Galeria.Dalie Stanisława cz.1
Re: Dalie Stanisława
Stanisławie - Eureka! Chyba znalazłam! Przed chwilą zajrzałam na stronę visionpictures i wpisałam w ichniej wyszukiwarce dahlia cactus . Wyskoczyło 13 stron i od razu na pierwszej jest:
http://www.visionspictures.com/result?m ... ejumper2=1
Nazywa się Gerry Scott. To ona, prawda?
I jeszcze tu:
http://www.imagejuicy.com/images/plants/d/dahlia/20/
(ósme zdjęcie)
Super jest ta strona Visionpictures. 97 stron zdjęć dalii i jeszcze ta wyszukiwarka!
Nie tak dawno podawałam do niej link i zachęcałam wszystkich do oglądania.
http://www.visionspictures.com/result?m ... ejumper2=1
Nazywa się Gerry Scott. To ona, prawda?
I jeszcze tu:
http://www.imagejuicy.com/images/plants/d/dahlia/20/
(ósme zdjęcie)
Super jest ta strona Visionpictures. 97 stron zdjęć dalii i jeszcze ta wyszukiwarka!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepadłem na stronie Wynne's Dahlias
Teraz kombinuję, jak tu podejść brata, by zamiast pierdółek (bez obrazy dla pierdółek
) przysłał mi coś z tych cudów. 'Wyn's Ghosti' powala na kolana 

Jacku,
rozumiem, że brat mieszka w USA?
To spróbuj go przekonać do starań o dalie Waltera Wynne'a, bo to przepiękne okazy. Urokliwe kolorystycznie i ogromne. Gospodarstwo Wynn'sów znajduje się w stanie Washington i jest zrzeszone w Whatcom County Dahlia Society, które ma swoją siedzibę w mieście Bellingham (u wybrzeża Pacyfiku). Z łatwością można znaleźć w necie adres biura i telefon. Myślę, że tam najłatwiej można znaleźć te przepiękne dalie, albo stosowną informację, gdzie można je kupić.
Mnie najbardziej podoba się King Salmon.
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/168768/
Pozdrawiam.
rozumiem, że brat mieszka w USA?
To spróbuj go przekonać do starań o dalie Waltera Wynne'a, bo to przepiękne okazy. Urokliwe kolorystycznie i ogromne. Gospodarstwo Wynn'sów znajduje się w stanie Washington i jest zrzeszone w Whatcom County Dahlia Society, które ma swoją siedzibę w mieście Bellingham (u wybrzeża Pacyfiku). Z łatwością można znaleźć w necie adres biura i telefon. Myślę, że tam najłatwiej można znaleźć te przepiękne dalie, albo stosowną informację, gdzie można je kupić.
Mnie najbardziej podoba się King Salmon.
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/168768/
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Ja dawno dawno temu znalazłam stronę sprzedażową ,ale ceny dalii dochodziły do kilku dziesięciu dolarów sztukę .
Niestety nie zapamiętałam strony
Niestety nie zapamiętałam strony
Pozdrawiam Alicja
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu, faktycznie przepiękny ten król Salmon. 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie zapomnijmy Barbaro, że to jednak strona, gdzie fotografowie sprzedają na tej stronie zdjęcia (do katalogów, czasopism, stron www i na kapersy).BarbaraR pisze:Super jest ta strona Visionpictures. 97 stron zdjęć dalii i jeszcze ta wyszukiwarka!
Od kilku lat tam zaglądam. Często znajdowałam to , czego szukałam, ale znalazłam też dużo prostackich błędów. Np kilka identycznych fotografii, tyle, że zmienia się kolor dalii, oczywiście każda z inną nazwą.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Miłko,
często tak bywa, że zdjęcia są mocno podretuszowane, być może także na tej stronie. Moim zdaniem, a sprawdziłam sporo zdjęć nie tylko dalii, są dość wierne oryginałom - być może niektóre z ostrym kontrastem i intensywniejszym niż naturalny kolorem, jednak nie zniekształcają nazbyt prawdziwego wyglądu rośliny.
Jasne - nie sprawdziłam wszystkich zdjęć na visionpictures, ale bywają strony "ogrodnicze", które kompletnie wypaczają wygląd rośliny czy jej odmiany - tutaj tego nie zaobserwowałam.
Myślę, że spokojnie można z tej strony korzystać poddając oczywiście roślinę weryfikacji i porównując z innymi zdjęciami, jeśli tylko jest taka możliwość.
Ale zgadzam się z Tobą - w internecie natrafiamy na różne informacje i fotografie i nie można temu ufać w 100% - jest on jednak bardzo pomocny w różnych sytuacjach. No i łatwo dostępny, co jest jego niezaprzeczalną zaletą.
często tak bywa, że zdjęcia są mocno podretuszowane, być może także na tej stronie. Moim zdaniem, a sprawdziłam sporo zdjęć nie tylko dalii, są dość wierne oryginałom - być może niektóre z ostrym kontrastem i intensywniejszym niż naturalny kolorem, jednak nie zniekształcają nazbyt prawdziwego wyglądu rośliny.
Jasne - nie sprawdziłam wszystkich zdjęć na visionpictures, ale bywają strony "ogrodnicze", które kompletnie wypaczają wygląd rośliny czy jej odmiany - tutaj tego nie zaobserwowałam.
Myślę, że spokojnie można z tej strony korzystać poddając oczywiście roślinę weryfikacji i porównując z innymi zdjęciami, jeśli tylko jest taka możliwość.
Ale zgadzam się z Tobą - w internecie natrafiamy na różne informacje i fotografie i nie można temu ufać w 100% - jest on jednak bardzo pomocny w różnych sytuacjach. No i łatwo dostępny, co jest jego niezaprzeczalną zaletą.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
To prawda z tym retuszem , teraz sa możliwości wielkie a my porównując stresujemy się myśląc dlaczego nasza odmiana rosnąca w ogrodzie ma tak słabo wysycony kolorek ...
Dalie niedawno wykopałam a już za nimi tęsknię będąc na działce bo bez nich tak pusto.
Większość odmian mam od P. Stanisława.
Tak wyglądały moje - fotki kilku z nich
WHITE STAR

