Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

@blabla - czyli moje kaktusy powinny być już dawno przepikowane do ziemi dla kaktusów ? (zdjecie moich kaktusów zobaczysz nad Twoim postem :) )
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mogą ale nie muszą. Tak długo jak sobie radzą w bardziej przepuszczalnym podłożu mogą sobie w nim pozostać. W takim żwirku są zdecydowanie bardziej bezpieczne. Mniejsze szanse na infekcje.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

One siedzą w dość dużej misie, wykielkowały w sumie grupkami, więc są obok siebie :) Zmieszałem dużą ilość piasku z małą ilością ziemi do kaktusów, a na samej górze tylko piach. Prawde mówiąc to boje się je pikować i nie wiem kiedy to robić. Zabrałem się za to bez wiedzy, ale staram sie nadrabiać teraz. Są już przyzwyczajone do małych ilości podlewania, a słońce mają tylko wschodnie, nie wiem czy to dobrze... W każdym razie dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku dziękuję za odpowiedź i cenne wskazówki. To mój pierwszy wysiew nasion kaktusów i stąd tyle błędów :oops: . i co tu dużo mówić pod wpływem emocji,zafascynowana kaktusami siałam do podłoża jakie miałam w domu, po czasie przyszła refleksja i zastanawianie się co dalej aby straty z siewu były jak najmniejsze.

A Twoje kurdupelki są bardzo fajniusie ;:2

Pierwsze siewki już przepikowałam prawie 2 tygodnie temu i widać że mają się na razie dobrze, tylko w 1 siewce uszkodził mi się korzonek jednak jak do tej pory nie widzę by z nim działo się coś niepokojącego.
Oczywiście,że nie jest to miejsce docelowe moich kaktusików więc jak będę pikowała te z drugiego wysiewu popikuję je gęściej i zacznę je nawozić. Najtrudniej jest mi zapewnić maluchom dużą wilgotność, czytając twój watek masz super warunki do zapewnienia im odpowiedniego mikroklimatu, w warunkach mieszkaniowych jest to niestety niemożliwe.

Jeśli uda mi się wyhodować choć kilka dorosłych egzemplarzy to będę bardzo, bardzo :D mogą być najbardziej pospolite gatunki ale satysfakcja byłaby ogromna.

carol1 super Ci rosną ale wysiewałeś je wcześniej ode mnie, moje jeszcze troszkę muszą poczekać na takie ciernie .
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Ela, nie przejmuj się :) Dla mnie to też pierwszy siew :) Troche błędów popełniłem i troche jestem zagubiony :P No i strasznie ciekawy co mi tam powyrasta :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Kaktusy wysiewam w mieszkaniu, na wschodnich parapetach. W szklarni czy tunelu foliowym jest zbyt gorąco i jasno dla siewek.
Aby podnieść wilgotność powietrza wokół siewek wystarczy pudełko z siewkami przykryć czymś przezroczystym (kawałek szkła lub przeźroczystego plastiku) lub cale pudełko wstawić do worka foliowego lub przeźroczystej reklamówki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Sądząc po Twojej Tomku kolekcji jesteś mistrzem w tej dziedzinie, jeszcze raz wielkie Dzięki za praktyczne i cenne wskazówki.

One były przykryte przezroczystą folią ale sądziłam że należy ją już zdjąć, więc do jakiego wieku siewek należy w ten sposób postępować aby zapewnić im maksymalną wilgotność?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Generalnie aż osiągną średnicę ok. 3-5mm i będą miały pierwsze ciernie. Ale i tak do średnicy ok. 2cm będą miały większe zapotrzebowanie na wodę w porównaniu do dorosłych roślin.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Tomku wielkie dzięki za te praktyczne rady. ;:12
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

Blabla : W jakich warunkach mozna zimować siewki z danego roku, czyli mające powiedzmy 8-9 miesięcy?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Swoje siewki mające średnicę ok. 5mm zimuję na parapecie okiennym w temperaturze pokojowej w zupełnej suszy. Jeśli zaczynają za bardzo się kurczyć z braku wilgoci to można je raz na tydzień spryskać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Fenir
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2009, o 11:14

Wysiew kaktusów - dziennik

Post »

Witam wszystkich!
Jako, że ostatnio zainteresowałem się kaktusami, założyłem ten temat. Chciałbym zaprezentować swoje wyniki tutaj. Będę wdzięczny za komentarze :P.

12 lipca kupiłem paczkę nasion kaktusów w OBI. Rozpakowałem ją i niestety "mix" okazał się tylko napisem na paczce:
Obrazek

Obrazek

Posadziłem je do doniczki po storczykach (12 lipca), tworząc coś w rodzaju mini-szklarni.

Wygląda to tak:
Obrazek

A dziś, 15 lipca, zauważyłem małą siewkę ;P. Wygląda podobnie do tej w książce Ken'a Marcha w "Kaktusy i inne sukulenty", tylko że jest bialutka jak śnieg :D.
Zaraz dodam zdjęcia, tylko felerna bateria musiała się wyczerpać w chwili zgrywania na komputer :(.

Pozdrawiam,

Fenir
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

W wątku Identyfikujemy kaktusy i sukulenty :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266
na ostatniej stronie było o tych nasionach. ;D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Fenir
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2009, o 11:14

Post »

Bo to moje ;P. Tylko że teraz chciałem wątek rozwinąć.

Zdjęcia dodam chyba tak pod wieczór, bo baterie muszą się naładować...
Reszta nasion pęka.

Pozdrawiam,

Fenir
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

A rzeczywiście. Nie popatrzyłem na nick. xP

Jakaś plaga, bo mi też padły jak robiłem zdjęcie opuncji. :D