U nas w ogrodzie warunki są ekstremalne, latem" boisko" ciągłe chodzenie no i suka o masie 30 kg cały czas w ruchu z przyspieszeniem turbo. Ziemia pod
trawnik też taka sobie, warstwa wewnętrzna, ziemia polna średnio żyzna, przekopana z torfem, śladowe ilości. Jak zakładaliśmy
trawnik też szukałam jakiejś wytrzymałej trawy. Oglądałam trawniki zakładane z dostępnych gatunków traw i w końcu u dalekich znajomych znalazłam
trawnik, który był użytkowany intensywnie tj. 3 dzieci + 2 psy i wyglądał nieźle. Wiem , że ci ludzie nie "chuchają" szczególnie na
trawnik , normalna pielęgnacja + nawadnianie. Zapytałam o trawę i polecili mi mieszankę o nazwie EUROGREEN Rasen-Saatgut Premium Qualitat. Skład mieszanki : 30% fastuca arundina Barfelix, 40% festuca arundina Arminda, 10% Lollium perenne Lorina, 20% Poa pratensis Barrita i jeszcze info: Eurogreen emplielt: Starter-Rasendrunger 1234. Jest to trawa boiskowa, ale na tyle ładnie wygląda, że u nas spełnia funkcje uniwersalne. Ładnie i szybko wschodzi, kolor intensywnie zielony, teraz po zimie wiadomo, trzeba
trawnik zwałować i wygrabić , ale nie jest źle. Bardzo szybko się zadarnia, darń jest mocna i zbita o czym się przekonałam usuwając ją, jak chciałam założyć rabatę. Trawa była siana jesienią 2005 ,
trawnik jest młody. Latem pierwszego roku po siewie wyglądał tak:(upalny lipiec, po powrocie z urlopu). Sorki za psa w kadrze