Program komputerowy w uprawie storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Program komputerowy w uprawie storczyków

Post »

Jedna z osób napisała do mnie z prośbą, abym spróbował przy pomocy metod graficznych odczytać bardzo słabo widoczny napis na etykiecie storczyka. Niestety: zdjęcie było tak złej jakości, że właściwie tylko trzy pierwsze litery były ledwo widoczne.
Wiem, że wielu z Was prowadzi notatki nt. uprawy roślin. Chciałbym Wam pokazać program, który doskonale się nadaje do prowadzenia wszelkich zapisów związanych z uprawą. Ot, taki 'pamiętnik storczykomaniaka'.

Program nazywa się treeDBNotes. Jest bezpłatny i można go ściągnąć stąd: http://www.mytreedb.com/view_downloads/ ... d/i-3.html Niestety, nie ma polskiego menu, ale jest bardzo intuicyjny i na pewno nie będziecie mieli z nim kłopotów. Oto zrzut ekranowy:

Obrazek

W poziomie znajdują się zakładki, w moim przypadku oznaczające grupy roślin. Po lewej - w formie 'drzewka' katalog notatek w obrębie grupy. W moim przypadku - wszystkie gatunki storczyków. Po prawej stronie - notatki nt. poszczególnych roślin.

Program jest bardzo wygodny w użyciu. Interface jest bardzo zbliżony do popularnych edytorów tekstowych: można zmieniać krój czcionki, jej stopnień, można justować akapity itp. Można także wstawiać zdjęcia. Każda nowa notatka zaczyna się automatycznie wstawianą datą, którą można albo zatrzymać, albo usunąć - jeśli są to np. informacje ogólne. Program posiada także kilka wbudowanych szablonów, które możemy zastosować, jeśli chcemy, by notatki były bardziej kolorowe.

Program nie posiada polskiego interface, ale jeśli ktoś będzie miał kłopoty (w co wątpię) - to chętnie służę pomocą.
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Komputer w uprawie storczyków

Post »

Pobieram program, może sobie poradzę w jego obsłudzę :roll:
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Spróbuj go rozgryźć. Jeśli nie dasz rady - postaram się pomóc.
Awatar użytkownika
hogata
50p
50p
Od: 9 maja 2010, o 12:56
Kontakt:

Post »

Myślałam kiedyś nad programem takiego typu, ale przy mojej ilości roślin - w przypadku zamieszczania informacji o podlewaniu - pogubiłabym się. Wykorzystałam zwyczajny arkusz kalkulacyjny - tabela podzielona na tygodnie, w której wpisuje datę moczenia. Dla mnie czytelniej - od razu widzę ile do moczenia :wink:. W przypadku opisu - kwitnienie, przesadzanie, reanimacja, itp. to chyba się skuszę... ;:224
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Każdy sposób jest dobry, hogata, jeśli jest skuteczny.
tomkoc

Post »

vito157 pisze:...
Program nie posiada polskiego interface, ale jeśli ktoś będzie miał kłopoty (w co wątpię) - to chętnie służę pomocą.
Program oczywiście posiada polskie menu. Patrz" View ->Language ->Wybierz Polski
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oooops... nawet nie zauważyłem... Inna rzecz, że nie szukałem - bo nie było mi to do szczęścia potrzebne. Tzn. szukałem - ale widać mało skutecznie.
Ale to chyba dobrze, prawda?
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ciekaw jestem kto ściągnął sobie ten program i na ile on (czyli program) pasuje do 'pamiętnika storczykomaniaka'.
tomkoc

Post »

vito157, ja sobie ściągnąłem i mam nadzieję, że dzięki temu programowi uporządkuję sobie najważniejsze informacje.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku, a wiesz, że przegladałam nawet w poszukiwaniu funkcji language, ale nie znalazłam ;:14
Dziękuję za info ;:180 U mnie będzie to raczej pamiętnik iglako-fascynata lub różomaniaka :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”