Na początku chciałbym przedstawić kaktusy które posiadam (bądź posiadałem)
Przyznam się od razu że jestem raczej laikiem i nawet nie znam nazw wielu kaktusów.
W tym roku bardzo zainteresowały mnie kaktusy zimotrwałe które wpłynęły również na zwiększenie zainteresowania kaktusami ciepłolubnymi.
Na samym początku chciałbym się pochwalić moim echinopsis multiplex.
Zerwałem go kiedyś na klatce schodowej jako taką malutką kuleczkę spośród wielu dzieci wiekszego echinopsisa.
Trzymałem go na balkonie w pełnym słońcu od pierwszych nie mroźnych nocy aż do czasu kiedy temperatura nocą spadała do lekkich przymrozków. Postepowałem tak rok w rok a zimą trzymałem go w totalnej suszy na oknie klatki schodowej. Musze powiedzieć że takiego olbrzyma nie widziałem jeszcze u nikogo a kiedy zakwitał to również wyprzedzał chyba wiekszość echinopsisów które widziałem.
Najwieksza liczba kwiatów jaką mnie obdarował to 19 szt. w jednym rzucie + później jeszcze kika pojedyńczych.
1.

2. Opuntia Brasiliopuntia brasiliensis

3. Mammillaria Spinosissima
Nie wiem tylko co się stało ale kiedy ją kupiłem miała kolce zakrzywione na końcach(widać to w dolnej części) natomiast to co urosło pod moją opieką nie posiada zakrzywień na kolcach.

4. Echinokaktus Grusonii

5. Opuntia Microdasys

6. Opuntia Camanchica (zimotrwała)

7. Opuntia Phaecantha v.camanchica (zimotrwała)

8. Opuntia Humifusa (zimotrwała)

9. Opuntia Fragilis (zimotrwała)

10. Cereus ??

11. Mammilaria Matudae

12. Notocactus Warasi

13. Mammilaria Hahniana ??
Kiedy je kupiłem myślałem że są identyczne jednak z czasem widać że się nieco różnią - jedna ma brązowe kolce a druga bardziej jasne.

14. ???

15. Euphorbia Mammiliaris