Storczyki aventii

Awatar użytkownika
aventia
50p
50p
Od: 23 kwie 2012, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Storczyki aventii

Post »

Witam. Czytam forum od kilku dni, ale wciąż nie jestem pewna jak postąpić z moim storczykiem. Wiem, że są tu osoby, które mają duże doświadczenie z tymi roślinkami. Bardzo proszę o pomoc.
Storczyk był pod opieką mojej mamy. Z tego co wiem był moczony w wodzie mniej więcej raz na tydzień, raczej nie był nawożony, stał na południowym parapecie, być może przemarzł przy otwartym oknie. Kilka dni temu zabrałam go do nowego mieszkania. Tutaj stoi na wschodnim parapecie.
Storczyk kwitł tylko raz jak go dostałam, w sierpniu. Potem pęd kwiatowy mu usechł. Nie wypuścił już nowego pędu, listków ani korzeni. Liście zaczęły mu żółknąć i mięknąć, szczególnie dwa górne. na jednym liściu widziałam takie malutkie czarne ziarenka - czy to coś niebezpiecznego? Załączam zdjęcia. Czy powinnam go wyjąć i przejrzeć mu korzenie? Może powinnam reanimować go na kamykach, żeby odżył? Nie chcę mu bardziej zaszkodzić dlatego proszę o pomoc.

Nieaktywne linki do zdjęć usunięto/wanda
Moje storczyki :)

Oglądanie storczyków mnie uspokaja : )
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Re: Storczyk nie rośnie i żółkną mu liście - proszę o pomoc

Post »

avenita-storczyk nie wygląda zle...Zajrzyj w korzenie!Liście mogą mu żółknąć przez słońce bo stoi na południowym parapecie,miękną bo może ma za suche powietrze-musi mieć wilgotno...
Pozdrawiam Mariusz3357
Michalina Molo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 mar 2012, o 12:02

Post »

No jak dla mnie ten storczyk nie wygląda aż tak tragicznie ale, wiadomo, może mieć zielone liście i pięknie kwitnąć :) Możesz spróbować troszkę dać zmoderowano reklamę sklepu, u mnie zawsze działa :)
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żółte liście mogły powstać od słońca - zostały lekko przypieczone. Południowy parapet u mamy tak zadziałał, zimą słońce jest nisko zagląda głębiej niż wiosną ale swoją moc ma a młode liście są delikatniejsze.
Mariusz3357 pisze:avenita-storczyk nie wygląda zle...Zajrzyj w korzenie!Liście mogą mu żółknąć przez słońce bo stoi na południowym parapecie,miękną bo może ma za suche powietrze-musi mieć wilgotno...
Mariuszu, a po co zaglądać w korzenie jak przez doniczkę widać,że są zdrowe? To dodatkowy stres dla rośliny, całkowicie niepotrzebny.

Awenito, opiekuj się jak do tej pory a po jakimś czasie pęd się pojawi. Niektóre są małymi uparciuchami w kwitnieniu, inne są do niego chętniejsze. Warto jedynie trochę go ponawozić - w tym celu kup jakiś nawóz do storczyków i namaczaj go w nim:
-albo przy każdym namaczaniu ale wtedy używaj 1/4-1/3 dawki polecanej przez producenta
-albo raz w miesiącu dawką podaną przez producenta a pozostałe namaczania w samej wodzie.

Jak zakwitnie to się pochwal. Powodzenia. :wit
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Moim zdaniem można go przesadzić bo mu korzenie powyrastały
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
aventia
50p
50p

Post »

Mówicie, że nie jest źle? No to bardzo się cieszę :D Mój plan jest taki: postawię go na podstawce z kamykami i wodą, żeby miał bardziej wilgotno, przemyję mu liście i zacznę nawozić. Mam nadzieję, że jego kondycja się poprawi. Tak samo zrobię z nowym maluchem, którego dostałam kilka dni temu. Dziękuję za odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeżeli tak postąpisz jak piszesz powinno być dobrze tylko na twoim miejscu na razie zrezygnowałabym z tej ciasnej osłonki, bo jeżeli w niej będzie go trzymać na kamykach to wilgotności zbyt wiele przez tą osłonkę to jej nie otrzyma.
Awatar użytkownika
aventia
50p
50p

Post »

Dzięki za radę. Zdjęłam im osłonki. Teraz jeszcze zostało kupić nawóz, a potem uzbroić się w cierpliwość :)

Awatar użytkownika
aventia
50p
50p

Post »

Storczyk wziął sobie do serca moją troskę. Zobaczcie co znalazłam w piątek :tan

Obrazek

A tutaj może jest pęd kwiatowy?

Obrazek

Martwi mnie tylko jeszcze jedno. Storczyk wysuszył całkiem jednego liścia. Tak to wyglądało:

Obrazek

Ten listek odpadł sam jak wstawiałam doniczkę do osłonki z wodą. Czy to może być jakaś choroba?

I mam jeszcze jedno pytanie - czy jeśli phalaenopsis ma dużo liści to znaczy, że ma już kilka lat? Tego na zdjęciach dostałam w zeszłym roku, ale listków ma już całkiem sporo.

Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Brawo! Rośnie mu pędzik kwiatowy :)
A tym żółtym liściem się nie przejmuj, to normalne, że z najstarszych liści roślina wysysa soki, żółkną i same odpadają.
Awatar użytkownika
aventia
50p
50p

Re: Storczyki aventii

Post »

Dzięki :) Storczyk jest teraz w bardzo dobrej kondycji. Rośnie na wszystkie strony jak szalony. Wypuszcza liścia, dwa pędy kwiatowe, korzenie powietrzne i przedłuża całą masę korzeni w podłożu :tan ;:138

Obrazek

Obrazek

Chyba dostał takiego kopa po nawozie :)
A tu mój drugi, którego dostałam jakiś miesiąc temu. Miał wtedy kilka kwiatów i pąki. Pąki wszystkie się rozwinęły a teraz widzę, że będzie wypuszczał nowe :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

przyszlam z rewizytą
masz pieknego storczyka ,takiego wlasnie bialego z zżóttym srodkiem mam tez i tez Ci slicznie kwitnie a tamten faktycznie wypuszcza a jaki kolor ma ?
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
Magdalenka88
100p
100p
Od: 12 maja 2012, o 23:21
Kontakt:

Post »

Ten biały storczyk pięknie kwitnie, ma bardzo dużo kwiatów, super :) Mam podobnego, właśnie wypuszcza pęd, ale jeszcze długa droga przed nim. pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
aventia
50p
50p

Post »

Ten drugi też jest biały. Ma podobne kwiaty do tego mniejszego. Ale już się nie mogę doczekać :) bo ostatnio kwitł prawie rok temu jak go dostałam, od tamtej pory nic.

Awatar użytkownika
aventia
50p
50p

Post »

Dziś rano przez nieuwagę złamałam pierwszy pęd temu większemu storczykowi ;:145 A był już taki duży i piękny. Strasznie mi smutno. Czytałam tu na forum, że storczyk może wypuścić boczny pęd z dolnego oczka albo nawet z tego na którym się złamał. Mam nadzieję, że to zrobi... A właśnie zauważyłam u niego coś co wygląda na trzeci pęd. Miałby trzy piękne pędy. No ale nic. Mam nadzieję, że nie obrazi się na mnie :cry:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”