Czarna plamistość ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kozaxus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2010, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czarna plamistość ?

Post »

Witam. Mam 9 phalaenopsisów, 1 cymbidium, 1 oncidium i 1 paphiopedilum sukhakulii, razem 12 sztuk, w tym ten ostatni to sadzonka zamówiona z Tailandii. Ale nie o to chodzi. Mam pewien problem, ponieważ na cymbidium i na psb oncidium pojawily się czarne plamki. Nie znam się na tym, więc proszę o pomoc.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Plamistosc czarna - prosze o pomoc i moja kolekcja

Post »

Kozaxus bez zdjęcia nic nie da się powiedzieć, więc wstawiaj je czym prędzej :wink: . Nie można z góry zakładać, że to czarna plamistość, równie dobrze może być to wiele innych powodów.
Awatar użytkownika
kozaxus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2010, o 11:51

Post »

Juz wstawiam napierw te z plamami a potem dam wszystkie jakie mam , sorrki za spoznienie :D

oto co mam na Oncidium te plamy sa tylko na psb. liscie sa ladne.
Obrazek Obrazek Obrazek

I chcialbym sie dowiedziec czy to co wyrasta to psb. czy nowy ped ? nie jestem az takim znawca storczykow.
Obrazek Obrazek

A teraz ten najbardziej poszkodowany , czyli cymbidium. Od tygodnia stoi na zewnatrz , dodam ze mieszkam w irlandii i sa tu bardzo wietrzne i deszczowe dni ale jak na razie jest bardzo cieplo i sucho , i wydaje mi sie ze jakby mu sie troche pogorszylo od tego dworu , ale nie wiem.
Dodam tez ze na przed ostatnim zdjeciu Cymbidium widac po lewej stronie dwie nowe psb. Moze mozna je odciac i przesadzic na nowo ?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jest jeszcze jeden ale to phalenopsis i nie wiem czy sie nie zarazil od ktoregos bo stoi obok cymbidium i nie wiem czy to nie poczatek
Obrazek

Teraz to tylko te chore ale jak znajde pare min to wrzuce wszystkie do oceny i konsultacji. Z gory dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Ariena
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 kwie 2010, o 10:31

Post »

Mi to wygląda na wirusa niestety. Ale ja się nie znam, niech się ktoś inny wypowie. :wink:
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p
Od: 12 cze 2008, o 18:45

Re: Plamistosc czarna - prosze o pomoc

Post »

Chyba mamy podobny problem :wink: Znalazłam dziś taką stronę, nie wiem czy to, to ta sama choroba ale może warto zajrzeć ....http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... 1238272620
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 12:35

Post »

Witam,
kozaxus, czy poradziłeś sobie z tą chorobą? Ja zauważyłam na moim storczyku podobne plamki.

Obrazek

To choroba wirusowa czy grzybowa? Nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych informacji na ten temat.
Na razie spryskałam storczyk Topsinem i odizolowałam od reszty.
Pozdrawiam.
Patrycja - storczykomaniaczka :)
=>Moja storczykolandia<=
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Te plamki to jakiś bliżej nie określony "grzybek" ;niestety warunki werandowania sprzyjają wszędzie ,u nas też ,nie tylko w Irlandii.Korzyść pozostaje po stronie światła i świeżego powietrza.
W takich przypadkach trzeba zastosować śr.p/grzybowy Topsin,Previcur 607SL najlepiej Energy aby przelać
podłoże. I stosować w określonych czasoookresach... wg ulotki.
Podłoże generalnie łatwiej zatrzymuje wilgoć "na dworze" , więc przewiewność spada a rośnie większe ryzyko dla uaktywnienia się grzybków.Tego nie da się wyeliminować ,ale ograniczać ...tak.

O wirusach można mówić wtedy ,gdy zostaną potwierdzone badaniami laboratoryjnymi czy czasami testami /dostępne za granicą/.Ta przypadłość nie występuje często, natomiast nagromadzenie chorob w jednej roślinie jest możliwe .Tym samym
żadne leczenie ani zabiegi (mogą okazać się) będą nieskuteczne .Efekt będzie wiadomy ,czyli podobnie jak w przypadku wirusa.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 12:35

Post »

Dziękuję za odpowiedź Jovanko. :)
Pozdrawiam.
Patrycja - storczykomaniaczka :)
=>Moja storczykolandia<=
Awatar użytkownika
aventia
50p
50p
Od: 23 kwie 2012, o 18:42

Post »

Witam

Mam problem z moim drugim storczykiem. Na liściach i kwiatach pojawiły się czarne plamki. Czy to jest jakiś grzyb? Czym to leczyć?

Obrazek

Obrazek

Czy to możliwe, żeby storczyk miał za wilgotno? Cały czas stoi na podstawce z kamieniami i wodą.
Bardzo proszę o pomoc.
Moje storczyki :)

Oglądanie storczyków mnie uspokaja : )
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Drobne plamki nie są problemem ;tak bywa, że o ideał jak we wszystkim trudno...a w żywych kwiatach to wprost niemożliwe.

Pytasz o grzybka- pewnie moze być sprawcą.
Alleee nie występuje tak solo /jedna plamka.Zjawisko zazwyczaj ma wiekszą skalę .
Bardziej sprawcą jest chyba szkodnik;być może przelotny :twisted: "sysak" .Ale warto sprawdzić ,czy nie ma ich więcej.

..aby sprawdzić czy nie ma za dużo wilgoci, wycofaj tackę z kamieniami i woda.Nie wszystkie storczyki tego poptrzebują i niektore zupełnie dobrze radę sobie dają w przeciętnych warunkach.
To..jednak zalezy od storczyka i od warunków mieszkaniowych.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
aventia
50p
50p
Od: 23 kwie 2012, o 18:42

Post »

Jovanko Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zabiorę tackę i będę go obserwować.
Moje storczyki :)

Oglądanie storczyków mnie uspokaja : )
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”