W kolekcji mam ponad 130 gatunków i odmian botanicznych tulipanów. Poniżej fotografie części z nich.
Nazwę taksonu można ustalić klikając na zdjęcie. W kolekcji mam wiele bardzo rzadkich gatunków.
Odmiany w kolekcji kwitną przez okres 3 miesięcy. W tym roku przypadało to w okresie tj. od 6. marca do 25. maja. Obecnie jestem już po „wykopkach” i zaprawione cebule spoczywają w skrzynkach w magazynku.
Przepiękne.Gratuluję takiej kolekcji.Uwielbiam właśnie takie tulipany,a także botaniczne krokusy.Mam ich niewiele,bo i areał minimalny i do tego gliniasty.
xipe pisze:Odmiany w kolekcji kwitną przez okres 3 miesięcy. W tym roku przypadało to w okresie tj. od 6. marca do 25. maja. Obecnie jestem już po „wykopkach” i zaprawione cebule spoczywają w skrzynkach w magazynku.
Czyli wszystkie wykopujesz? Ja moje botaniczne zostawiam w gruncie. Nic im się nie dzieje. Czy te z Twojej kolekcji są jakieś delikatniejsze?
Wykorzystuję owocostany tulipanów botanicznych do suchych bukietów i w tym roku przy zrywaniu wysypało się mnóstwo nasion. Czy można je rozmnażać w taki sposób, a jeżeli tak, to po ilu latach kwitną i czy powtarzają cechy rośliny matecznej?
Pozdrawiam Dorota
aniawoj pisze:Czyli wszystkie wykopujesz? Ja moje botaniczne zostawiam w gruncie. Nic im się nie dzieje. Czy te z Twojej kolekcji są jakieś delikatniejsze?
Wykopuję wszystkie każdego roku. Nie są delikatniejsze tylko rosną na bardzo ograniczonej powierzchni w koszyczkach z tworzywa i nadmierne zagęszczenie odbiłoby się niekorzystnie na ich kwitnieniu w kolejnych latach. Nadwyżki cebul sprzedaję lub wymieniam, w kolekcji utrzymuje tylko po 5 sztuk cebul.
Danio pisze:Wykorzystuję owocostany tulipanów botanicznych do suchych bukietów i w tym roku przy zrywaniu wysypało się mnóstwo nasion. Czy można je rozmnażać w taki sposób, a jeżeli tak, to po ilu latach kwitną i czy powtarzają cechy rośliny matecznej?
Pozdrawiam Dorota
Gatunki czyste np.: Tulipa turcestanica powtarzają cechy z nasion, w przypadku mieszańców np.: Tulipa greigii hybr. siewki się rozszczepią. Okres od siewu do kwitnienia jest różny i wynosi minimum 3-4 lata, może dochodzić nawet do 7-9 lat.
A które z tych tulipanów najlepiej zniosą pozostawienie w gruncie? i w jaki sposób będzie się to odbijało na kwitnieniu?
Chcę umieścić kilka sztuk tulipanów w donicach w których będą rosły też inne rośliny i nie będę mieć możliwości potem ich wykopać.
Tulipany miałyby być pierwszym wiosennym ozdobnikiem donic, zanim pojawią się długo śpiące po zimie hosty.
Może lepiej w takim razie pomyśleć o narcyzach, gdyż ich się chyba nie wykopuje?