Mieczyk botaniczny

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mieczyk botaniczny

Post »

Kupiłam cebule roślinki o nazwie "Mieczyk botaniczny". Wyraźnie widzę, iż różnią się one od moich "dotychczasowych" mieczyków, nie tylko pod względem wielkości i kształtu cebuli, ale i pod względem spodziewanych kwiatów. Te mieczyki są takie... chyba miniaturowe?

Chciałabym Was poprosić, abyście opisali Wasze doświadczenie z tą odmianą, lub przybliżyli mi wiedzę na jej temat :) Za każdą informację z góry serdecznie dziękuję.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę kari ,że nabyłaś mieczyka dachówkowatego(Gladiolus imbricatus)

To krajowy mieczyk ,rosnący w naturze na mokrych łąkach.Jest jednak zagrożony wyginięciem.
Dorasta do 80 cm wysokości.
Kwitnie na początku lata,kwiaty są zebrane w kłosy nawet do 15 sztuk ,
w kolorze od różowego do ciemnego fioletu.
Wymaga gleby wilgotnej,bagnistej , żyznej i pełnego słońca.
Z powodzeniem może rosnąc na brzegu ogrodowej sadzawki.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Prawdę mówiąc dostać mieczyka dachówkowatego wcale nie jest tak łatwo :idea: poza tym nazwa mieczyk botaniczny nic nie mówi- jest bodaj 180 gatunków mieczyków botanicznych :idea: :? Mozliwe ze ten mieczyk to G.byzantinus
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wyparty przez mieczyka afrykańskiego,prawie zapomniany, ostatnio mieczyk dachówkowaty wraca do łask i staje się coraz bardziej dostępny w handlu.
Stąd moje przypuszczenie poszło w tym kierunku... :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Widziałam cebulki niskich mieczyków w OBI, cebulki są o połowę mniejsze.Były białe i jeszcze jakieś, wys. chyba 50cm.Nie pamiętam jak były podpisane ,ale chyba zwerg - gladiolen :), ale to nie są botaniczne, tylko taka odmiana tych wysokich.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cebula G.imbricatus jest taka jak to u mieczyków tylko znacznie mniejsza, sam mieczyk jest niewątpliwie bardzo atrakcyjną roślinką ale nie sam- bo to roślinka dość wątła z wąskimi liśćmi- trzeba by go razem z innymi roślinkami posadzić w takim założeniu imitującym łąkę naturalną -gatunkami które razem z nim rosną są z roślin mających walory estetyczne : bukwica zwyczajna,goździk pyszny,goryczka wąskolistna,oman wierzbolistny,kosaciec syberyjski,czarcikęs łąkowy,krwawnik kichawiec,zimowit jesienny,firletka poszarpana,sierpik barwierski,pełnik europejski,chaber łąkowy,dziewięciornik błotny.dodam ze w krajach zachodnich coraz bardziej panuje moda na rosliny botaniczne rosnące w grupach -imitujące naturalne siedlisko :idea: :wink: od siebie dodam ze w Polsce występuje jeszcze jeden gatunek mieczyka a mianowicie G.palustris czyli mieczyk błotny ale ten jest na krawędzi wyginięcia ew już wyginął, w naszym kraju rósł jeszcze mieczyk Gladiolus felicis ale jest wymarły - przynajmniej oficjalnie :idea: 8)
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie, nie sprecyzowałam, bo nie wiedziałam, że jest aż tyle gatunków mieczyków botanicznych :shock: Myślę, że to Gladiolus nanus, odmiana 'Prins Claus'.

Serdecznie Wam dziękuję za Wasze uwagi, dzięki nim dowiedziałam się wielu nowych rzeczy ;:100
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

elżbieta12211
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lis 2008, o 20:55

Post »

Czy ktoś ma doświadczenie z zimowaniem mieczyków botanicznych?
Kupowałam dzisiaj cebule i właściciel sklepu ogrodniczego powiedział mi że nie trzeba ich wykopywać na zimę. Trochę niedowierzam.

Anna
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a na opakowaniu pisze tylko mieczyk botaniczny i nic więcej :?: nie ma jakiejś nazwy botanicznej :idea: :?: Mieczyków botanicznych jest coś ze 180 gatunków z czego spora cześć to przepiękne mieczyki afrykańskie z RPA :idea: :?
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Re: Mieczyk botaniczny

Post »

Ja mam mieczyka dachówkowatego, świetna bylina i co roku przyrasta :) Ładnie zimuje i nie trzeba nic z nią robic natomiast po zapyleniu wydaje mnóstwo nasion które obecnie mam i czekają na wiosenne wysianie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”