MYAMA FUBUKI

GARDEN SHOW

TSUKI YORI NO SHISA

INCANDESCENT

Dalie niedawno wykopałam a już za nimi tęsknię będąc na działce bo bez nich tak pusto.
Większość odmian mam od P. Stanisława.
Tak wyglądały moje - fotki kilku z nich
WHITE STAR
MYAMA FUBUKI

GARDEN SHOW
TSUKI YORI NO SHISA
INCANDESCENT
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Christinkrysia - odmiany i fotografie - super 

Hmm...
Prawda zapewne leży pośrodku...
Krystyno,
z zapowiedzi synoptyków amerykańskich wynika, że zima będzie krótka i łagodna - więc jeśli to prawda, to już na początku kwietnia posadzimy dalie, a wiosna w ogóle zacznie się już w lutym...
Jeśli natomiast posłuchać głosów synoptyków rosyjskich to zima będzie bardzo mroźna, i sucha, i długa...
Wolałabym, i Ty pewnie też, wersję pierwszą...
lecz... prawda zapewne leży pośrodku...
więc spokojnie - na razie mamy fajną jesień.
Jak uda się posadzić dalie w drugiej połowie kwietnia będzie super. I tego się trzymajmy. Na razie jednak zabezpieczmy je na zimę. A takie zdjęcia jak Twoje osłodzą nam tęsknotę za daliami oglądanymi "na żywo". Więc proszę o więcej zdjęć, bo masz niezwykle ciekawe okazy!
Pozdrawiam.
Prawda zapewne leży pośrodku...
Krystyno,
z zapowiedzi synoptyków amerykańskich wynika, że zima będzie krótka i łagodna - więc jeśli to prawda, to już na początku kwietnia posadzimy dalie, a wiosna w ogóle zacznie się już w lutym...
Jeśli natomiast posłuchać głosów synoptyków rosyjskich to zima będzie bardzo mroźna, i sucha, i długa...
Wolałabym, i Ty pewnie też, wersję pierwszą...
lecz... prawda zapewne leży pośrodku...
więc spokojnie - na razie mamy fajną jesień.
Jak uda się posadzić dalie w drugiej połowie kwietnia będzie super. I tego się trzymajmy. Na razie jednak zabezpieczmy je na zimę. A takie zdjęcia jak Twoje osłodzą nam tęsknotę za daliami oglądanymi "na żywo". Więc proszę o więcej zdjęć, bo masz niezwykle ciekawe okazy!
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Tomku twoja dalia w cale nie taki drobiazg jest piękna .
Czy zima będzie ciężka czy lekka zobaczymy, ale jedno jest pewne ,że nad chodzi i trzeba się do niej przygotować

