Kiedy siać mak ozdobny?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Grinpis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 wrz 2009, o 19:28
Kontakt:

Kiedy siać mak ozdobny?

Post »

Witam! Chcę na balkonie zasiać mak. Który gatunek jest nielegalny w naszym kraju? Tak rzadko spotyka się teraz te kwiaty. Smutne, że zostały zakazane. W każdym razie kiedy najlepiej to zrobić? i który gatunek?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: kiedy siac mak?

Post »

Zakazany jest tylko mak uprawny, natomiast jak kupisz jakiś ozdobny, pełny najlepiej, to nic nie stoi na przeszkodzie. Na torebce powinna być instrukcja uprawy. Powinien wzejść po przymrozkach, jeśli natomiast chcesz mieć wcześniej kwiaty, to wcześniej warto posiać pojedyńczo do doniczek, bo nie lubi przesadzania.
Waleria
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Kiedy siać mak ozdobny?

Post »

Kwiaty maków są bardzo nietrwałe, opadają po jednym dniu.Moim zdaniem sianie na balkonie to 'gra nie warta świeczki', ponieważ w warunkach balkonowych najczęściej wybiegają, wylegają i kwitną słabo.Maki potrzebują otwartej przestrzeni, piaszczystej gleby i słońca przez cały dzień, a na balkonie nie da się twego zapewnić.Również maciejka potrzebuje podobnych warunków i dlatego nie udaje się często na balkonach, często czytam, że wylega, wyciąga się i słabo kwitnie.

Jeśli już tak bardzo chcesz, to poszukaj w sklepie pełnokwiatowej (piwoniowej) odmiany maku lekarskiego, bywają nasiona w sklepach (choć nie są zbyt popularne), ponieważ pełny mak kwiaty ma bardziej trwałe (2-3dni).Występuje również pod nazwą 'Mak letni' - fl.pl .Po łacinie oznacza pełnokwiatowy.Możesz spróbować wysiać w marcu do doniczki, a potem z bryła korzeniową posadzić na balkonie jeśli jest tam cały dzień słońce.W gruncie wyrasta do .70 cm , ale na balkonie będzie chyba niższy.
Najlepsze rośliny wychodzą z samosiewu.Niewielkie sadzonki zimują w gruncie, a na wiosnę znacznie szybciej i lepiej rosną niż wysiane wiosną.Szybciej też wchodzą w okres kwitnienia.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pojedynczy kwiat tej odmiany utrzymuje się średnio 3 dni, z regóły jest ich sporo więc ok. m-ca roślina jest dekoracyjna, ja też stosuję do suchych bukietów, szczególnie jak są pokręcone łodyżki.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Re: kiedy siac mak?

Post »

Waleria pisze:Zakazany jest tylko mak uprawny, natomiast jak kupisz jakiś ozdobny, pełny najlepiej, to nic nie stoi na przeszkodzie.
Też tak myślałam i maki w ogródku siałam, ale poczytałam Tu ... i zasiliły kompost :(
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Nie siałabym maku na balkonie. Ma długi palowy korzeń i musi mieć głęboką donicę. Poza tym naprawdę krótko jest dekoracyjny - płatki szybko opadają i śmiecą, a i liście od dołu podsychają.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

Takie też mi się podobają. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

waw pisze:Takie też mi się podobają. :D
Czy to może Twój maczek? Piękny kolor. ;:138
rezygn0101
---

Post »

Tak i jeszcze takie:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Piękny ten fiolet pełny, mogę się do Ciebie uśmiechnąć? ;:7
rezygn0101
---

Post »

Matemax pisze:Piękny ten fiolet pełny, mogę się do Ciebie uśmiechnąć? ;:7

Tak się dobrze składa, że w piątek bedę jechał przez Skoczów do Brennej, jakbyś był gdzieś w pobliżu to kto wie? :lol:
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Szkoda że jest tak krótko
Obrazek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ulina! Niestety, na zdjęciu z warsztatów to mi te makówki wyglądają na mak uprawny. Te od ozdobnego są inne. Będę musiała przy okazji zrobić zdjęcia. Mój M też wystraszył się, jak zobaczył moje maki w pełni kwitnienia, ale mu spokojnie wytłumaczyłam, jak dziecku, różnicę. Po deszczach leżą. Są z samosiewu.
Waleria
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam pytanie.
Za domem, na łące w tym roku pełno maku polnego zakwitło, niedawno pozbierałam makówki z nasionami i najchętniej wysiałabym go u siebie w ogrodzie. Ale obawiam się czy nie jest to ten zakazany gatunek?
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
Tak wyglądają moje maki, potem tworzą małą i nieciekawą makówkę. Usiłowałam pozbierać nasiona, ale były jakieś niedorozwinięte. U Matemaxa przekwitający mak tworzy makówkę podobną do makówki maku uprawnego. Nie znający się na ogrodnictwie i nadgorliwcy mogą się czepiać.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”