Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.
Myślałam dotąd, że mam bardzo ładną nolinę, ale po tym, co zobaczyłam ma pierwszej stronie Twojego wątku, szybko zostałam wyprowadzona z błędu - to Ty masz piękną nolinę! Rewelacyjna! Mojej jeszcze daleko do takiej, chociaż rośnie szybko.
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Haworthia gracilis var. gracilis wypuściła jeszcze jeden pęd kwiatostanowyhen_s pisze:Kwiatuszki haworcji o tej porze to nic niezwykłego - u mnie one kwitną całą zimę pomimo tego, że mają ciemniej a i nie są podlewane praktycznie wcale. Mają cykl "afrykański" pomimo przymusowej aklimatyzacji w europie.
A już w tej chwili pędów kwiatowych mnóstwo! Jeszcze miesiąc i roślin widać nie będzie.![]()
Ale to dobrze - przecież już wiosna!

Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Krzysztof - to u Ciebie wiosna na całego
, Twoja haworsja nie zauważyła, że zmieniła "miejsce zamieszkania", wyczuwa fachową opiekę i nic nie robi sobie ze zmiany otoczenia.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
....a może ma takie warunki, że myśli tylko o przedłużeniu gatunkuAkwelan_2009 pisze:Krzysztof - to u Ciebie wiosna na całego, Twoja haworsja nie zauważyła, że zmieniła "miejsce zamieszkania", wyczuwa fachową opiekę i nic nie robi sobie ze zmiany otoczenia.

Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
Moje roczne adenium powędrowały na balkon, sadzonki są zróżnicowane we wzroście, chociaż rosły w identycznych warunkach. Około 20 % sadzonek rozwojem bardzo znacząco odbiega od pozostałych:

... część haworsji i przypołudniki też już korzysta z dobrodziejstw wiosennego słońca

a na przeprowadzkę czekają jeszcze haworsje na wewnętrznym parapecie:

... jest to prowizoryczne ustawienie kwiatów, jest jeszcze sporo do zrobienia (jeden regalik już jest, pozostał jeszcze jeden) i ostatecznego ustawienia, żeby kwiatuszkom było wygodnie a domownicy nie bardzo "krzywili się" na "ha" roślin na balkonie.
Najmłodsze sadzonki "hartują" - przyzwyczajają stopniowo do wiosennych temperatur i słońca. Ich fotka w następnym poście.

... część haworsji i przypołudniki też już korzysta z dobrodziejstw wiosennego słońca

a na przeprowadzkę czekają jeszcze haworsje na wewnętrznym parapecie:

... jest to prowizoryczne ustawienie kwiatów, jest jeszcze sporo do zrobienia (jeden regalik już jest, pozostał jeszcze jeden) i ostatecznego ustawienia, żeby kwiatuszkom było wygodnie a domownicy nie bardzo "krzywili się" na "ha" roślin na balkonie.
Najmłodsze sadzonki "hartują" - przyzwyczajają stopniowo do wiosennych temperatur i słońca. Ich fotka w następnym poście.
Mieczysław
Mieczysław
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Twoje adenia wyglądają świetnie, prawdziwe okazy zdrowia, dobrze rokują na przyszłość.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Piękne roślinki.Dobrze im na powietrzu 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Naprawdę dobrze to wygląda!
Domownicy jeszcze nie przekonali się do Twojego hobby? Pracuj nad tym.

Domownicy jeszcze nie przekonali się do Twojego hobby? Pracuj nad tym.

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ooo! W przyszłości podchwycę pomysł z ustawianiem kwadrat. doniczek w kontenerkach - bardziej to wszystko mobilne i bardzo pożądnie wygląda. Podlewasz od góry?
Ile dokładnie mają Twoje Adenium? - ja kupiłam kilka zeszłorocznych siewek - są u mnie od października - parę listków im ostatnio przybyło, ale łodyżki rachityczne - po 4 cm wysokości - Twoje wyrosły TAKIE w rok?
...I ja będę spostrzegawcza - Twoja Faucaria kwitnie!?? - moje dopiero zaczynają mięśnieć...bardzo liczę na kwiaty - zwłaszcza u F. tigrina!
A Domownicy jak zobaczą kwitnące adenia - już chyba nigdy 'krzywo' nie popatrzą na Twoją kolekcję
Ile dokładnie mają Twoje Adenium? - ja kupiłam kilka zeszłorocznych siewek - są u mnie od października - parę listków im ostatnio przybyło, ale łodyżki rachityczne - po 4 cm wysokości - Twoje wyrosły TAKIE w rok?
...I ja będę spostrzegawcza - Twoja Faucaria kwitnie!?? - moje dopiero zaczynają mięśnieć...bardzo liczę na kwiaty - zwłaszcza u F. tigrina!
A Domownicy jak zobaczą kwitnące adenia - już chyba nigdy 'krzywo' nie popatrzą na Twoją kolekcję

