Lilie - uprawa - cz.4
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.4
To Lilia Biała inaczej Lilia Św. Józefa (lilium candidium). Te cebulki które wykopałeś posadź w jakimś słonecznym miejscu, jeżeli to ta sama odmiana to cebulki sadzi się płytko a roślinki wyrosną za parę tygodni.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje za odpowiedź
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Adek13 tak dla info nim się moderator przyczepi... 
Nie cytujemy wypowiedzi na które bezpośrednio odpowiadamy

Nie cytujemy wypowiedzi na które bezpośrednio odpowiadamy

- diesymphonie
- 50p
- Od: 22 maja 2013, o 19:31
U mnie mnożą się tak przybyszowe lilii, która przypomina doniczkową orange pixie. Ma generalnie małe kwiaty, ok 80m wysokości. To chyba stara odmiana, widywałam też takie żółte przy "starych domach". Wstawię zdjęcia jak zakwitnąGaladriela pisze:U mnie jeszcze się tak nie zdarzyło. Może to zależy od odmiany? Owszem zdarzało się, że pęd który miał powiedzmy osiem kwiatów, dzielił się na następny rok na 2, które miały po 3/4 kwiatki każdy, ale nigdy jeszcze kwitnąca nie podzieliła mi się na niekwitnące...
Owszem lilie mogą po latach słabiej kwitnąć, ale to przeważnie dlatego, że są mocno zagęszczone, konkurują o jedzonko i są "niedopasione" więc potem gorzej kwitną...

Słowo honoru. Miałam jedną lilię tygrysią i podzieliła się na 4 (albo na 2 i wytworzyła 2 duże przybyszówki?) ale wszystkie 4 pędy są podobnej wielkości. Też sfotografuję i obejrzę ponownie, może jeszcze pokaże pączki
Pozdrawiam
~Justyna
~Justyna
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
pull
Twoja lilia jest jednym słowem przepiękna. OT i wgl te zestawienie kolorów ?
Czekam z niecierpliwością na swoje. Pierwsze powinny kwitnąć pod koniec czerwca..
Twoja lilia jest jednym słowem przepiękna. OT i wgl te zestawienie kolorów ?
Czekam z niecierpliwością na swoje. Pierwsze powinny kwitnąć pod koniec czerwca..

- Dziunia87
A moje lilie coś podgryza..... Na jednej z rabat zauważyłam, że oklapł mi łubin, myślałam, że może przez te deszcze przelany.. ale nastepnego dnia ten sam objaw u lilii, a jak nacisnęłam ziemię, to się zapadła -> a tam tunel... chyba za duży jak na nornicę.
Co robić pomóżcie, na tej rabacie mam kilka różnych odmian i jak nic i do tamtych się to COŚ dobierze
A mój kot zero zainteresowania.....
Co robić pomóżcie, na tej rabacie mam kilka różnych odmian i jak nic i do tamtych się to COŚ dobierze

A mój kot zero zainteresowania.....
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Kontakt:
Wiesz co, ja podlewałem wodą z nadmanganianem, żeby smak popsuć gryzoniom. Trochę pomagało, a trochę nie...
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dziunia87
Hmm... to jest juz jakieś rozwiązanie. Tylko ile gramów dac na 1L, żeby nie zaszkodzić cebuli?
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Kontakt:
Zwykle roztwory robię na oko
. Mówi się, że do 10 tabletek na litr, ale to za dużo. Ja daję około 10 tabletek na 10-litrową konewkę, i one nie rozpuszczają się całkowicie. Roztwór jest fioletowy, a nie prawie czarny.
Powodzenia
.

Powodzenia

Mariusz
- Galadriela
- 500p
Sylwia - Ja na gryzonie mam jedną radę, jak do tej pory niezawodną: sadzić lilie w donicach, od czasu jak tak robię, ani jedna lilia nie została zjedzona ani nawet ugryziona
.
A lilie (byle ostrożnie), można przesadzać o każdej porze roku, jeśli tylko nie ma mrozu, więc może po prostu "zadoniczkuj" swoje lilie, i w doniczkach wkop w ziemię
.

A lilie (byle ostrożnie), można przesadzać o każdej porze roku, jeśli tylko nie ma mrozu, więc może po prostu "zadoniczkuj" swoje lilie, i w doniczkach wkop w ziemię

Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Dziunia87
Dziękuje ślicznie za porady
A średnica donicy min jaka? Dno odciąć?

A średnica donicy min jaka? Dno odciąć?
- Galadriela
- 500p
Zależy od lilii. Przede wszystkim donica musi być wysoka (najlepiej około 20 cm). Ja sadzę lilie do doniczek 20/20cm po 4 sztuki. i z moich obserwacji to im wystarcza. Dno jak najbardziej musi zostać (ono pełni funkcję ochronną przed gryzoniami), musi mieć sporo dziurek, żeby woda odpływała i dobrze na dnie wyłożyć jakiś drenaż (potłuczone skorupy donic, kamyczki, piasek - co jest pod ręką
).

Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli