Małe są glomerata, glauca, baylissiana, ellaphiae, ale na prawdę nie wiem czym się przejmujesz rozmiarem
Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.
Mieczysławie ta środkowa to bicolor v.liliputana
Małe są glomerata, glauca, baylissiana, ellaphiae, ale na prawdę nie wiem czym się przejmujesz rozmiarem
rosną one na tyle wolno, że kilka ładnych lat zajmie zanim posadzisz je w doniczki np. 8cm, ja u siebie mam większość w 7cm i nie zamierzam ich przesadzać przez najbliższe kilka lat 
Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Krzysztof, dziękuję za podanie poprawnej nazwy, za moment zmienię podpis na fotce.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale masz piękną G. armstrongii! Ja swoje kupiłam jako kilkumiesięczne sieweczki i od 1,5 roku u mnie ledwie żyją - jedna tej wiosny się trochę ożywiła, ma już 5 listków - ale daleko im do grubości tej Twojej
G. 'Little Warty' - moja ulubienica - może mamy ją z tego samego źródła (P.N.)? - moja była też taka zbita jak Twoja i zimą myślałam, że mi się wyciągnęła, jednak teraz też rosną jej długie liście - patrzyłam w necie - rzeczywiście większość starszych ma je długie jak u np. G. carinata
G. 'Little Warty' - moja ulubienica - może mamy ją z tego samego źródła (P.N.)? - moja była też taka zbita jak Twoja i zimą myślałam, że mi się wyciągnęła, jednak teraz też rosną jej długie liście - patrzyłam w necie - rzeczywiście większość starszych ma je długie jak u np. G. carinata
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mieczysławie - długo ukrywałeś swoje gasterie.
Ładne. Też je lubię. Jednak jako że nie można mieć wszystkiego jakiś czas temu pozbyłem się swoich. I teraz mi szkoda...
Twoje mają dobry pokrój i kolory - widać, że im u Ciebie dobrze.
Ładne. Też je lubię. Jednak jako że nie można mieć wszystkiego jakiś czas temu pozbyłem się swoich. I teraz mi szkoda...
Twoje mają dobry pokrój i kolory - widać, że im u Ciebie dobrze.
- Akwelan_2009

Krzysztof - dziękuję za podpowiedź jakie gasterie są z tych, którymi jestem zainteresowany.
Beato - tak, G. 'Little Warty' nabyłem z tego źródła.
Henryku - gasterie bardzo mi się podobają, szczególnie jak pisałem wyżej te miniaturowe, a to ze względu na notoryczne ograniczone możliwości "metrażowe". Mam zamiar kilka sztuk nabyć, żeby moim haworsjom było weselej
. Z drugiej strony, gasterie bardziej kolorowo kwitną, będzie weselej i kolorowo na regaliku.
Beato - tak, G. 'Little Warty' nabyłem z tego źródła.
Henryku - gasterie bardzo mi się podobają, szczególnie jak pisałem wyżej te miniaturowe, a to ze względu na notoryczne ograniczone możliwości "metrażowe". Mam zamiar kilka sztuk nabyć, żeby moim haworsjom było weselej
Mieczysław
Mieczysław
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Mieczysławie sliczniutkie te gasterie.
Co Ty jeszcze ukrywasz
pochwal się 
Co Ty jeszcze ukrywasz
- Akwelan_2009

Dzisiaj podjąłem udana próbę przesadzenia części sadzonek adenium tych najsłabiej "produkujących" boczne odrosty - rozgałęzienia. Przesadziłem do doniczek 6x6x6 w bardziej bogate w składniki organiczne podłoże, jednocześnie bardzo luźne:

Wszystkim przesadzanym sadzonkom, poprzycinałem główny korzeń i zasypałem ukorzeniaczem z cynamonem. Zobaczymy jak zareagują na przesadzenie, tylko potrzeba ciepła i dużo słońca. Pozostałe przesadzę jutro.

