Aniu , nie mierzyłam Diabory nigdy , ale spokojnie możesz przyjąć,że ma jakieś 60 - 70 cm ( tak na oko ). zuza.iza lilie posadź do gruntu , tak jak Mirek pisze.W doniczkach jest z nimi kłopot , bo nawet jak stoją w zimnym pomieszczeniu - kiełkują wcześnie i potem są "wyciągnięte" z powodu niedostatecznej ilości światła.
To może jeszcze podpowie ktoś, ile mają wysokości First Lady i Bronze Medal? Nijak nie mogę wygooglać
Bo, np. któż by się spodziewał po Mount Dragonie, że ma 30-45 cm? Wzrost siedzącego psa To znaczy, że muszę jakąś wysoką czerwoną dokupić do Pollyanny i Grand Cru...
Lilie orientalne i ich hybrydy
Arystokratki wśród lilii. Efektowne i zabójczo pachnące.Potrzebują czasu aby zaklimatyzować się w nowym miejscu i wówczas dopiero ukazują całe swoje piękno.
Najstarsza lilia orientalna BLACK BEAUTY. Wysoka 120-150 cm.Kwitnie w sierpniu.
Lilia OT. - GLUHWEIN
Moja ulubienica. Ma wysmakowany kolor i pachnie cudownie. U mnie rośnie w półcieniu. w miarę rozkwitania jej kwiaty jaśnieją. Kwitnie długo.
Najstarsza lilia orientalna BLACK BEAUTY. Wysoka 120-150 cm.Kwitnie w sierpniu.
O! Tak! Nie ma to jak zobaczyć lilie w ogrodzie! Black Beauty znam tylko z opisów i zdjęć 'do legitymacji'
U Ciebie wygląda niemal majestatycznie! Dużo potrzebuje tego czasu? Posadziłam dwie cebule, mam szansę na podobny wygląd? Szkoda, że późno kwitnie...
Wiki już pierwszego roku będzie ładny a za 2 lata to ho, ho,ho.Nie Żałuj że póżno kwitnie, przez takie odmiany rozciąga się w czasie okres kwitnienia lilii w ogrodzie.U mnie lilie kwitną do końca września.
Kaśka
Lilu święta racja. Mam ją 5 lat i nigdy nie sprawdzałam gdyż mam jeszcze opakowanie firmowe z nazwą, gdzie jest napisane Vice Versa. Teraz po sprawdzeniu widzę że to Robinia - dzięki
Kaśka
Z dużą radością wpisuję się na listę osób odwiedzających ten temat.Mogę śmiało o sobie powiedzieć, że jestem zakręcona kwiatowo. Mam sporo lilii, kupowałam je w różnych okresach nie zwracając uwagi na to, żeby zachować etykietki od nich bądź zapisać sobie nazwę. Jak zajrzałam do Was to z dużą zazdrością patrzę jak doskonale znacie ich nazwy. Spróbuję wkleić te które mam dostępne, a Was poproszę o pomoc w nadaniu im nazw.
Zamierzam powiększyć kolekcję, ale będzie dla mnie wzorem do naśladowania.
Pozdrawiam
Krystyna
Krysiu 5 zdjęcie - Tropical Breeze, ostatnie zdjęcie to prawdopodobnie- Casa Blanca.
Bardzo trudno rozpoznać lilie jak nie pokazują szczegółów i nie wiadomo czy to lilia azjatycka czy inna.
Wyżej, na poprzedniej stronie, w poście podaję stronę gdzie można poszukać , porównać lilie.
Na pierwszym Twoim zdjęciu - śliczna lilia. Jak poznasz nazwę daj znać.
Pozdrawiam Kaśka