Sposób na przyduchę?
- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sposób na przyduchę?
Witajcie...
nie wiem czy dobrze zrobiłam. Po ostatnich silnych mrozach oczko zamarzło jak co roku zresztą. Nigdy nie kułam przerębli i rybki super zimowały w wodzie około 80cm-1 m głębokości. A posiadam karpie koi, złote orfy, złote liny. W tym roku po slinych mrozach przyszła odwilż i częściowo oczko odmarzło ale lód był nadal tylko pod taflą wody. Teraz znów mróz. W niedzielę przez lód zobaczyłam jak pływaja złote orfy i wystraszyłam sie (nigdy zadnej zimy tak sie nie zachowywały) i pomyslałam, że im brak tlenu. Wybiłam dziurę przez dwie tafle lodu i założyłam pompkę, która pompuje wodę do góry naokoło 5-10 cm. Czy teraz nic moim rybkom nie grozi? Czy dobrze zrobiłam?
Dorota
nie wiem czy dobrze zrobiłam. Po ostatnich silnych mrozach oczko zamarzło jak co roku zresztą. Nigdy nie kułam przerębli i rybki super zimowały w wodzie około 80cm-1 m głębokości. A posiadam karpie koi, złote orfy, złote liny. W tym roku po slinych mrozach przyszła odwilż i częściowo oczko odmarzło ale lód był nadal tylko pod taflą wody. Teraz znów mróz. W niedzielę przez lód zobaczyłam jak pływaja złote orfy i wystraszyłam sie (nigdy zadnej zimy tak sie nie zachowywały) i pomyslałam, że im brak tlenu. Wybiłam dziurę przez dwie tafle lodu i założyłam pompkę, która pompuje wodę do góry naokoło 5-10 cm. Czy teraz nic moim rybkom nie grozi? Czy dobrze zrobiłam?
Dorota
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sposób na przyduchę?
Zaproponował bym zamiast pompki napowietrzacz, nieumiejętnie zainstalowana pompka może żeczywiście wyziębić wodę, ze względu na zbyt dużą cyrkulację, a co za tym idzie, mieszanie się wody. TUTAJ masz w zasadzie wszystko na ten temat.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- Donneczka
- 200p
Dzięki serdeczne. Pomka jest przy samym lodzie więć nie porusza osadami dennymi. Lód nie zamarza i utrzymuje się przerębel około 15-20 cm więc nie jest źle
. Ale zapowiadają gorsze mrozy i zobacze co będzie się działo. Powiem jedno: ryb nie widać...

Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
-
- Kontakt:
Obawiam się, że pompka przy większych mrozach może zamarznąć jeśli będzie zbyt blisko lodu. Kamienie napowietrzające są ok 30 cm nad dnem, nie poruszają wtedy osadów i nie podnoszą cieplejszej (ok +4stC) przydennej warstwy wody. Ryby mogą być nie widoczne, siedzą najpawdopodobniej gdzieś głębiej, przy dnie. Zmieniły im się warunki (pracująca pompka), jak się przyzwyczają to zaczną być bardzej widoczne, być może że pompka je jeszcze płoszy.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Kontakt:
Zgoda. Przy dużych akwenach to nie stanowi problemu, pod warunkiem ze pompa stoi na dnie te 30 - 40 cm na nim, a nie jest np, powieszona w przerębli tuż pod lodem na poprzeczce przełożonej w poprzek przerębla. Wtedy istnieje możliwośc przymarznięcia pompy do narastającego lodu lub zawieszenia jej w powietrzu pod lodem kiedy powstanie "poduszka powietrzna" pod nim. Co często się zdażą w małych oczkach kiedy lód opiera się na brzegach oczka i nie opuszcza się na taflę wody pod nim. Takie zjawisko widać dokładnie na dużych akwenach kiedy np. przy wchodzeniu na lód w np. celach wedkarskich, można nieźle sobie uszkodzić "to miejsce gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę", ponieważ lód na brzegu jest pochylony w kierunku środka jeziora tworząc na brzegu spadek, coś na krztałt niecki.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Kontakt:
To w moim rejonie zamarzło by to, miewam lód 50 cm grubości, a pod nim bywa poduszka ok 10 - 20 cm. nad taflą wody.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- Donneczka
- 200p
Witajcie. Byłam dziś w ogrodzie. Tam gdzie pracuje pompka srednica przerębla około 50 cm więc chyba dobrze? Nad stawem z rybami takimi do wędkowania chodzi pompka o przepływie 7000l /ha i przerębel średnicy około 2 metrów. Jutro wstawie zdjęcia z moich patentów 

Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- Donneczka
- 200p
jackon2 dziękuje.... troszkę sie znam na rybach ale na tych "egzotykach" to dopiero próbuje więc wszelkie uwagi i rozwiazania sa dla mnie ważne. W zeszłym roku jeden koi "obudził się" na początku marca i niestety padł ( wymiar około 35 cm). Pozostałe koi przezimowały super ale późno było ich widać więc myślałam, że wszystkie padły
. Dokupiłam nowe a tu na początku czerwca zaczęły żerować.
Więć teraz wole dmuchać na zimne!

Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- Donneczka
- 200p
Wszystkie z naszych polskich hodowli. Mam je juz dwa lata i z wymiaru 10 cm urosły do 35 cm więc chyba im dobrze
. Wiem co to choroba ryb i chyba nie skusiłabym sie na żadne eksperymenty z zakupem. Może są tańsze w zakupie ale za to droższe jest usuwanie szkód chorób jakie mogą przyciągnąć do stawu. Więc tylko MADE IN POLAND

Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- Donneczka
- 200p
Droższe?Możliwe ale znam kolesia co kupuje z importu i sprzedaje do 5 zł za szt. Zero badań, zero bezpieczeństwa. Jak mu coś pada to mówi że to ryzyko ale i tak mu sie to opłaci. Sprzedaje przeważnie na targach i innych imprezach ogrodowych a ludzie kupują bo piękne i kolorowe. Ja swoje kupiłam od faceta z mojego województwa ale daleko mam do niego więc w połowie drogi sie umówilismy. Dostałam nawet kilka gratisów
i po podrózy padła mi tylko jedna orfa na 60 szt ryb.

Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
ja od lat stosuję pompkę powietrzną..taką do akwarium.w tym miejscu gdzie wylatują bąbelki woda nie zamarza nawet przy dużych mrozach.Mniejsze zużycie prądu (5Wat) niż przy pompce wodnej.
Witajcie
Ja w swoim oczku zastosowałem pompkę napowietrzającą 5 Watt. Jest to pierwsza zima tego oczka. Zastosowałem takie rozwiązanie zgodnie z poradami Pawła i widze ze doskonale się sprawdzają. Istotny jest tez koszt takiego rozwiązania, który przy miesięcznej pracy
wynosi ok. 2 zł.
Na zamieszczonym zdjęciu widać jak zmniejszała się średnica przerębla wraz z opadaniem temperatury. Kilka nocy w moim rejonie temperatura spadała dobrze poniżej -10 stopni. Przy okazji chciałem podziękować Pawłowi za jego opisy na forum z podanymi rozwiązaniami konkretnych problemów. Moje oczko zostało wykonane na podstawie opisów tego samego autora.
Paweł dziekuje.

Ja w swoim oczku zastosowałem pompkę napowietrzającą 5 Watt. Jest to pierwsza zima tego oczka. Zastosowałem takie rozwiązanie zgodnie z poradami Pawła i widze ze doskonale się sprawdzają. Istotny jest tez koszt takiego rozwiązania, który przy miesięcznej pracy
wynosi ok. 2 zł.
Na zamieszczonym zdjęciu widać jak zmniejszała się średnica przerębla wraz z opadaniem temperatury. Kilka nocy w moim rejonie temperatura spadała dobrze poniżej -10 stopni. Przy okazji chciałem podziękować Pawłowi za jego opisy na forum z podanymi rozwiązaniami konkretnych problemów. Moje oczko zostało wykonane na podstawie opisów tego samego autora.
Paweł dziekuje.

- Donneczka
- 200p
Witajcie....Od tygodnia mrozy dość ostre a woda nie zamarzła. Fakt przerębel uległ zmiejszeniu lecz nie drastycznie. Najważniejsze, że woda nie zamarza a chyba o to chodzi
.

Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki