Storczyki Jagody

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Storczyki Jagody

Post »

Witam, moje storczyki są dopiero w powijakach, bo wczoraj włożyłam podarowane mi aplegry do doniczek. Roślina mateczna to chyba dendrobium, bo miała niezbyt duże kwiaty rozmieszczone w pionie na łodydze, kwiaty pastelowo-żółte. Będę wdzięczna za potwierdzenie moich przypuszczeń, może ktoś pozna po liściach :wink: Z góry dziękuję też za pożyteczne linki, co i jak z tymi storczykami:)
Zapomniałabym prawie o zdjęciu :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
annamaria13
100p
100p
Od: 24 lip 2010, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Jagody

Post »

piękne maleństwa oby Ci szybko rosły:)
pozrawiam anna_maria

mój wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36706" onclick="window.open(this.href);return false;
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Jagodo ..
-Ale...to wygląda mi na pomyłkę .W Twoim rozpoznaniu lub przekazaniu informacji ze storczykami piszesz o dendrobium.
Ja widzę/chyba,że źle widzę :P / Phalaenopsis - falenopsis nazwa spolszczona i używana.
Dla falenopsisa są materiały bazowe ----> tutaj
Zakładka po prawej --->PHALAENOPSIS

Dla powodzenia własnej uprawy, warto i trzeba w pierwszym rzędzie zapoznać się z wymaganiami
tych storczyków.Teraz rozpoczynasz już własną uprawę i warto prawie wszystko o tym wiedzieć.
Wskazuję powyższe ; na naszym forum jest już wiele informacji o uprawie z "życia".
Tematów nie powielamy.
Warto czytać -to jedyna rada, aby mieć powodzenie z tymi roślinami i uniknąć natłoku problemów.

życzę powodzenia- JOVANKA
Awatar użytkownika
mcus
100p
100p
Od: 19 lut 2011, o 15:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :)
To na pewno phalaenopsis:) Niech Ci zdrowo rosną i szybko kwitną:)
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wielkie, wiedziałam, że tu znajdę ludzi znających się i wskazówki odnośnie dobrych źródeł informacji :)
Moja wiedza na temat storczyków kończy się na kilku zdjęciach i opisach w książce o roślinach doniczkowych, więc nie dziwcie się, że nie byłam w stanie nawet rozpoznać odmiany :)
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak wyszło, że muszę post po poście, ale już nie da rady edytować. Po czym poznam, że taki młody storczyk oczywiście z korzonkami posadzony do doniczki zakorzenił się, czy coś mu wyrośnie, jak w przypadku innych roślin? Jak to długo może potrwać? Od kiedy powinnam zacząć nawozić to podłoże?
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Nawozi sie tak jak dorosłe storczyki.A co do tego jak zobaczysz czy rosną korzonki.Jak już będą nowe to dobra droga do dalszego ich wzrostu.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję myrtille imienniczko :) , wydaje mi się, że obie aplegry miały po dwa korzonki, a teraz ta jedna ma trzy, przy czym ten jeden jest dość krótki, ma może z półtora centymetra. Czy to możliwe, żeby wyrósł od niedzieli wieczór, tzn w 4 dni? :shock:
Ale numer właśnie spojrzałam do drugiej doniczki i tam tez widzę coś jakby półcentymetrowy korzonek.
Nasuwa mi się też pytanie odnośnie podlewania takich młodych storczyków, bo widzę, że w doniczce jest wilgoć, są kropelki wody na ściankach, ale bliżej dna, a te korzonki jeszcze bardzo krótkie. Czy one pociągną wodę z dołu w jakiś sposób, czy mam je choć spryskać, ewentualnie spryskać górę podłoża. Z góry dziękuję za pomoc, bo nie chciałabym tym młodziutkim storczykom w żaden sposób zaszkodzić.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Co do nawożenia... to
myrtille1986 pisze:Nawozi się tak jak dorosłe storczyki.
jest złą odpowiedzią i delikatnie mówiąc ....na skróty.
Stosując taką zasadę osoba nie znająca -zastosuje pełną dawkę producenta i..ma klops w krótkim czasie.

Przecież producencka dawka nawozów do storczyków i tak w naszej praktyce jest ograniczona do 1/4(do 1/2) zalecanej wg przepisu na opakowaniu dla dorosłych roślin.I to tez zależne od przyjętego cyklu podlewania.
Silne nawożenie przy innych nieprawidłowościach powoduje zawsze kumulację problemów.

Maluchy ,bo tak trzeba traktować te falenopsisy, wymagają nawożenia, ale bardziej lekką dawką niż dorosłe
i dopiero po zauważalnym wzroście nowych korzonków.
Teraz podobno juz są ....więc ostrożnie mozna wprowadzać -kropelką na 1/2 dobrej wody stosowanej w storczykarstwie .
- z podlewaniem ostrożnie, na wyczucie :aby nie było zalegania wody ani nie było mocnego przesuszenia podłoża.
Wskazane obydwa skrajne zjawiska, mogą spowodować utratę słabych i młodych korzonków.
Korzonki swoją specyficzną powierzchnią- chłoną wilgoć z otoczenia- w naturze żyją na drzewach wisząc i...żyją.
Wody....mają co im skapnie :P .
*Spryskiwanie tak, ale wyłącznie podłoża.Chronić trzeba stożek wzrostu przed zaleganiem wody ,bo zgnije....
*W tej pierwszej fazie warto natomiast zadbać o ciepło, światło /nie słońce bezpośrednie/i wilgotność wokół.

Do sadzonek stosujemy zasadę opiekuńczą, jak do dzieci :P

Jagodo, wskazałam linkiem żródło informacji .Jakie są wymagania dla tych storczyków, nie zależy od naszej interpretacji, a od określonych zasad.
Warto się zatroszczyć o te sadzonki .

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Masz racje nie sprecyzowałam odpowiedzi.Taki skrót myślowy niestety wykorzystałam :roll: Przepraszam :cry:
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovanko, myrtille dzięki za porady, z informacjami z tamtego linku zapoznałam się, ale brakło mi tam szczegółowych wiadomości na temat młodych storczyków, no bo przy korzeniach sięgających dna nie ma sprawy, czekamy aż wody nie ma, ale przy takich krótkich nie bardzo wiedziałam jak robić. Postaram podejść do nich z naprawdę matczyną miłością i troską. Co do zraszania to uwaga o stożku wzrostu bardzo pożyteczna, choć na razie nie bardzo wiem, gdzie on jest, zakładam, że gdzieś pomiędzy liśćmi w środku :roll: jednak postaram się zraszać głównie podłoże, żeby nie zaszkodzić.
Mam nadzieję, że uda mi się z tymi maluchami, bo jestem bardzo przejęta faktem ich posiadania. Dziwi mnie tylko to dawkowanie nawozu, czy to dotyczy wszystkich nawozów do storczyków, bo ja mam agrecol, którym rzekomo nie można przenawozić. :roll:
Jednak już kilkakrotnie przekonałam się, że przy kwiatach nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu, więc będę postępować w sposób umiarkowany również przy nawożeniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”