Wszystkim przesadzanym sadzonkom, poprzycinałem główny korzeń i zasypałem ukorzeniaczem z cynamonem. Zobaczymy jak zareagują na przesadzenie, tylko potrzeba ciepła i dużo słońca. Pozostałe przesadzę jutro.
Mieczysław
Mieczysław
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Jakie sliczne tłuścioszki 
- Sebek87

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Ładniutkie te tłuścioszki
Gosterie również.
- Farel

- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Bardzo ładne te adenia, teraz tylko dużo słońca pięknie rozbudują kaudeks.
- Akwelan_2009

Dziękuję wszystkim za miłe słowa i odwiedziny w moim wątku.
Kolejne sadzonki Adenium przesadzone do nowych doniczek i świeżego podłoża:

Po przesadzeniu dotychczasowych sadzonek doszedłem do wniosku, że przesadzenia sadzonek powinienem dokonać dużo wcześniej. Większość sadzonek ma popodwijany główny korzeń z którego nie wyrastają boczne korzonki (nauczka na przyszłość). Wszystkie do tej pory sadzonki przesadziłem do doniczek 6x6x6. Teraz, jak napisał Sebastian sadzonki czekają na życiodajne promienie słoneczne, już stoją w miejscu gdzie jest największy - najdłuższy dostęp do promieni słonecznych.
Została jeszcze jedna partia, ale czekam na przesyłkę z trochę większymi doniczkami. Mam zamiar przesadzić najładniejsze moje sadzonki do doniczek 8x8x8.
Kolejne sadzonki Adenium przesadzone do nowych doniczek i świeżego podłoża:

Po przesadzeniu dotychczasowych sadzonek doszedłem do wniosku, że przesadzenia sadzonek powinienem dokonać dużo wcześniej. Większość sadzonek ma popodwijany główny korzeń z którego nie wyrastają boczne korzonki (nauczka na przyszłość). Wszystkie do tej pory sadzonki przesadziłem do doniczek 6x6x6. Teraz, jak napisał Sebastian sadzonki czekają na życiodajne promienie słoneczne, już stoją w miejscu gdzie jest największy - najdłuższy dostęp do promieni słonecznych.
Została jeszcze jedna partia, ale czekam na przesyłkę z trochę większymi doniczkami. Mam zamiar przesadzić najładniejsze moje sadzonki do doniczek 8x8x8.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009

... kolejne 8 sztuk sadzonek Adenium z własnego wysiewu, przesadzone w świeże podłoże i w większe rozmiarowo doniczki.:

Z przesadzaniem pozostałych czekam na doniczki, może już jutro "przyjdzie" paczka.

Z przesadzaniem pozostałych czekam na doniczki, może już jutro "przyjdzie" paczka.
Mieczysław
Mieczysław
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ładne Twoje Adenium!
I dużo ich!
A wiesz, że ja nie mam żadnego? Kiedyś kilka hodowałem różnych ale wymieniłem na to co mi bardziej się podoba. Jak patrzę na te to troszkę żałuję.
I dużo ich!
A wiesz, że ja nie mam żadnego? Kiedyś kilka hodowałem różnych ale wymieniłem na to co mi bardziej się podoba. Jak patrzę na te to troszkę żałuję.
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niesamowite, że te kilkunastomiesięczne okazy to już takie grubasy - a jeden nawet przyzwoicie rozgałęziony
Małe 'baobaby' :P .
Masz 'zielone ręce' - zapewne bardzo skrupulatnie podszedłeś do tej hodowli. Z moich 8 siewek pozostały trzy - dwie przycięłam wkrótce po Twoich cięciach - dały odgałęzienia, ale są parokrotnie szczuplejsze od Twoich! Przyznam jednak, ze niespecjlanie się do nich przyłożyłam
A teraz mogę tylko zazdrościć. W takim tempie to chyba za dwa lata już Ci zakwitną. Będzie się działo....
Masz 'zielone ręce' - zapewne bardzo skrupulatnie podszedłeś do tej hodowli. Z moich 8 siewek pozostały trzy - dwie przycięłam wkrótce po Twoich cięciach - dały odgałęzienia, ale są parokrotnie szczuplejsze od Twoich! Przyznam jednak, ze niespecjlanie się do nich przyłożyłam
Od samego początku podziwiam Twoje grubasy! Swoich mam ponad 50, ale wielkością znacznie Twoim ustępują. Siane były na początku marca i pod koniec kwietnia. Czekam na rezultaty przesadzania! 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;