Jak założyć skalniak

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Jak założyć skalniak

Post »

Potrzebuje szybkiej i łopatologicznej pomocy w temacie jak założyć skalniaczek.
Mam do dyspozycji; kupę gruzu po budowie, wywrotkę nie najlepszej ziemi, i tyleż samo kompostu dwu i jednorocznego, sporo kamieni otoczaków.
Mam też różne rośliny które nadają się na skalniak. Może ktoś mi objaśni krok po kroku jak sie do tego zabrać.
Z góry dziękuje.
:roll:
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jak założyć skalniak

Post »

lucy09 pisze: Mam do dyspozycji; kupę gruzu po budowie, wywrotkę nie najlepszej ziemi, i tyleż samo kompostu dwu i jednorocznego, sporo kamieni otoczaków.
Kompost nie będzie Ci potrzebny, jeśli chcesz stworzyć skalniak z typowymi roślinami skalnymi, one lepiej rosną (wyglądają naturalnie i nie przerastają, foto niżej), na podłożu ubogim, i z reguły wapiennym.

Rojnik pospolity (Jovibara sobolifera) - pokrój naturalny
Obrazek

Rojnik pospolity (Jovibara sobolifera) - przerośniety
Obrazek

Dlatego potrzebny będzie w takim przypadku grys wapienny lub dolomitowy o frakcji od 0,00 do 8,00 mm do wymieszania z podłożem. Oraz grys o frakcji 8 - 15 mm do pokrycia powierzchni skalniaka już po nasadzeniu roślin.
Gruz wykorzystasz jako drenaż pod skalniak, rośliny skalne nie lubią zastoin wodnych.
Mam też różne rośliny które nadają się na skalniak.
A jakie to rośliny?
Może ktoś mi objaśni krok po kroku jak się do tego zabrać.
Przeczytaj sobie dokładnie i powoli, trzy wątki na temat budowy skalniaków, znajdziesz je TUTAJ. Czytając, zwróć uwagę na sposób układania kamieni polnych na skalniaku.

Może jeszcze jedna rada.
Nie śpiesz się przy budowie skalniaka, to inwestycja na lata, skalniak zaczyna ładnie wyglądać dopiero po ok 3 - 4 latach, dlatego trzeba wszystko dokładnie przemyśleć. Jakie chcesz mieć tam rośliny, jakie one mają wymagania glebowe, na jakich stanowiskach dobrze rosną (słoneczne, cieniste, półcień). Do jakiej wielkości dorastają rośliny tam posadzone, bo muszą mieć odpowiednią ilość miejsca, aby wyglądały naturalnie. Skalniak powinien mieć wystawę południowo wschodnią, ale są i rośliny skalne rosnące w cieniu lub półcieniu więc sadzisz je na skalniaku od północno zachodniej strony.

Myślę że to powinno Ci wystarczyć, a jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania to pisz.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Re: Jak założyć skalniak

Post »

Oczywiście korzystałam z podanej wiedzy. Dziękuje. Póki co uformowałam gruz mniej więcej w pożądanej formie i opróżniłam (musiałam) jeden dość kiepski i nie do końca przerobiony kompostownik. W miarę jak robiłam jakieś nasadzenia tę gorszą ziemię z dołków pod rośliny wysypuje na ,,skalniak'' Kilka razy go podlałam aby ziemia lepiej osiadała. Pod koniec pażdziernika przykryłam czarną folią aby chwasty mi go nie zarosły.
Z kamieniami i murkiem czekam do wiosny , a może jakiś fajny pomysł mi się pojawi? :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”