Bakopa - wypełniacz skrzynek
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bakopa - wypełniacz skrzynek
Witam!
Wiem, że bakopa nie wymaga specjalnej pielęgnacji, mam takie 3 krzaczki w skrzynkach balkonowych, zauważyłam, że straciły wszystkie kwiatuszki. Czy jest jakiś specjalny powód, może trzeba ją przyciąć?
Zaznaczam, że nie ma żadnych szkodników, jest nawożona regularnie, nie przelana ziemia..a mimo to nie ma kwiatów, niektóre małe pędy usychają..Co to takiego może być? Rośnie obok lobelii.
Może ktoś wie coś o pielęgnacji tej rośliny? Jakichś zabiegach?
Wiem, że bakopa nie wymaga specjalnej pielęgnacji, mam takie 3 krzaczki w skrzynkach balkonowych, zauważyłam, że straciły wszystkie kwiatuszki. Czy jest jakiś specjalny powód, może trzeba ją przyciąć?
Zaznaczam, że nie ma żadnych szkodników, jest nawożona regularnie, nie przelana ziemia..a mimo to nie ma kwiatów, niektóre małe pędy usychają..Co to takiego może być? Rośnie obok lobelii.
Może ktoś wie coś o pielęgnacji tej rośliny? Jakichś zabiegach?
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie

- Onak
- Kontakt:
Aha, rozumiem Basiu! czyli nie potrzeba jej przycinać?
A powiedz mi jeszcze czy to możliwe, żeby ona uschła całkowicie i wypuściła nowe pędy?
A powiedz mi jeszcze czy to możliwe, żeby ona uschła całkowicie i wypuściła nowe pędy?
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Roślina jeśli całkowicie uschnie nie może wypuścić nowycz pędów. Może obesnąć i wówczas nowe wyrośnie z tego co jeszcze żywe. Dlatego pomaga się roślinie przycinając to co obeschnięte. Z tego co obsewuje także u siebie Bakopa nie obsycha. Ona przekwita i z pędów wyrastają nowe odgałęzienia, które po pewnym czasie zaczynają kwitnąć.
Witam,Basia pisze:Ta roślina tak ma. Muszą wyrosnąć nowe pędy i one dopiero zakwitną. Musisz się uzbroić w cierpliwość. Przy długiej jesieni taki okres bez kwiatów może wystąpić jeszcze raz.
Także mam bakope na zewnatrz, jest koniec lipca, i ona ma mnóstwo listków zielonych (nic nie usycha), a straciła wszystkie kwiaty! Podlewana jest (w tych upałach) codziennie lub co drugi dzień, ostatnio także ratuje ją odzywką (taka uniwersalną, do kwiatów doniczkowych i balkonowych), ale nic sie nie zmienia. Co robić? Może jeszcze dodam, ze posadziłam bakope dość późno, w połowie czerwca, i wtedy miała kwiatki.
Pozdrawiam,
Kinka
- Onak
- Kontakt:
No to ja mam teraz tak samo, ma mnóstwo zielonych listków, łodyżki wydają sie byc dłuższe, niby się rozrasta...eh..to cholerstwo..takie miała ładne kwiatuszki. Widzę, żę w niektórych miejscach tworzą się małe zalążki, jakby zalążki kwiatów..trzymam kciuki

Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie

bakopa -cd
a propos mojej bakopy: teraz zauwazylam na roslince fruwajace biale malenkie muszki (przy poruszeniu lisci). moze to jest powod? co to za szkodniki? i niektore listki maja malenkie biale kropeczki (jeśli to sie w ogole wiaze).
pozdrawiam,
Kinka
pozdrawiam,
Kinka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Jeśli te muszki są białe to mączlik szklarniowy. Na pewno nie ułatwi życia roślinie. W tej chwili jest wylęg tego szkodnika i walka z nim to prawie syzyfowa praca. Zobacz w ogrodniku czy mają jeszcze jakiś środek owadobójczy likwidujący mączlika. A potem pozostanie ci czekać i zaprzestań zasilania bo to roślina gleb słabych więc twoja odżywka idzie w liście.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- Onak
- Kontakt:
No proszę, nie ma jak profesjonalizm
Ja na szczęście żadnych szkodników nie zauważyłam, jeste dobrze...tfu tfu... Mam nadzieję, że po tym zazielenieniu gałązek przyjdzie teraz czas na kwiatuszki.
P.S. A propo białych robaczków, zauważyłam takie, ale na lwiej paszczy, zjadały mszyce, ale były naprawdę mikroskopijne, co to mogą byc za stworzenia. Dodam, że nie fruwają jak porusza się gałązką..

Ja na szczęście żadnych szkodników nie zauważyłam, jeste dobrze...tfu tfu... Mam nadzieję, że po tym zazielenieniu gałązek przyjdzie teraz czas na kwiatuszki.

P.S. A propo białych robaczków, zauważyłam takie, ale na lwiej paszczy, zjadały mszyce, ale były naprawdę mikroskopijne, co to mogą byc za stworzenia. Dodam, że nie fruwają jak porusza się gałązką..
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie

admiral 100 EC - jak stosowac przy bakopie?
Witam,
dziekuje za dotychczasowe porady, dokonałam zakupu preparatu Admiral 100 EC, znam proporcje stosowania, rozumiem ze spryskać, ale co znaczy wskazanie: rosliny ozdobne (pod osłonami)???? Znaczy się: spryskać i tak, jak mi ktoś radził-zamknąć w worku? Przeżyje coś takiego-brak dostepu powietrza?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi ,
Kinka
dziekuje za dotychczasowe porady, dokonałam zakupu preparatu Admiral 100 EC, znam proporcje stosowania, rozumiem ze spryskać, ale co znaczy wskazanie: rosliny ozdobne (pod osłonami)???? Znaczy się: spryskać i tak, jak mi ktoś radził-zamknąć w worku? Przeżyje coś takiego-brak dostepu powietrza?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi ,
Kinka
Bakopa- usychanie liści
Witam,
mam pytanie - mam na balkonie bakope. rośnie i kwitnie ładnie, ale końcówki usychają i robią się żółte. co może być tego przyczyną? proszę o odpowiedź. pozdrawiam
mam pytanie - mam na balkonie bakope. rośnie i kwitnie ładnie, ale końcówki usychają i robią się żółte. co może być tego przyczyną? proszę o odpowiedź. pozdrawiam