Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  
Autor Wiadomość
KaraibskieMango
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 27 lut 2016, o 15:49 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 44

 ---
Dzięki za wasze rady. Zdecydowałam się jednak posadzić rośliny osobno, może przy kolejnym przesadzaniu wylądują razem w doniczkach.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Damiox
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 9 mar 2016, o 01:08 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 6

 ---
Czy kaktusy Echinopsis eyriesii, Echinocereus viereckii v. morricalii, mammillaria spinosissima i Mammillaria hahniana mogą zostać posadzone w jednej doniczce?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PiotrAPD
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 9 mar 2016, o 01:54 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1082
Skąd: Dublin - IRL

 ---
Nie dawałbym tych rodzajów do jednej donicy. Echinocereus viereckii v. morricalii będzie potrzebował trochę miejsca na rozprzestrzenianie sie a w tym czasie donice opanują Ci szybko rosnące mammillarie.

_________________
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Damiox
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 15 mar 2016, o 17:33 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 6

 ---
Kaktusy przesadzone, będzie im dobrze w takiej mieszance ziemi z Leroy, piasku i żwiru?

Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
blabla
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 15 mar 2016, o 20:14 
Online
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6913
Skąd: Gdańsk

 więcej niż 1
Na pierwszy rzut oka wygląda to dobrze. Teraz należy roślinkom zapewnić maksymalnie dużo światła i polewać je z rozsądkiem.

_________________
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ananas26
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 23 mar 2016, o 10:50 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 214
Skąd: Rybnik

 ---
Z echinocereusa wyrośnie krzaczor, który będzie potrzebował miejsca. Jestem przeciwny łączeniu roślin z różnych rodzajów w jednej donicy. Najlepiej jeden gatunek, rodzaj. Niektóre, jak Turbinicarpus wymagają rzadkiego podlewania, a inne np. Eriocactus magnificus - częstego. Uebelmannia pectinifera, która niedawno pojawiła się nieszczepiona i w przystępnej cenie, czy Discocactus sp. muszą mieć zapewnione ciepłe zimowanie, a nieszczepione Toumeya papyracantha, Pediocactus sp., Mediolobivia sp., Lobivia sp., Escobaria sp. (poza E. cubensis - minimum 15 st. C), Sclerocactus sp. i tak można wyliczać bez końca - chłodne. Przy takiej różnorodności złe byłoby łączenie tych gatunków.

_________________
Pozdrawiam, Filip :)
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
annazi
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 12 kwi 2016, o 20:00 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 3
Skąd: Radom

 1 szt.
Ogólnie z kaktusami jest tak że poradzą sobie i w grupie i pojedynczo. Także przesadzanie powinno być wedle uznania;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
norbert76
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 12 kwi 2016, o 20:11 
Online
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 4532
Skąd: Jelenia Góra

 więcej niż 1
annazi, sorry za pytanie ale masz doświadczenie w uprawie kaktusów?
Stwierdzenie wedle uznania, czyli inaczej dowolnie nie zawsze kończy się dobrze dla kaktusów. Określone kaktusy, mają różne wymagania uprawowe. Nie posadzisz w jednej doniczce np. Melokaktusa i Echinopsisa, bo ten pierwszy jest ciepłolubny i trzeba go zimować w cieple, a tego drugiego w niskiej temperaturze. Jedne rosną w kępach, inne pojedynczo.

_________________
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
-emka-
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 23 kwi 2016, o 09:22 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 19
Skąd: Warszawa

 ---
Potrzebuję pomocy. Mam nadzieję, że w dobrym temacie piszę.

Przy okazji przesadzania swoich roślin stwierdziłam, że wezmę mamy kaktusa i jego też od razu przesadzę, bo powiem szczerze bidnie wygląda i nie był praktycznie w ogóle przesadzany. No i teraz mam problem bo po wyjęciu go z doniczki okazało się, że za wiele korzeni to on nie ma (no chyba, że u niego to norma :?: ) i nie wiem do jakiej doniczki go dać?
Korzenie wyglądają tak
Obrazek Obrazek

mam takie dwie najmniejsze doniczki
Obrazek
któraś będzie ok, czy lepiej dla niego kupić jakąś płytszą?

Mam nadzieję, że zdjęcia ok, bo jeszcze nie nauczyłam się do końca wklejać na to forum zdjęć :roll:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
blabla
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 23 kwi 2016, o 10:12 
Online
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6913
Skąd: Gdańsk

 więcej niż 1
Korzeni jest mało, bo podłoże było zbyt żyzne i roślina nie wykształciła silnego systemu korzeniowego bo nie było takie potrzeby. Nie mniej korzenie wyglądają dobrze i nie jest to żaden problem. Wg mnie czarna doniczka jest trochę za mała a żółta zdecydowanie za duża. Ja bym znalazł coś o średnicy większej o około 1-2cm od kaktusa. Jeśli musisz wybrać którąś z doniczek ze zdjęcia to sugeruję tę czarną. Podłoże musi być bardziej przepuszczalne niż te resztki ze zdjęcia. Musi być w nim więcej frakcji mineralnych, co najmniej 50% a najlepiej około 70%.

_________________
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
-emka-
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 23 kwi 2016, o 10:38 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 19
Skąd: Warszawa

 ---
Na razie kaktus jest poza doniczką, bo nie mogłam się na żądną zdecydować. Podobnie jak Ty piszesz, jedna dla mnie była za mała, a druga się za głęboka wydawała. Przejdę się dzisiaj do sklepu to może mu znajdę odpowiednią. A możesz mi jeszcze powiedzieć jak głębokiej szukać? Może być zwykła doniczka, czy lepiej jakaś płytsza?

Co do podłoża to już właśnie wiem, że musi być bardziej przepuszczalne, dlatego swoje sukulenty też przesadzam :wink: To co widać na zdjęciu to resztki tego w czym siedział do tej pory.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 23 kwi 2016, o 10:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6744
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Jak doniczka będzie dobrej średnicy, ale zbyt głęboka, to możesz ją spokojnie wykorzystać, po prostu zrób wyższą warstwę drenażową, wtedy na samo podłoże zostanie akurat tyle, ile trzeba.

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze.
Lucy

Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
-emka-
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 23 kwi 2016, o 11:46 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 19
Skąd: Warszawa

 ---
Ok, rozumiem.
W takim razie dzięki za pomoc.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Bruken
 Tytuł: Przesadzanie kaktusa
PostNapisane: 10 lip 2016, o 13:45 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 ---
Witam.
Jestem tutaj nowy dlatego na wstępie wszystkich pozdrawiam.
Przeszukałem trochę wątków, jednak nadal mam pewne wątpliwości i chciałbym prosić o pomoc.
Jeżeli chodzi o roślinność jestem mega laikiem, a to o czym zaraz napiszę chciałbym, żeby był małym prezentem.

Tak więc posiadam dwa małe kaktusiki.

Obrazek

Zakupione zostały w kwiaciarni, średnica tych doniczek to około 6 cm.
Znalazłem w domu takie oto wiadereczko (bardziej ozdobne) o średnicy 10 cm:


Obrazek

Moje pytanie brzmi następująco, czy można przesadzić te dwa kaktusiki do tego jednego wiadereczka?
Tutaj rodzą się moje ów wątpliwości, czy nie będzie za mało miejsca, chociaż ich korzenie nie są jakieś mega duże,
oraz cze te wiadereczko jakoś nie powinno zostać dostosowane (czyli np. kilka dziur od spodu, ponieważ czytałem również o odpowiednim
podłożu dla kaktusów, żeby wsypać najpierw trochę a'la żwirku, na to ziemie, tak aby 'nadwyżka' mogła
ewentualnie gdzieś spłynąć).

Bardzo proszę o wyjaśnienia.

Z góry serdecznie dziękuje za każdą okazaną pomoc.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 136 ]  Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *