość rzadko spotykana, ale znajduje uznanie u miłośników roślin i coraz częściej bywa wykorzystywana przez architektów zieleni do tworzenia rabat bylinowych.
Doskonale komponuje się, na zasadzie kontrastu, z roślinami o wąskich liściach - trawy, sity, kosmatki. Ponadto jest doskonałym materiałem kwiaciarskim ? kompozycje kwiatowe w dużych wazonach.
Należy do bylin średnich i wysokich. Taksony z rodzaju dzielżan osiągają wysokość od 40 do 180 cm. Udają się na każdej przeciętnej glebie w ogrodzie, nie znoszą jedynie gleb nieprzepuszczalnych i stale mokrych, na takich stanowiskach giną przez wymakanie zimą. W przypadku zakładania rabaty należy rośliny sadzić bezwzględnie wiosną, sadzone jesienią lub późnym latem mogą nie przetrzymać pierwszej zimy.
Większość gatunków i odmian kwitnie latem lub jesienią, aby opóźnić ich kwitnienie należy przyciąć rośliny w maju.
Przegląd ważniejszych gatunków zdatnych do uprawy u Polsce:
H. autumnale ? dzielżan jesienny, osiąga 120-180 cm, kwiatostany żółte, kwitnie VII-VIII
H. hoopesii ? dzielżan Hoopesa, osiąga 40-50 cm, kwiatostany ciemnopomarańczowe, kwitnie V-VI, dekoracyjne ulistnienie.
H. x hybridum ? dzielżan ogrodowy ? grupa odmian wywodzących się od H. autumnale.
odmiany polecane w polskiej literaturze do uprawy w kraju:
'Chipperfield Orange'
'Flammenrad'
'Gartensonne'
'Goldene Jugend'
'Goldlackzwerg?'
'Moerheim's Beauty?'
'Peregrina'
'Rubrum Superbum'
Bylina z rodziny astrowatych (Asteraceae) naturalnie występująca w Ameryce Północnej. W Europie Zachodniej i USA jest jedną z głównych bylin późnego lata i jesieni. U nas dość rzadko spotykana, ale znajduje uznanie u miłośników roślin i coraz częściej bywa wykorzystywana przez architektów zieleni do tworzenia rabat bylinowych.
Doskonale komponuje się, na zasadzie kontrastu, z roślinami o wąskich liściach - trawy, sity, kosmatki. Ponadto jest doskonałym materiałem kwiaciarskim ? kompozycje kwiatowe w dużych wazonach.
Należy do bylin średnich i wysokich. Taksony z rodzaju dzielżan osiągają wysokość od 40 do 180 cm. Udają się na każdej przeciętnej glebie w ogrodzie, nie znoszą jedynie gleb nieprzepuszczalnych i stale mokrych, na takich stanowiskach giną przez wymakanie zimą. W przypadku zakładania rabaty należy rośliny sadzić bezwzględnie wiosną, sadzone jesienią lub późnym latem mogą nie przetrzymać pierwszej zimy.
Większość gatunków i odmian kwitnie latem lub jesienią, aby opóźnić ich kwitnienie należy przyciąć rośliny w maju.
Przegląd ważniejszych gatunków zdatnych do uprawy u Polsce:
H. autumnale ? dzielżan jesienny, osiąga 120-180 cm, kwiatostany żółte, kwitnie VII-VIII
H. hoopesii ? dzielżan Hoopesa, osiąga 40-50 cm, kwiatostany ciemnopomarańczowe, kwitnie V-VI, dekoracyjne ulistnienie.
H. x hybridum ? dzielżan ogrodowy ? grupa odmian wywodzących się od H. autumnale.
odmiany polecane w polskiej literaturze do uprawy w kraju:
'Chipperfield Orange'
'Flammenrad'
'Gartensonne'
'Goldene Jugend'
'Goldlackzwerg?'
'Moerheim's Beauty?'
'Peregrina'
'Rubrum Superbum'
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
W Polsce uprawianych jest niewiele odmian a szkoda. Miałem przyjemność zapoznać się z kolekcją ponad 100 kultywarów u jednego z holenderskich szkółkarzy.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czemu tak mało się go uprawia w Polsce? Szkoda bo to jest bardzo wdzięczna bylinka i ponoć często obecna w
ogrodach naszych babci.
Walentynko, proszę wklej jakieś zdjęcie Twoich dzielżanów jeśli masz fotki.
