Już nie mogłem się doczekać, aż tu wejdziesz, brakowało mi tu Twojej opinii o naukowcach.
Lecz wcześniej zajrzyj tutaj - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=36508 , jednym słowem mamy fachowca praktyka,... od uprawy ryb w ogrodach.
O ile ja wiem, to za buforować wody odpowiada wartość twardości węglanowej (TwW), która dla naszych oczek powinna wynosić od 5 do 15° (czyli od 150 do 300 mg/l CaCO3), a mówiąc najprościej określa zawartość w wodzie kwaśnego węglanu wapnia.nexus pisze:Używając stwierdzenia "twarda woda" rozumiem --> twardość ogólną wody. Za buforowość odpowiada zasadowość (alkaliczność) wody czyli zawartość wodorowęglanów, dwuwęglanów.Pawel Woynowski pisze:... Twarda woda ma większą buforowość i trudniej się zakwasza.
A gdzie ja to napisałemMożna to odnieść do twardości węglanowej. Pomiędzy twardością węglanową i niewęglanową nie ma żadnej zależności!!!
Oczywiście że nie ma, jest natomiast zależność wartości pH wody, czyli wartości określającej właśnie zasadowość (alkaliczność) wody od twardości węglanowej. Ponieważ to właśnie od twardości węglanowej zależy działanie buforowe na kwasy i pozostaje ona z wartością pH w obopólnej zależności. Im zatem jest wyższa twardość węglanowa, tym stabilniejsza, ale także i wyższa jest wartość pH. I odwrotnie, im niższa jest twardość węglanowa, tym słabsza jest buforowość wody i tym szybciej się zakwasza.
Ot i wszystko.
Zaraz zaraz, i znowu czegoś nie łapię. Chyba jakaś nowa teoria, chyba ciut się zamotałeś w tych Twoich rozważaniach.Czyli mogą być przypadki żę do wody o niższym pH i niskiej twardości ogólnej ale wysokiej alkaliczności trzeba będzie dodac więcej kwasu do zbuforowania, niż do wody o wysokim pH i wysokiej twardości ale niskiej alkaliczności.
Tak więc w/w stwierdzenie nie jest do końca słuszne!
Jak woda o niskim pH, może mieć wysoką alkaliczność. To zaprzecza jedno drugiemu, przecież pH to właśnie wyznacznik zawartości w wodzie zasad i kwasów. Jeśli woda ma wysokie pH (np powyżej 8,5) to znaczy że jest bardziej zasadowa (alkaliczna). I odwrotnie, jak woda o wysokim pH może mieć niską zasadowość (alkaliczność).