Przygotowanie ziemi pod rośliny cebulowe
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przygotowanie ziemi pod rośliny cebulowe
Witam.
Nie wiem czy taki temat już istnieje ale ja nie znalazłem więc pozwoliłem sobie założyć ;)
Proszę o informację jakie podłoże będzie najlepsze pod uprawę Tulipanów , Szafirków, Krokusów , Narcyzów ?
Na pewno ziemie musi być przepuszczalna no ale co więcej ?
Dodać nieco piasku? Torfu ? Jakiś nawóz?
Chcę teraz zrobić rabatkę właśnie na nie i chcę zrobić to jak się należy żeby dobrze rosły;)
Dzięki za opinie !
Nie wiem czy taki temat już istnieje ale ja nie znalazłem więc pozwoliłem sobie założyć ;)
Proszę o informację jakie podłoże będzie najlepsze pod uprawę Tulipanów , Szafirków, Krokusów , Narcyzów ?
Na pewno ziemie musi być przepuszczalna no ale co więcej ?
Dodać nieco piasku? Torfu ? Jakiś nawóz?
Chcę teraz zrobić rabatkę właśnie na nie i chcę zrobić to jak się należy żeby dobrze rosły;)
Dzięki za opinie !
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie ziemi pod rośliny cebulowe
Zależy jakie masz podłoże. Jeżeli ciężka gleba to należało by ja rozluźnić, jeśli zwykła ziemia ogrodowa to ja bym zastosował substrat torfowy i wymieszał z ziemią. Jak na razie żadnych nawozów, to pozostaw do wiosny, ale i tak wtedy poleciłbym kompost. Własne doświadczenia pokazują mi, że żaden mineralny nawóz nie dorówna kompostowi. 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
A ja bym dała jeszcze trochę nawozów wieloskładnikowych przed zruszeniem ziemi. Niektóre rośliny potrzebują skoro wiosny składników odżywczych, aby wydać piękny kwiat tj. narcyz, tulipan i inne
Joanna
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Damek1718 a dlaczego ten torf? Piszą, że nie powinniśmy go stosować, bo w ten sposób zachęcamy do jego wydobywania i niedługo nie będzie już naturalnych torfowisk.damek1718 pisze:...to ja bym zastosował substrat torfowy...

- damek1718
- 1000p
Substrat torfowy, po przede wszystkim ma odpowiednia strukturę, która zapewnia lepszą chłonność i rozluźnia podłoże. Jest odpowiedniego odczynu, długo się mineralizuje. Wpływa na poprawę strukturę fizyczną i chemiczna gleb jest wolny od patogenów. No cóż pokłady węgla też się kończą, a jednak nadal jest popularnym opałem. Nie jest to na pewno dobry argument, ale czasami bądźmy naprawdę ekologiczni poprzez segregacje śmieci, niepalenie odpadów, nie wypalania traw itd. Jak na razie pokłady torfu nie są zagrożone a nawet czasami ulegają samozapaleniu i trzeba tygodniami gasić takie pokłady.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 200p
Zastanawiam się czy można ziemię rozluźnić dodając trociny???
Natomiast torf odkwaszony to ten 5,5-5,5 może być ?
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Jak dla mnie przygotowanie mogło by wyglądać tak:
- jeśli ziemia jest gliniasta - to piasek + kompost
- jeśli ziemia jest piaszczysta - to sam kompost
Kompost ogólnie polecam
, bo ma przeważnie dobrą strukturę i neutralne dla roślin pH, magazynuje substancje odżywcze i sprawia, że ewentualne późniejsze nawożenie jest o wiele bardziej skuteczne (mniej nawozów trzeba).
(Reklamowany przez wszystkich torf nie zawiera próchnicy - staje się próchnicą dopiero po rozłożeniu się w glebie)
- jeśli ziemia jest gliniasta - to piasek + kompost
- jeśli ziemia jest piaszczysta - to sam kompost
Kompost ogólnie polecam

