Od kilku lat skupiam swoją uwagę na Crasula ovata, gdyż jest mi łatwiej go kształtować na bonsai. A że przygotowuję cykl zajęć dla dzieci ze szkoły podstawowej o bonsai i o gruboszu postanowiłem zobaczyć co Wy tu macie ciekawego. Co stworzyliście z grubosza-jakie kompozycje. Przyznam, że niektóre są bardzo imponujące, a jeszcze inne muszą poczekać na swoje 5 min. Widzę, że tu na forum jest czasami zależność taka jak z dziećmi. Trzeba mieć cierpliwość, dużo cierpliwości. Wczoraj zacząłem czytać wszystkie posty, a dziś skończyłem. Czasami myślałem, że nie wytrzymam i tylko wmawiałem sobie, że to forum jest po to by niektórym coś podpowiedzieć coś wyjaśnić itd. Ale warto czasami zagłębić się w lekturę nim zada się pytanie:) Przez wszystkie posty przejawia się temat ochrony roślin, przycinanie i szeroko pojęte bonsai. Mam nadzieję, że uda nam się to wspólnie rozdzielić tak by tego nie mieszać. Dla przykładu, nie ma drzewka bonsai tylko jest bonsai. I proszę pisać bonsai a nie bonzai bo to boli. Pozdrawiam