Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne

Post »

No nie...to nie może być prawda - prawda? Takich cen nie ma! Może to jakaś pomyłka w systemie? A jeśli nie - to całkowicie tracę swoje wyrzuty sumienia za te 'marne grosze', które ja wydaję na haworcje i gasterie :wink:
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

bebos pisze:A jeśli nie - to całkowicie tracę swoje wyrzuty sumienia za te 'marne grosze', które ja wydaję na haworcje i gasterie :wink:
Być może chodzi tu o znany handlowcom chwyt polegający na tym, że:
Jeżeli w sklepie są np. dwa artykuły - tańszy i droższy to ludzie częściej wybierają tańszy. Natomiast jeżeli dołoży się trzeci, bardzo drogi, to częstotliwość sprzedaży tego droższego zwiększa się. To zjawisko było potwierdzone badaniami marketingowców.
Z drugiej strony jeżeli ludzie kupują samochody za 1mln PLN, to kupno rośliny za 10 tys. nie jest dużym wydatkiem.
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę że nie wyjaśnimy tutaj tej sprawy, i być może każdy ma trochę racje. Najlepiej byłoby napisać do nich i się zapytać czy faktycznie ktoś kupił tą roślinę za taką cenę, czy to jakiś błąd, czy coś innego. Ja z moją angielszczyzną nie czuję się na siłach żeby o to wypytać.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

mgr_ pisze:Myślę że nie wyjaśnimy tutaj tej sprawy, i być może każdy ma trochę racje. Najlepiej byłoby napisać do nich i się zapytać czy faktycznie ktoś kupił tą roślinę za taką cenę, czy to jakiś błąd, czy coś innego. Ja z moją angielszczyzną nie czuję się na siłach żeby o to wypytać.
No jasne, to tylko luźne dywagacje. Pisanie do nich raczej nie wiele wniesie - wiadomo z góry co napiszą, a przynajmniej ja wiem co bym napisał na ich miejscu.
pozdrawiam
tomek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Marku - czy przycinałeś kiedyś wilczomlecze? Moja najstarsza E. horrida fatalnie się wyciągnęła tej zimy - dziwne - bo trzy pozostałe w tej samej doniczce nie - chyba nie ma szans, żeby ten odcinek pogrubiał - chętnie bym go ścięła - ale będzie ziejąca rana - nie zgnije?
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście jest to możliwe, a jak duza roślina to pewnie to przeżyje i da ci jeszcze od dołu odrosty.
Tylko z przycinaniem euforbii jest trochę problem, bo z rany potrafi bardzo wyciekać biały sok (mleko) i jak będziesz cięła na pionowo to ci "zapaskudzi" całą roslinę, i może być pożywką dla grzybów i bakterii. Więc jak już się zdecydujesz na tak radykalny krok to najlepiej wyjmij roślinę z doniczki i zrób to pod bieżącą wodą, żeby od razu zmyć sok. Po pewnym czasie przestanie wyciekać i wtedy trzeba zabezpieczyć ranę jakimś środkiem grzybobójczym.
Z tego co piszesz masz jeszcze trzy inne rośliny, więc może skoncentrować się na nich, a tą najstarszą sobie odpuścić.
Ja osobiście świadomie zrezygnowałem z tych dużych gatunków z powodu braku miejsca, chociaż dwie małe horridy posiadam, ale jak podrosną to pewnie też ich się pozbędę.
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakiś mały ruch dzisiaj na forum, więc czas na okurzenie wątku i wrzucenie kilku zdjęć.
Dziś wracam do rodziny Asclepiadace i przedstawiam rodzaj Echidnopsis (nie mylić z Echinopsis).
Rodzaj liczy kilkadziesiąt gatunków o dość niepozornych kwiatach jak na tą grupę roślin.

Echidnopsis cereiformis (chyba oprócz E. dammaniana najczęściej spotykany w kolekcjach) i Echidnopsis montana
Obrazek Obrazek

Echidnopsis ballyi (ten jescze mi nigdy nie zakwitł) i Echidnopsis chrysantha
Obrazek Obrazek

Echidnopsis scutellata, Echidnopsis squamulata
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p
Od: 5 sty 2011, o 08:15

Post »

Po prostu piękne! Warto tutaj zaglądać :) Kwiaty zjawiskowe. Czekam na resztę :)

PS. M. żyje i ma się dobrze. Dziękuję:)
Fanka Mammillarii :) Pozdrawiam Kasia.
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O, marek, zdaje się, że ostatnio na spotkaniu PTMK mieliśmy prelekcję na ich temat. :)
Przyznam się bez bicia, że nie za bardzo interesowały mnie sukulenty, jednak po wysłuchaniu wykładu na ich temat mnie zainteresowały bardziej. Pewnie dla Ciebie była to istna uczta :).
Cudowne są Twoje roślinki. :D
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

No Darek. To teraz już chyba łatwiej wymienić Ci rodzaje, których nie zbierasz :wink: Czy są jeszcze jakieś roślinki, które Cię nie zainteresowały?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

No tak Tomek. wiesz, nie można mieć wszystkiego... A szkoda :wink: .
No tak nie za bardzo lubię rodzaje Rebutia, Sulcorebutia, Mediolobivia, czy Lobivia, jednak bardzo podobają mi się ich kwiaty. Są cudne. Jednak coś tam zagościło u mnie z w/w rodzai i cieszę się tymi roślinkami, bo będą urozmaicać moją kolekcyjkę. No i kwiatami rozweselą :). W dodatku jak pewnie widziałeś co nieco lobiwek planuje wysiać, podobnie jak medio.
Kwietniowa prelekcja ma być poświęcona rodzajowi Matucana. już nie mogę się doczekać :).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Wadziłem w naturze sporo matukan. Ale niestety tylko te na południe od Huaraz, czyli cały przekrój wielkiej grupy Matucana haynei. Te moim zdaniem bardziej ciekawe, łyse czyli podobne do gymnaków rosną bardziej na północ, w zdecydowanie bardziej tropikalnym klimacie. Są ładniejsze (choć każdy ma inny gust) ale też i trudniejsze w uprawie.
Nasiona i rośliny są bardzo trudne do zdobycia bo mało kto interesuje się tym rodzajem.
Bardzo podobne do matukan są oroje. Tutaj jest sporo form i tylko dwa gatunki. W naturze widziałem komplet :wink:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moją ulubioną chyba na zawsze pozostanie Matucana lub jak kto woli Submatucana madisoniorum :D
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Tomku za info. Miło się czyta takie posty. Dużo można dowiedzieć się dzięki Tobie na temat kaktusów, jak i ich życia w naturze. Serdeczne dzięki.
Pozdrawiam, Darek.
x-Pa-a

Post »

mgr_ pisze:Dziś wracam do rodziny Asclepiadace i przedstawiam rodzaj Echidnopsis (nie mylić z Echinopsis).
Rodzaj liczy kilkadziesiąt gatunków o dość niepozornych kwiatach jak na tą grupę roślin.
Marku, naprawdę niesamowite rośliny, bardzo lubię do Ciebie zaglądać -tyle niezwykłych roślin, zdjęcia piękne.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”