- Akwelan_2009
Część moich adenium - 18 szt - 15 marca, pozostałe 29 szt - 30 marca - skończyło dokładnie jeden rok od wysiewu.
Haworsje w czasie zimowania podlewałem - zraszałem podłoże minimalna ilością wody "od góry", natomiast w czasie lata podlewam przez podsiąkanie, więcej potrzeba czasu, ale przy mojej ilości doniczek mogę sobie na to pozwolić.
Odnośnie faukarii, to co na fotkach jest koloru żółto-pomarańczowego, to pozostałości kielicha kwiatowego po zeszłorocznym kwitnieniu, nie usuwam bo nie wiem czy będzie to "zdrowe" dla rośliny, szypułka kwiatowa jest bardzo króciutka, nie chcę uszkodzić rośliny. Faukarie w ubiegłym roku kwitnienie zapoczątkowały jedne w m-cu czerwcu "tutaj", inne dopiero jesienią "tutaj", a szczyt kwitnienia nastąpił w połowie października "tutaj". Faukarie też już wybudziły się z zimowego "letargu", delikatnie podlane (całą zimę stały na sucho), za kilka dni jak będzie nadal ciepło dam im więcej wody żeby ich "listki" przybrały mięsistych kształtów - wtedy naprawdę ładnie wyglądają.
Haworsje w czasie zimowania podlewałem - zraszałem podłoże minimalna ilością wody "od góry", natomiast w czasie lata podlewam przez podsiąkanie, więcej potrzeba czasu, ale przy mojej ilości doniczek mogę sobie na to pozwolić.
Odnośnie faukarii, to co na fotkach jest koloru żółto-pomarańczowego, to pozostałości kielicha kwiatowego po zeszłorocznym kwitnieniu, nie usuwam bo nie wiem czy będzie to "zdrowe" dla rośliny, szypułka kwiatowa jest bardzo króciutka, nie chcę uszkodzić rośliny. Faukarie w ubiegłym roku kwitnienie zapoczątkowały jedne w m-cu czerwcu "tutaj", inne dopiero jesienią "tutaj", a szczyt kwitnienia nastąpił w połowie października "tutaj". Faukarie też już wybudziły się z zimowego "letargu", delikatnie podlane (całą zimę stały na sucho), za kilka dni jak będzie nadal ciepło dam im więcej wody żeby ich "listki" przybrały mięsistych kształtów - wtedy naprawdę ładnie wyglądają.
Mieczysław
Mieczysław
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Niezła plantacja. Ja mam 90 nasion adenium, 10 odmian, ale wysieję jak się cieplej zrobi, bo jednak noce chłodne jeszcze.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Akwelan_2009
Delete - ja nasiona Adenium wysiewałem 15 i 30 marca w 2010 roku. Młode sieweczki po wschodach doświetlałem i docieplałem w maleńkim bardzo prostym "inkubatorze", tz zrobionym z tekturowego pudełka, wewnątrz wyłożonego folia spożywczą aluminiową i zamontowana żarówką energooszczędną 15 W/ o barwie światła 2700 st. K (nie mogłem dostać o większym st. barwy światła). Żarówka umieszczona była około 12 - 15 cm nad siewkami. Naprawdę warto pokusić się o coś tak prostego (chyba że ma się typową mnożarkę) - sieweczki bardzo dobrze = szybko rosną, mają ciepło i światło.
Mieczysław
Mieczysław
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Mam jedynie kompakta, 9W również 2700K. Chodzi mu tutaj głównie o to, żebym mógł siewki na balkon wystawić. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Akwelan_2009
Haworthia limifolia o "prostym" układzie liści

... wstawiam fotki h. limifolia kupionej pod nazwą Haworthia limifolia v. stolonifera:

Liście tej roślinki "skręcają" się spiralnie, ale w mniejszym stopniu ... wydaje mi się, że nazwa tej rośliny jest synonimem Haworthia limifolia, ale tu już poczekam na potwierdzenie przez Krzysztofa i Henryka.

... wstawiam fotki h. limifolia kupionej pod nazwą Haworthia limifolia v. stolonifera:

Liście tej roślinki "skręcają" się spiralnie, ale w mniejszym stopniu ... wydaje mi się, że nazwa tej rośliny jest synonimem Haworthia limifolia, ale tu już poczekam na potwierdzenie przez Krzysztofa i Henryka.
Mieczysław
Mieczysław