Heliotrop Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Heliotrop - pielęgnacja

Post »

Urtica pisze:Ależ piękne :shock: ;:138 a moje jakoś stoją w miejscu, nie rosną i nie wiem co jest nie tak:(
Monika ja miałam to samo,przez miesiąc heliotropy stały w miejscu.
Teraz chyba w końcu ruszyły. :D
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

moje heliotropy
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super ;:138 przy moich to prawdziwe olbrzymy :wink:
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

;:3 piękne wasze heliotropy :heja Ja swoje heliotropy zacznę dokarmiać dolistnie i przesadzę do normalnych doniczek ( w wielodoniczkach zaczynają się męczyć ), po południu wstawię zdjęcie po przesadzeniu. ;:65
pozdrawiam
Edyta
handzia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lis 2010, o 09:31

Post »

Skoro heliotropki rosną to czas pomyśleć o sadzeniu do doniczek i mam takie pytanko, czy sadzicie je same , czy może robicie jakieś kompozycje?
Chodzi mi głównie o to jak dobierać roślinki aby maiały podobne wymaganie i nie szkodziły sobie wzajemnie. Czy werbena zwisająca może rosnąć z heliotropem, pelargonią itp. Napiszcie o swoich doświadczeniach.
anna
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

Edytko z tym dokarmianiem dolistnym to swietna podpowiedź. O ile się nie mylę to juz w tym watku ktoś o tym pisał, ze heliotropy to lubią :heja dzięki za przypomnienie i ja tak moje będę dopieszczać.

Handzia i ja jestem ciekawa jak sadzić heliotropy bo to mój pierwszy sezon z nimi. Też myślę nad jakąś ciekawą kompozycją w donicy. Przyłączam się do Twojej prośby :D
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czym tak dokładnie dokarmiać dolistnie te heliotropki?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

Ja będę bihumusem o zrównoważonym składzie NPK.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moje już przesadzone w spore doniczki ( średnica 9 cm ) i praktycznie jak popatrzyć to roślina wypełnia całą doniczkę ( od ścianki do ścianki )

zrobiłam zdjęcie jak czekały w kolejce do przesadzenia :D

Obrazek

korzonki przerosły całą komorę wielodoniczki ( na 10 komór ) i czas był najwyższy przesadzić do czegoś większego :-)
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hej, jak tam wasze heliotropki :) :?:
moje rosną jak na drożdżach, i co ciekawe te rosnące w pierwszym rzędzie są niższe i bardziej krępe a te rząd ( doniczkę ) dalej od szyby są wyższe ( niby tylko jedna doniczka, ale jednak duża różnica ), pochwalę się swoimi. Postawiłam dwie doniczki dla porównania jak jest różnica.

Obrazek

pochwalcie się swoimi :) ciekawa jestem waszych wrażeń i doświadczeń 5 miesięcznej uprawy ( swoje siałam w styczniu ). W tym roku jest to moja pierwsza przygoda z heliotropami ale już wiem że nie ostatnia .... :D
pozdrawiam
Edyta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
beautyspa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2011, o 11:06

Post »

proszę o poradę! dolne liście moich heliotropów obumierają - czarnieją i "usychają". ziemia na pewno nie była przesuszona. Poza tym bardzo wolno rosną - wysiane w lutym, mają zaledwie dwie pary liści właściwych, i jakieś dwa, trzy centymetry wzrostu.... od niedawna zaczęłam je nawozić ale widzę jedynie minimalną poprawę tempa wzrostu.
czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje??
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hmmm, przesadź do innej ziemi, może mają jakiegoś grzyba ? może za zimno ? może za mało światła, zacznij nawozić dolistnie ? ( ja używam biohumusu - bardziej rozcieńczonego niż zalecana dawka

Zbyt mało informacji napisałaś w jakich warunkach uprawiasz...

Ja bym stawiała na ziemię ..... coś pewnie w niej jest nie tak ( miałam już takie doświadczenie, że rośliny nie rosły lub całkowicie zamierały w ziemi do rozsad znanej firmy o zasięgu międzynarodowym ).

napisz coś więcej, może bardziej doświadczeni/doświadczone w uprawie heliotropu pomogą.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

Edytko, moje są podobne, jedne się bardziej rozkrzewiły inny poszedł w górę. Mnie się dużo nie uchowało, ale jednak coś jest. Rzeczywiście trzeba zasilać dolistnie, o czym udaje mi się zapominać ;:224 ale to pozwala im lepiej rosnąć. To też mój pierwszy raz z heliotropami, jak i z większością wysianych roślinek, ale myślę, że jest całkiem nie źle. A wiesz, gdzie swoje posadzisz, czy do gruntu, czy do donic :?: Tak o nie dbałam, że niechiałabym, żeby sie zmarnowały.
Teraz zacznę je podlewać jakimś nawozem na kwitnienie.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justka, chyba posadzę do dużej donicy. Moich heliotropów też jest nie za dużo - 12 sztuk. Na początku siewek było zdecydowanie więcej, choć starałam się siać niezbyt gęsto. Sporo wypadło do pikowania( do pierwszych liści właściwych ). Później już "było z górki", każdy miał osobną "kwaterę" :).

Myślę że warto by zrobić w donicy jakąś aranżację. Jakieś delikatne zwisające roślinki o białych kwiatach i heliotropy. Dałaś mi temat to myślenia - jakie kwiaty do heliotropów :?: ;:3
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

Ja nawet dwunastu nie mam ;:224 Ale też chuba dam do donicy w jakiejs komozycji bo chyba istnieje mniejsze ryzyko ich utraty ;:224 Chociaż zdjęcia z początku wątku pokazuję, że gruncie wyglądają pięknie.
Z białymi mówisz ... może bakopa ... różowa jest diascia, ale ona chyba mogłaby zagłuszyć heliotropy chociaż ... a może z czymś pomarańczowym? a i przypomniało mi się, że ktoś tu pisał o różowej bakopie ...
Daj znać jak coś wymyślisz :D
Jose Saramago
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”