Kasia napisała
....z podłoża wybiega........
A wełnowce nie biegają

- to ślamazary niesamowite ,szkodzą zupełnie dobrze w miejscu.
Przewaznie te korzeniowe sa mniejsze-ich charakterystyka,
..Wełnowce korzeniowe (Ripersia falcifera) - zwane popularnie mszycami korzeniowymi, są jednymi z najbardziej uciążliwych szkodników. Są trudne do wykrycia, gdyż żerują na korzeniach w suchym i przepuszczalnym substracie. Ciało szkodnika jest pokryte białym woskowym nalotem. Żerując snuje białe niteczki jak pajęczynę. Łatwo ten splot odróżnić od splotu korzonków, gdyż jest od nich bielszy.
Zerując w ukryciu, powodują osłabienie rośliny, żólknięcie liści i ogólnie...utratę wigorności rośliny.
Te zewnętrzne - jest ich kilkanaście odmian ,w wyglądzie też - wg charakterystyki
Wełnowce (Pseudococus sp.), czyli powszechnie znane mszyce wełniste. Samice rozpoznać można po białej wydzielinie pokrywającej ciało, przez co przypominają kłębuszki wełny.
Często spotykamy na storczykach formę /w nazwie ma longi.../taka jak prezentowałam
w wątku na forum storczykowym-link podałam wcześniej.

to mój osobisty

złapany na gorącym uczynku.
Stonoga murowa
oniscus asellus - zawsze ucieka
- już na forum dyskutowaliśmy--->temat "co mi zżera storczyki", jest w temacie również link, aby to brzydactwo zobaczyć ,często jest lekceważone ale tak samo często przynosimy do domu z ogrodów i sklepów .
podaję dla przypomnienia
http://images.google.pl/images?gbv=2&sv ... us&spell=1
Obecność wełnowców--->to zawsze jakby watka,niteczki w podłożu pajęczynka lokalna również+ osobniki dorosłe.
Kasia i tak musi teraz dobrze przejrzeć swojego storczyka aby w ogóle wykluczyć TO ,co
może szkodzić .Wszystkie szkodzą, jest tylko kwestia metody i środków.A tu trzeba być pewnym co TO?
Ja nie jestem pewna-polegam na wskazówkach zachowania. A z wyglądu są...podobne.
pozdrawiam Jovanka