U mnie rośnie dzielżan 'Waltraut' o pięknych ciepłych kolorkach. Kwitnie on czerwca do mrozów.
Tak wyglądał w zeszłym roku.
Miałam też prawdziwy rarytas dzielżan roczny Helenium amarum który kupiłam na wystawie kwiatowej.
Zebrałam jego nasionka i wysiałam w następnym roku ale gorzej wyrósł niż oryginał. Niestety to był ostatni
rok tego dzielżana u mnie bo już nic później nie wzeszło z tych ziaren, choć próbowałam kilka razy. A szkoda.
Jeśli ktoś uprawia dzielżany chętnie pooglądamy fotki.
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
ogrodach naszych babci.
Walentynko, proszę wklej jakieś zdjęcie Twoich dzielżanów jeśli masz fotki.
U mnie rośnie dzielżan 'Waltraut' o pięknych ciepłych kolorkach. Kwitnie on czerwca do mrozów.
Tak wyglądał w zeszłym roku.
Miałam też prawdziwy rarytas dzielżan roczny Helenium amarum który kupiłam na wystawie kwiatowej.
Zebrałam jego nasionka i wysiałam w następnym roku ale gorzej wyrósł niż oryginał. Niestety to był ostatni
rok tego dzielżana u mnie bo już nic później nie wzeszło z tych ziaren, choć próbowałam kilka razy. A szkoda.
Jeśli ktoś uprawia dzielżany chętnie pooglądamy fotki.
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Marto śliczne dzięki. Jest piękny i całkiem podobny w kolorach do mojego. Ale to nigdy nie wiadomo, bo
jest wiele odmian w podobnych kolorach.
jest wiele odmian w podobnych kolorach.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
Re: Dzielżan (Helenium) - BAZA
Dysponujecie może zdjęciami konkretnych odmian? Dlaczego w Polsce jest to roślina tak zapomniana? Wygląda bardzo ładnie, a z tego co słyszałem, nie sprawia większych problemów w uprawie?
Pozdrawiam, Rafał
Pozdrawiam, Rafał
Trochę problemów sprawia, trzeba go latem podlewać i podwiązywać, szczególnie wyższe odmiany.Mój wysoki (180cm) pomarańczowy gdy tego nie robię wygląda jak chwast, przywiędły i powykręcany 

- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Zapomniany jest pewnie dlatego że to kolejna roślina z serii tak zwanych "wiejsko-ogródkowych", czyli popularna x*dziesiąt lat temu - obecnie wyparta przez roślinki "modne".
Jakkolwiek roślinka jest prześliczna... Sama szukałam sadzonki przez chyba trzy lata, aż wreszcie w tym roku udało mi się zakupić Moerheim?s Beauty... Ale na razie mój okaz jest tak wyliniały że nie odważę się zamieścić zdjęcia, może w przyszłym roku jak się nieco rozdzielżani ;)
Jakkolwiek roślinka jest prześliczna... Sama szukałam sadzonki przez chyba trzy lata, aż wreszcie w tym roku udało mi się zakupić Moerheim?s Beauty... Ale na razie mój okaz jest tak wyliniały że nie odważę się zamieścić zdjęcia, może w przyszłym roku jak się nieco rozdzielżani ;)
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja nie podlewam ani nie podwiązuję ,w ogóle nie robię nic przy dzielżanach ,i im to chyba właśnie odpowiada pod warunkiem,że rosną w słońcuselli7 pisze:Trochę problemów sprawia, trzeba go latem podlewać i podwiązywać, szczególnie wyższe odmiany.Mój wysoki (180cm) pomarańczowy gdy tego nie robię wygląda jak chwast, przywiędły i powykręcany
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Ja też muszę podwiązywać. I robię jeszcze jedną sztuczkę - część wielkiej kępy skracam sporo i mam dwa piętra a jedno ciut później kwitnące 

Posiada może ktoś Helenium Ruby Tuesday?
Przypadkiem trafiłam na nazwę rośliny...nie wiedziałam jak się nazywa. Prawdopodobnie jest to odmiana Dzielżan Hoopesa.
Nie mam fotografii kwitnącego, tylko listki...pierwsze pączki zaczynają dopiero się pojawiać...kwitł wcześniej na żółto.
Czy to ta roślina, czy całkiem coś innego
Nie mam fotografii kwitnącego, tylko listki...pierwsze pączki zaczynają dopiero się pojawiać...kwitł wcześniej na żółto.
Czy to ta roślina, czy całkiem coś innego