Cieszę się, że mogłem do Was dołączyć. To forum to naprawdę kopalnia wiedzy na tematy ogrodnicze dlatego tu jestem aby podzielić się swoją wiedza oraz czerpać ją od Was.
Chciałbym podzielić się z Wami moimi zmaganiami na działce w budowie nowego skalniaka, który z przed domku przenoszę w inne miejsce.
Zdjęcia które pokazuje chce naocznie pokazać Wam moje miejsce w którym powstanie skalniak abyście mogli dodać swoje opinie, propozycje i podpowiedzi.
Pierwsze zdjęcie przedstawia lokalizacje skalniaka który ma powstać.

Następnym moim etapem było ułożenie skalnej ścianki wzdłuż działki oraz nakreślenie szpadlem miejsca-granicy powstania skalniaka.

Kolejny etap prac to zwożenie ziemi oraz kamieni różnych kształtów i wielkości.

Pierwsze inwestycje w budowę skalniaka zakup drewnianej palisady, konserwacje olejem z wymiany silnika zrobiłem sam co zwiększy jego żywotność i wydłuży dobry wygląd.

Dalszych inwestycji ciąg dalszy wycieczka do pobliskiej szkółki roślin i krzewów, pierwsza i podejrzewam nie ostatnia wizyta.

Kora i ziemia ogrodnicza zawsze się przyda.

A tutaj zdjęcia roślin które zostały reanimowane ze starego zarośniętego i zaniedbanego skalniaka, które też znajdą swoje miejsce w nowym.

Drastyczna zmiana postanowiłem usunąć słabe te choinki które chorowały od kilku sezonów i nic im nie pomagało. Wsadziłem za to trzy młodziutkie Wierzby Hakuro Nishiki.

Dalsze prace po zwiezieniu ziemi miały na celu odpowiednie rozplanowanie ziemi, opony chce użyć do podwyższenia skalniaka tak aby ziemia się nie obsypywała. Zdjęcie przyciętego żywopłotu którzy w końcu odżyje i będzie również zielony od strony gdzie rosły choinki które zasłaniały mu światło do wzrostu. Prowizoryczna folia która ma zapobiec rośnięciu chwastów na czas budowy.

Ziemia na skalniaku już w 90% uformowana tak jak będzie finalnie. Miejsce od żywopłotu do usypanej ziemi zostanie oddzielone ogrodowym płotkiem i wysypane kamykami co będzie tworzyło potem jedną całość i nie będzie żadnych spadków, a łagodny przejście do góry i dalej.

Jak na razie to tyle co chce Wam pokazać. Cała reszta będzie tworzyła się z czasem, będę ją tutaj Wam ją prezentował. Liczę również na jakieś ciekawe wskazówki itp. Jestem otwarty na wszystkie ciekawe pomysły.