Pnącza
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pnącza
Witam jak myślicie czy dobrym pomysłem jest zrobienie "zielonej ściany" balkonu z pnączy ponieważ bardzo bym chciał odgrodzić się do strony ulicy jakimiś pnączami.Parę już mam wyhodowanych np. wilec,powój,nasturcja,groch pachnący.Wilec mam zamiar hodować w domu już mi nawet kwitł mam nadzieje że powiecie mi czy te pnącza się nadają na taką "zieloną ścianę" i jakie gatunki mogę jeszcze wybrać
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Re: pnącza
Ja bym polecał kobee pnącą. Szybko rośnie, naprawdę ma piękne i wyjątkowe kwiaty i tworzy niemalże żywy parawan zieleni.
Jednakże musi to być miejsce dobrze nasłonecznione.
Jednakże musi to być miejsce dobrze nasłonecznione.
- max1232
- 500p
No ja mam jedynie dostęp do balkonu po stronie południowej chyba się nada???
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Myślę, że tak. Ale to musiałbyś już ją wysiać , bo kobee jeżeli chcemy aby wcześnie zakwitła wysiewa się już w lutym/styczniu, i roślina potrzebuje mnóstwo wody i słońca. Myślę, że spokojnie się nada.
- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dziś kupiłam Tunbergiei namoczyłam nasiońka w letniej wodzie a jutro wysieję. Lubi stanowisko słoneczne.Fajna o żółych albo białch kwiatach. To roślina jednoroczna o pędach do okrywania scian i ogrodzen a nawet do doniczek wiszących. 

Pozdrawiam Monika
- max1232
- 500p
Kobea w zeszłym roku pięknie kwitła.Tak mi się spodobała ze w tym roku też wysieje
Dzisiaj w Stokrotce kupilam nasiona powoju trojbarwnego. Jak siac ta roslinke (z warstwa ziemi, na powierzchni). Jakie warunki lubi powoj? Mam sloneczny taras.
Ja w tamtym roku wysiałam powój prosto do gruntu wzdłuz ogrodzenia siatkowego. Nasionka przykryłam ziemię i traktowałam je po macoszemu - przyznaję się bez bicia. Podlewałam, jak mi się przypomniało. Owszem wzeszło, ale zakwitł jeden, góra dwa kwiatki i takie niedorobione wyszły :P Roślinki trudno było nazwać pnączami bo nie zdołały wspiąć się na ogrodzenie. Zmarniały.. A to przez moje pieski, które zrobiły sobie główną drogę do biegania przez powoje
Nie miały lekko u mnie te roślinki. I chyba już więcej ich nie wysieję, nie było chemii między nami 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Nie wiem czy chcesz posadzić pnącza jednoroczne czy byliny?
Ja posadziłabym bylinę Rdest Auberta.
Szybko rośnie i ma piękne białe kwiaty.
Ja posadziłabym bylinę Rdest Auberta.
Szybko rośnie i ma piękne białe kwiaty.
Jednoroczniak 

Rdest Auberta na balkon się nie nadaje. Od dołu się ogołaca bardzo szybko i ma masę białych kwiatuszków , sprzątanie tego doprowadzi Cię do rozpaczy 

Aga
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
Ja będę robić zasłonę z chmielu japońskiego i fasoli ozdobnej..fasola w zeszłym roku rosła jak szalona i tak samo kwitła. 

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Sorry czytając widziałam płot a nie balkon.Samsu pisze:Rdest Auberta na balkon się nie nadaje.
Faktycznie trzeba coś innego wymyśleć.