Z pamiętnika całkiem zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Scio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2014, o 00:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Z pamiętnika całkiem zielonej

Post »

Nie wiem, czy w dobrym miejscu umieszczam ten wątek.
Całkiem niedawno kupiliśmy z mężem działkę w ROD, 300m2.
Jestem mamą 3-letniej dziewczynki i to głównie z myślą o niej wpakowaliśmy się w to przedsięwzięcie. Nie mamy zielonego pojęcia o ogrodnictwie. Nie wiem nawet jak się plewi ;:224 ale chcę podjąć to wyzwanie i stworzyć nam mały azyl.
Ogródek chce urządzić głównie pod dziecko, gdyż na tym mi zależy najbardziej, żeby miała bezpieczny teren do zabawy.
Oto fotki, łatwiej będzie mi pisać dalej :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

1. W tle widać murowany kompostownik, który chcemy zlikwidować nie potrzebujemy, aż tak wielkiego (3 komory, po metrze każda), dobudujemy i zrobimy szopke.
Po domku został tylko taki wylany beton, nie bardzo nam to odpowiada i cięgle myślimy, czy stawiać na tym, czy skuwać i w zupełnie innym miejscu
Warzywnik (mniej wiecej od tego momentu gdzie zaczynają się bukszpany do ogrodzenia zostanie zlikwidowany.
Pozdrawiam Paulina
Z pamiętnika zielonej ogrodniczki - czyli całkiem zielona na Rodos. Cz. 1 dużo nauki, dużo wątpliwości, dużo zmian
Awatar użytkownika
Scio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Re: Z pamiętnika całkiem zielonej

Post »

No to dalej :)
Obrazek
Obrazek

Warzywnik i dwie duże rabaty. Warzywnik będzie się kończył tam, gdzie konczą się truskawki, choć myślę nad ich przeadzeniem. Zlikwidowane będą też te duże rabaty przy płocie, a stworze kilka mniejszych.
Obrazek[/url] [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3de ... e6004.html]
Tak wygląda duża część trawnika, więc domyślam się, że będę musiała go skopać i posiać na nowo...
Obrazek

Ta rabata też jest do likwidacji, cazy jest na niej coś wartego pzesadzenia. Widać chyba róże.

Działka nie jest zaniedbana, jednak musimy ją przeorganizować pod naze dziecko, zeby była bardziej rekreacyjna niż warzywnicza.
Pozdrawiam Paulina
Z pamiętnika zielonej ogrodniczki - czyli całkiem zielona na Rodos. Cz. 1 dużo nauki, dużo wątpliwości, dużo zmian
Awatar użytkownika
Scio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ruszylismy z robota. przekopalismy zagonki, czas posiac poplon - gorczyca bedzie ok?
pomalu kupujemy narzedzia.

co polecacie do namaczania cebulek tulipanów?
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit na forum :D masz dużo miejsca do zagospodarowania jestem ciekawy co będzie w przyszłym roku na pewno wiele się zmieni i będzie piękny ogród i najważniejsze że swój ;:108
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Hej Dziewczynko Paulinko :wit
Ale macie fajnie ;:oj
Na dzień dobry powiem - śliczna działeczka, śliczne miejsce ;:215
Dużo słońca, dużo miejsca dla 3-latki.
Z doświadczenia wiem, że cokolwiek , ktokolwiek doradzi - i tak zrobicie po swojemu ;:oj - takie Wasze prawo :D
Wiadomo, że dla maluszka ta działka więc - mało kolczastych roślin dużo piaskownicy, basenika, zjeżdżalni ..... i innych pomocy naukowych. Dzidzia uczy się świata ;:215
Cieszcie się własnym kawałkiem ziemi i róbcie po swojemu. Błędy też popełniajcie - są dla ludzi ;:215
Masz we mnie kibica - nie znikaj.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam się też ja i obiecuję, że będę kibicować. Bardzo doceniam pomysł "działka dla malucha" :D
I bardzo dobrze zrobiłaś, że od razu założyłaś tu wątek!
Co do zagospodarowania działki, to Ruda dobrze gada ;:108 Metoda prób i błędów jest nieoceniona...Poza tym już sporo na tej działce jest, więc na szczęście nie musicie zaczynać od nieużytków. I otoczenie wygląda zachęcająco, widzę jakieś duże drzewa. A napiszesz coś bliżej, gdzie ta działka (jeśli chcesz, oczywiście)?
Ja osobiście zazdroszczę Ci tego sporego profesjonalnego kompostownika...u mnie by się taki przydał, bo cały czas przerzucamy z jednej kupy na druga kupę :lol:

A do namaczania cebulek tak bardziej ekologicznie to Bioczos, no a mniej ekologicznie - np. Funaben lub Kaptan.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Scio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo Wam dziękuje za wszelkie posty.
Koncepcje zmieniają się ciągle. Budzę się w nocy i zmieniam plany ;:224 No i każde wyjście to nowe obserwacje. Kompostownik musimy zlikwidować i zbijemy drewniany w innej części działki. Bo wczoraj moja córa prawie do niego wpadła ;)
Do wycięcia jest też bez. Szkoda trochę, ale żyją w nim wielkie szerszenie i bąki. Wczoraj próbowałam go troszkę przyciąć, to wylatywały chmary takich olbrzymów. Co do kwiatów, to chyba będe je odgradzac elektrycznym pastuchem, bo Agata zrywa wszystkie płatki :roll:, ale może jak stanie piaskownica i inne zabawki to ją znudzi.

Gajowa działka jest niedaleko Skarżyska, tuż za płotem jest rzeka, słychać szum. Daleko też od ludzi, choć do bloku raptem 10 minut.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p
Od: 14 wrz 2008, o 13:56

Post »

Ja niby nie działkowa, bo nie mam warunków jeszcze, ale bardzo doceniam pomysł - i witam krajankę :) Będę regularnie zaglądać i kibicować!
Zapraszam do mojego spisu wątków
Awatar użytkownika
Scio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wczoraj przegrabiłam sobie zagonki. Dwa pójdą pod trawnik, ale siać będziemy na wiosne.
Córa przyniosła zarazę z przedszkola i trochę chorujemy. Ja bardziej jak ona :roll:
Zostały mi jeszcze do plewienia truskawki zarośnięte na maksa. Posianie gorczycy i zrobienie zagonka. I to by było na tyle w kwestii warzywnej.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Witaj Paulinko,piękne aksamitki ;:138
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
Scio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuje to poprzedniej włascicielki :)
poszliśmy z mężem z zamiarem zrobieia kolejnych porządków, ale burza nas przepedziła.
Strasznie zgryzły mnie komary :evil:
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

:wit przyszłam i ja pokibicować Wam nowo nabytej zielenii ;:63 ;:108
Będę zaglądać ;:333
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Witaj :) Przyszłam sie zapisać:) Bedę wpadać i kibicować, bo tak jak ja zaczynasz praktycznie od początku :D Życzę dużo wytrwałości :0 Przyda ci się ;:108 Pozdrawiam! :D

-- 10 wrz 2014, o 12:01 --

Witaj :) Przyszłam sie zapisać:) Bedę wpadać i kibicować, bo tak jak ja zaczynasz praktycznie od początku :D Życzę dużo wytrwałości :0 Przyda ci się ;:108 Pozdrawiam! :D
Awatar użytkownika
Scio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam wszystkim w moich skromnych progach :)
U nas pracę na razie stoją, bo córa przyniosła z przedszkola jakieś chorubsko i wszystkich nas rozłożyło.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Skąd ja to znam ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”