(Reklamowany przez wszystkich torf nie zawiera próchnicy - staje się próchnicą dopiero po rozłożeniu się w glebie)
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- damek1718
- 1000p
Nie dodawaj trocin, bo trociny jako surowy organiczny materiał będą ulegać w glebie butwieniu. Oznacza, to, ze będą je trawić grzyby strzępkowe, bakterie itd. Może to doprowadzić do tego, ze cebule mogą ulec zakażeniu. Trociny będą bardzo dobra pożywką dla rozwoju patogenów. Trociny lepiej daj na kompost, tam bioróżnorodność organizmów, takich jak: larwy chrząszczy, dżdżownice, nicienie, grzyby, bakterie przerobią to i powstanie wartościowy kompost. Oczywiście jak najbardziej do kompostu dodawaj inne resztki roślinne. Taki kompost jest niezastąpionym nawozem dla roślin. Przerobiony kompost posyp na powierzchni gleby na ogrodzie, czy pod roślinami, na grubość ok 10 cm i lekko wymieszaj z podłożem. Dzięki temu składniki zawarte w kompoście podczas wiosennych opadów będą przemieszczać się w głąb gleby i będąc wartościowymi składnikami mineralnymi dla roślin, które ruszyły z wegetacją.
Co do 2 pytania torf odkwaszony to taki do 6,5 pH i jest najlepszy. Jakby co to możesz swój torf odkwasić dodając trochę kredy, lub suszonego wapna. Jednak w przypadkach nie trzeba tego wykonywać. W momencie kiedy jestes pewien co do odczyny swojej gleby to śmiało możesz dodac ten torf 5,5. Odczyn gleby najcześciej poznasz po roślinach a konkretnie po chwastach jakie rosną na grządce. Przyklad jeśli jest mech to prawdopodobnie odczyn gleby jest kwasny (podobnie jest w przypadku szczawika, bratka polnego), jeśli masz duzo gwiazdnicy to prawdopodobnie gleba obfituje w azot, fosfor i raczej jest obojetna. W tym przypadku smiąło mozesz zastosowac ten torf.
zgadzam się z 'Galadriela'. Tylko do gliniastej już bym nie dodawał piasku. Bo sama glina jest zlepkiem piasku i gliny. Natomiast kompost będzie świetnym rozwiązaniem, a na rozluźnienie gleby można dodać rozkruszone kawałki kory sosnowej, tez przekompostowane.
Co do 2 pytania torf odkwaszony to taki do 6,5 pH i jest najlepszy. Jakby co to możesz swój torf odkwasić dodając trochę kredy, lub suszonego wapna. Jednak w przypadkach nie trzeba tego wykonywać. W momencie kiedy jestes pewien co do odczyny swojej gleby to śmiało możesz dodac ten torf 5,5. Odczyn gleby najcześciej poznasz po roślinach a konkretnie po chwastach jakie rosną na grządce. Przyklad jeśli jest mech to prawdopodobnie odczyn gleby jest kwasny (podobnie jest w przypadku szczawika, bratka polnego), jeśli masz duzo gwiazdnicy to prawdopodobnie gleba obfituje w azot, fosfor i raczej jest obojetna. W tym przypadku smiąło mozesz zastosowac ten torf.
-- 30 paź 2012, o 11:43 --teksanski pisze:Zastanawiam się czy można ziemię rozluźnić dodając trociny???
zgadzam się z 'Galadriela'. Tylko do gliniastej już bym nie dodawał piasku. Bo sama glina jest zlepkiem piasku i gliny. Natomiast kompost będzie świetnym rozwiązaniem, a na rozluźnienie gleby można dodać rozkruszone kawałki kory sosnowej, tez przekompostowane.
-
- 200p
Dziękuję wszystkim za odpowiedz.Wasze rady są na pewno bardzo cenne i dla tego wyciągnę stosowne wnioski ;)
Wie ktoś może czy larwy Chrabąszcza Majowego mogą zjadać/ podgryzać cebulki kwiatów?
Wie ktoś może czy larwy Chrabąszcza Majowego mogą zjadać/ podgryzać cebulki kwiatów?
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
Zdecydowanie tak. U mnie uwielbiają mieczyki i marchewkę. Przy wykopywaniu piwonii z rabatki kwiatowej znalazłem ich tyle , że nie nadążyłem zbierać. Sianie gryki, gorczycy na niewiele się zdaje. Pozostaje chemia, która też do końca skuteczna nie jest.
Pozdrawiam Jarek
- damek1718
- 1000p
Trochę mnie to zastanawia to co piszecie odnośnie pędraków chrząszcza majowego. Z tego co wiem to larwa żyje i linieje w glebie ok. 3 lat Czyli nie sposób jej przeoczyć podczas przekopywania grządki pod marchewkę czy mieczyki
Na pewno są widoczne, bo to dość spore larwy, grube i białe. Rozumiem jeśli by larwy występowały w uprawach wieloletnich, trawnikach, bo tutaj nie zruszamy gleby. Ja proponuję częściej przekopywać glebę, a najlepszym sposobem i tu wrócę do kompostu jest jego zastosowanie do zwabiania pędraków. Larwy uwielbiają materię organiczną i ją przerabiają ( czyli aspekt pozytywny). Chrabąszcz składa jaja ok maja -czerwca, czyli jest to okres kiedy juz coś nam kwitnie w ogrodzie i czasami nie mamy możliwości kopania. Dlatego polecam na na jesieni pod uprawę roślin sezonowych wyrzucić choćby skoszoną trawę, przykryć ją ziemią i wiosną przekopać, a następnie wybrać larwy, które zebrały sie do ciepłego i pożywnego kompostu.
Z pewnością pozbędziemy się populacji nawet z 2 lat. Przynajmniej większości.

-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
Myślę , że kopaniem ziemi się tego robactwa nie wypleni. Gdy przekopuję działkę na wiosnę robale jeszcze siedzą głębiej, gdy przekopuję ją jesienią one już są głębiej. W ubiegłym roku warzywnik obsiałem w ciągu roku poplonem i przekopałem ziemię chyba z cztery razy.. Efekt w tym roku marchewka nadal wyżarta, a cebule nadgryzione. Obawiam się, że problem z tymi larwami w ogrodach działkowych wiąże się z tym, że mają one doskonałe siedlisko w naszych trawnikach, których przecież nie przekopiemy i nie zwracamy też uwagi na każdy żółty placek na trawniku pod którym żeruje larwa.
Pozdrawiam Jarek
- damek1718
- 1000p
Zgadza się trawniki to raj dla pędraków. Ale pamiętaj sam zauważyłeś zbyt wczesne i późne kopanie nic nie daje bo one wchodzą głębiej gdzie jest cieplej. Jedyne ciepło wydzielające się z gnijących resztek roślinnych wabi ich. Wtedy wiosną będziesz miał ich tam multum. I zmniejszysz ich populację. Skoszona trawa jest najlepsza. Poza tym w takiej trawie są tez inne zwierzęta, np: ryjówki , które uwielbiają pędraki , czy chrząszcze z rodzaju biegaczowatych , które są niezwykle drapieżne.
Ja w tym roku sadziłem tulipany w mieszance kompostu z ziemią z worków. Cebule były posadzone w kompoście i przykryte ziemią. Wiosną zastosuje nawóz mineralny. Mam nadzieję, że efekty będą super. 

-
- 200p
Jeśli chodzi o ten piasek którym dobrze jest rozluźnić ziemie to czy ma to być ten żółty czy ten grubszy tzw. rzeczny ?