Ostatnio zawitał na nasze Forum znany nie tylko w kraju dolnośląski hodowca dalii p.Stanisław Lipień.Do założenia tego wątku,mam wszelkie pełnomocnictwa,ale też czynię to z wielką przyjemnością,bo jestem wielką miłośniczką dalii.
Dalie Stanisława ubarwiają ogródki w mojej rodzinie od 20-tu lat, a sam hodowca zajmuje się nimi ponad 25 lat.Na niespełna 30 arach hoduje ponad 700 odmian dalii.Ponoć,to największa kolekcja w Polsce/jeżeli się mylę,proszę sprostować / Plantacja znajduje się w pięknym ,malowniczym ,turystycznym regionie Dolnego Śląska.
Hodowca jest członkiem Czeskiego Towarzystwa Miłośników Dalii "Dagla",gdzie w tym roku został laureatem dwóch pierwszych miejsc za najlepszą zagraniczną ekspozycję pokonując m.in. Niemców i Austriaków.
Zainteresowanie daliami w Czechach jest nieporównywalne,może dlatego,że u nas dalia-georginia była przypisana ..."pod strzechy" ,a teraz dzięki postępowi hodowlanemu,różnorodności odmian,zdobywa coraz większe uznanie i zasłużone miejsce w każdym ogrodzie.

wrzesień-2005 r.

u zaprzyjażnionego największego niemieckiego hodowcy-2012 r.

-
czerwiec 2012 Hejnice w Czechach