Czy zima będzie ciężka czy lekka zobaczymy, ale jedno jest pewne ,że nad chodzi i trzeba się do niej przygotować

Pozdrawiam Alicja
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Tak Barbaro, brat mieszka w Stanach, choć na gorącym Południu Stanów miłośników dalii chyba jest mniej. Muszę dopytać, by być dobrze obeznany w temacie, kiedy tam pojadę.
Oczywiście będą mnie wtedy interesowały odm. amerykańskie niedostępne u nas. Przeglądam ich strony z ofertami i ceny są do przełknięcia (np. moja faworytka z dalii Wynne'sa 'Ghost' kosztuje 7$. Rejstracja - 2011! Starsze odm. są tańsze).
'Król Salomon' też piękny!
Oczywiście będą mnie wtedy interesowały odm. amerykańskie niedostępne u nas. Przeglądam ich strony z ofertami i ceny są do przełknięcia (np. moja faworytka z dalii Wynne'sa 'Ghost' kosztuje 7$. Rejstracja - 2011! Starsze odm. są tańsze).
'Król Salomon' też piękny!
Jacku,
problem z daliami amerykańskimi może być taki, że niekoniecznie wszystkie nadają się do naszego klimatu. Bezpieczniej więc kupować od takich producentów, którzy hodują dalie w zbliżonych do naszych warunkach klimatycznych. Akurat dalie Wynne'a chyba do nas się nadają, chociaż ta część USA ma klimat oceaniczny, a więc trochę łagodniejszy od naszego, ale z większą ilością opadów. Temperatura zimą oscyluje w granicach do -5 stopni, ale to powoduje, że dalie muszą być jednak wykopywane, czyli tak jak u nas. Może jednak trochę wcześniej można je wysadzać? Z odmian Wynne'a dość sporo jest dostępnych w Polsce, a to oznacza, że można zaryzykować ich uprawę w naszych warunkach klimatycznych. Ceny mogły się trochę zmienić, ale chyba nie szokująco. Ponieważ jednak kolekcję Wynne'a całkowicie pochłonął pożar obawiam się, że dostęp jego odmian może być utrudniony. Chyba żaden z producentów nie ma wszystkich jego odmian - ja naliczyłam ich 72 szt., a to nie muszą być wszystkie.
problem z daliami amerykańskimi może być taki, że niekoniecznie wszystkie nadają się do naszego klimatu. Bezpieczniej więc kupować od takich producentów, którzy hodują dalie w zbliżonych do naszych warunkach klimatycznych. Akurat dalie Wynne'a chyba do nas się nadają, chociaż ta część USA ma klimat oceaniczny, a więc trochę łagodniejszy od naszego, ale z większą ilością opadów. Temperatura zimą oscyluje w granicach do -5 stopni, ale to powoduje, że dalie muszą być jednak wykopywane, czyli tak jak u nas. Może jednak trochę wcześniej można je wysadzać? Z odmian Wynne'a dość sporo jest dostępnych w Polsce, a to oznacza, że można zaryzykować ich uprawę w naszych warunkach klimatycznych. Ceny mogły się trochę zmienić, ale chyba nie szokująco. Ponieważ jednak kolekcję Wynne'a całkowicie pochłonął pożar obawiam się, że dostęp jego odmian może być utrudniony. Chyba żaden z producentów nie ma wszystkich jego odmian - ja naliczyłam ich 72 szt., a to nie muszą być wszystkie.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Tomku,
super ta Twoja dalia. Wydaje mi się, że to Edinburgh.
Kiedyś ją miałam, ale jakoś "wyszła" - muszę poprosić Stanisława, bo wygląda bardzo atrakcyjnie.
super ta Twoja dalia. Wydaje mi się, że to Edinburgh.
Kiedyś ją miałam, ale jakoś "wyszła" - muszę poprosić Stanisława, bo wygląda bardzo atrakcyjnie.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara