Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 109 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
Momus88
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 5 mar 2017, o 17:23 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 42

 więcej niż 1
Potrzebuję porady.
Chciałbym zabrać się za przesadzenie grudnika. Obecnie jest w podłożu produkcyjnym - bardzo torfowym, silnie zbitym i poprzerastanym. Czy macie patenty jak się zabrać za usuwanie starego podłoża, nie dewastując tym samym korzeni?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PiotrAPD
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 5 mar 2017, o 20:29 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 962
Skąd: Dublin - IRL

 ---
Usuń używając pędzelka i nie stresuj się jak usuniesz trochę korzeni.
Później zostaw kaktusika przynajmniej na dobę aby ewentualne ranki na korzeniach się zagoiły. (patrz zdjęcie)
Po przesadzeniu do właściwego podłoża nie podlewaj przynajmniej przez 2 tygodnie. Chodzi o to aby mikro ranki miały czas na regenerację , żeby korzenie nie gniły.


Obrazek
Regeneracja korzeni po usuwaniu torfowego podłoża.

_________________
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
carabus1
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 5 mar 2017, o 20:31 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 19
Skąd: Gdynia

 ---
A ja chciałbym się spytać jak to jest dokładnie z przycinaniem korzeni przy przesadzaniu kaktusów po zimowaniu. Czy należy przycinać czy też nie jest to koniecznie? Jeśli tak to ile należy przyciąć :)

_________________
Pozdrawiam, Piotr


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PiotrAPD
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 5 mar 2017, o 20:43 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 962
Skąd: Dublin - IRL

 ---
Kiedyś przycinałem naprawdę długie około 15 cm korzenie do około 10 cm a u innych zostawiałem i nie widziałem żadnej różnicy. Korzenie przycinane były na rodzaju Mammillaria

_________________
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Momus88
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 5 mar 2017, o 22:21 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 42

 więcej niż 1
Dziękuję za radę Piotrze. Niestety w tym przypadku podłoże to prawie czysty torf, a zbity tak, że pędzelek powinienem zastąpić szczotką ryżową :twisted: no nic, trzeba będzie się z tym zmierzyć. Pozwolę sobie jeszcze dopytać: czy 2 tygodnie bez podlewania to dla schlumbergery aby nie za dużo? Wszak to nie jest typowy kłujak i lubi mieć trochę wilgoci w nogach.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PiotrAPD
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 5 mar 2017, o 22:36 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 962
Skąd: Dublin - IRL

 ---
Nie mam grudnika u siebie ale jestem przekonany, że absolutnie nic mu nie będzie.

_________________
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Momus88
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 5 mar 2017, o 22:50 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 42

 więcej niż 1
To jeszcze ostatnie pytanko, być może trywialne. Zanim zapytałem na forum rozważałem usuwanie torfu po uprzednim namoczeniu aby łatwiej się rozdzielał. Jak się teraz domyślam, pewnie wskazane jest usuwanie go na sucho?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
blabla
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 5 mar 2017, o 22:56 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6892
Skąd: Gdańsk

 więcej niż 1
Można spróbować usunąć torf na mokro ale po tej operacji korzenie muszą dokładnie wyschnąć.

_________________
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PiotrAPD
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 5 mar 2017, o 23:01 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 962
Skąd: Dublin - IRL

 ---
Tak też można. Próbowałem kiedyś usuwać pod kranem ale jest zdecydowanie gorzej. Lepiej jest całkowicie na sucho. Jeżeli bryła korzeniowa jest mokra to wyciągnij z doniczki to szybciej przeschnie.

_________________
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kaktuska
 Tytuł: Przesadzanie kaktusów
PostNapisane: 1 maja 2017, o 22:09 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 8

 ---
Jeśli chce przesadzić kaktusa to czy powinnam wyjąć go ze starej doniczki razem z ziemią i wsadzić do nowej i wypełnić ziemia ,czy wyjść ze starej i otrzepac z starej ziemi aby zostały same korzenie?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
blabla
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 1 maja 2017, o 22:28 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6892
Skąd: Gdańsk

 więcej niż 1
Należy wymienić całość podłoża i warto przyciąć korzenie, jeśli są zbyt długie. Jak dobrać podłoże jest opisane w tym wątku: viewtopic.php?f=30&t=29595

Sadzimy do suchego podłoża pierwsze podlanie powinno mieć miejsce po około tygodniu od przesadzenia.

_________________
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 109 ]  Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: MST1980 i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *