Ogródkowe rozmaitości cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ogródkowe rozmaitości cz.7

Post »

Zapraszam wszystkich odwiedzających do kolejnej części mojej przygody ogrodowej... :wit
Poprzednia część znajduje siętutaj

W tej części odpowiem na posty z poprzedniego wątku...ale na początek wypadałoby wkleić parę zdjęć :D

Jedne z moich ulubionych bylin przetaczniki...tutaj na tle Angeli

Obrazek

Obrazek

...tu na tle Flammentanz

Obrazek

Angela i Flammentanz

Obrazek

I w sympatycznym uścisku...,w ogóle nierywalizujące ze sobą Morgengruss i Alberich... :wink:

Obrazek

Dinky Lensa

Obrazek

Rhapsody in Blue

Obrazek

Lavender Lassie z Clematisem Inspiration

Obrazek

Jadzia pytasz o cięcie Maigold...ona raz kwitnąca ,to nie ma co żałować ... ,ja bym obcięła do jednego oczka,tak się rozprawiam z Madame Plantier...,Flammentanz i innymi niepowtarzającymi,choć Flammentanz ostatnio mnie zaskakuje i pojawiają się powtórnie kwiaty... :D
Tośka Alchymist to gigant i tylko cieszyć się z tego ,że tyle pędów wypuszcza...za rok masz dziesiątki kwiatów... ;:oj
Trochę szkoda wiciokrzewów ,one tak pięknie pachną ,szczególnie wieczorami...A tuje może podciąć na bonzai ,szkoda wielkich egzemplarzy... :D

Grażka moja Sally Holmes ,jak również Orchidee ,bardziej idzie w szerz niż wzwyż,także prawdopodobnie trzeba się będzie liczyć z zajęciem metrów kwadratowych :wink:
Ballerina u mnie ma ok.1,20 m wysokości,bardzo fajna kompaktowa róża,cały czas w rozkwicie...w każdym razie jedna z moich ulubienic...i dlatego kupiłam ja również na Podraj...gdzie jak u Ciebie, wypuszcza świeże kolejne ,metrowe pędy :D
Wizyta może się ziszczy,Ania powiadomiona ;:138
Andrzeju przez furtkę można znowu przechodzić ,róże zostały podwiązane ,także i patrzeć i przechodzić można...Na razie Ritausma przekwitła ,ale już wypuszcza nowe pędy ,znowu będzie ciasno... :lol:

Ewka Twój Eden rośnie w siłę na przyszły rok....,oby tylko zima nas nadal rozpieszczała,chyba ,że masz w planach opatulić ją na zimę, w razie ostrych mrozów... :D
Eluś nic nie stoi na przeszkodzie ...i ja bym chciałam ,abyś sobie przechodziła przez furtkę ,to nic ,że zagraża pokłuciem,to nieważne ... ;:196
Aniu dzięki wielkie ;:196

Danusia te giganty to przede wszystkim zasługa łagodnej zimy...ja to mam niewielki wkład,trochę nawożenia,niewiele oprysku i same rosną... :wink: Może się za niedługo zobaczymy... :wit
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.7

Post »

Trudno mi się zabrać za opatulanie róż. Zanim zakopcuję te kilka sztuk schodzi kilka dni, a są bardzo krótkie późną jesienią :D W sezonie obiecuję sobie, że to zrobię, a potem zwykle jest już za późno ;:223
Żałuję, że nie kupiłam Angeli. Ogromnie mi się podoba i wygląda na to, że mogłaby sobie dobrze u mnie radzić. Balleriny też jeszcze nie mam :evil:
Przetaczniki jeszcze nie kwitną, dopiero nieśmiało pokazują kolor-a i to nie wszystkie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nelu, czy masz może fotkę całego krzewu Albericha? Już nie pamiętam gdzie, ale gdzieś widziałam tę różę (kwitła wówczas ogromnymi kiściami kwiatów ;:oj ) i po prostu nie daje mi o sobie zapomnieć ... ;:224 . Czy swoją masz z Rosarium?

Całkiem nieźle prezentuje się Dinky :uszy . Jesteś z niej zadowolona?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Nie zamierzam sobie odpuścić Twoich cudnych róż, więc jestem :D
Przetaczniki to rośliny, które poznałam na forum i oczywiście zagościły i u mnie, jako wypełniacze na rabatach z rózami :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Już się cieszę. :heja
Tez jestem bardzo zadowolona z Ballerinki.
A Sally i Orchideą jestem wręcz oczarowana.
Daj tylko wcześniej znać kiedy przyjedziecie. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzięki Neluś ;:196 ja trochę oszczędniej ją ścięłam na 2- 3 oczka, ale dotnę .Teraz na koronie wypuszcza młode przyrosty i jak ja ją ogarnę w przyszłym sezonie ;:oj jak większość cudnych kwiatów będzie wisiała za siatką ;:174 .Wczoraj cyknęłam jej ostatniego kwiatka, a kwitła od 10 maja :heja Cudne kwiaty ma Morgengruss .Podziwiam te Twoje potwory ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

:wit
jestem i będę - żal byłoby stracić Twe różane opowieści :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu nie bądź taka skromna, ja uważam że masz rękę do roślin no i ;:167 . Już wiem o waszym przyjeździe, do zobaczenia ;:196
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Neluś, właśnie wieczorami pachną, a ile na nich robactwa wszelkiej maści? Mszycy! Szok. Zresztą miały żółte listki.
Twoja New Dawn zarośnie całego "bohuna" i ja ją wolę, niż te puste łodygi wiciokrzewu.
Dałam je sasiadce, niech z nimi walczy ;:306 Jeden od Ciebie rośnie w rogu działki i tego zostawię.
Róże masz zjawiskowe. Moje też szaleją już nie kwieciem, a nowymi łodygami :tan
Buziaki ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Nela odnalazłam Cię przez przypadek i zaznaczam bo warto do Ciebie zaglądać ;:138
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jestem koniecznie:)
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Ewa w sezonie jest tyle do zrobienia w ogrodzie,ze zawsze coś umknie...Na wiosnę i na jesień jest najwięcej prac ,a jesienią już chłodno ,to żadna przyjemność w ogrodzie pracować...Także rozumiem Cię bardzo dobrze... :wink:
Zastanawiam się co ,kwitnąć będzie np.w sierpniu,bo wszystko już kwitnie nawet hortensje :D
Monika mam zdjęcie całej Alberich ,już wklejam

Alberich jest bezobsługową różą,kwiaty są bardziej w malinie niż na zdjęciu ,długo utrzymują kwiaty i ładnie się starzeją .
Nabyłam ją chyba w czeskiej szkółce...
Dinky Lensa jest jeszcze lepsza różą niż Alberich,jest niesamowicie wigorna,ja dostałam ja bezpośrednio z wystawy kwiatowej prosto ze źródła ,czyli ze szkółki Lensa ,na własnych korzeniach...Urosła w mig ,wypuszczając porządne baty zakończone wiechą kwiatów.Nie kropkują się płatki po deszczu ,(jak np. dzieje się z Hevenly Pink -też Lensa)
Polecam ją ,jako kolejna różę bezobsługową ,zdrową...

Tutaj część Dinky mnóstwo pąków otwierających się na tle Hevenly Pink

[
Ania ciesze się ,że mnie odwiedzasz...może też w realu? :D
Niestety róże tak urosły ,że niższe partie kwiatów są mało widoczne ...przetaczniki niższe nie mają szans ,a tylko te co rosną u mnie na metr...Róże, po prostu, większość bylin wyparły...I tu się szykuje rewolucja...no może zbyt drastycznie brzmi,po prostu wykopki... :;230
Dla Ciebie Cl.Jackmanii,jak zawsze imponujący...najlepszy z mojej kolekcji powojnikowej
i róża Marchenland

Grażynka niestety nie obejrzałam w realu Twojej Baleriny ,ani Sally Holmes...no niestety pogoda nieraz płata figla .Ale zgadzam się z Tobą ...róże te są super

Dla Ciebie moja Sally i jej spore wiechy

Jadzia ja już jestem po cięciu jednego z potworów...Mme Plantier...Trwało to 2 dni... :wink: Dobrze się trzeba zastanowić nad wpakowaniem takiej róży do ogrodu...tym bardziej małego... :D

Andrzeju będziesz bardzo mile widziany ...zapraszam :D

a dla Ciebie pachnąca piżmówka Lavender Lassie,która u mnie tworzy koktajl ...z dwoma powojnikami, wiciokrzewem ,i ledwo ją mogę ujarzmić... :wink:

Danka w glinie po prostu tak rosną ,a poza tym wielkie róże uwielbiam...no i mam ...mnóstwo roboty :wink:

dla Ciebie sporo pachnącej... Parfum d"Evita

[
Tosia z wiciokrzewem tak już jest ,jak się w porę nie opryska mszyc,to zawładną ...
New Dawn u Ciebie pobija wszelkie rekordy wielkości,z serca dany... ;:167

dla Ciebie może Morgengruss i Irma
[
Majka fajnie ,że warto do mnie zaglądać...zaglądaj dalej ;:138

a dla Ciebie Gruss an Aachen

[
Ania super ,że jesteś ;:196

różyczka dla Ciebie ...Bonica"82
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Ale u Ciebie bajecznie i kolorowo ;:333 Widzę, że królują róże ;:215
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Faktycznie Podraj trzeba obowiązkowo zaliczyć póki jeszcze kwitną róże.Piękne ujęcia a Jackmani taki jak u mnie Generalik.Do zobaczenia.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Neluś... ;:196
Ślicznie u Ciebie... a powiedz mi czy Jackmanii jest taki niebieski czy tylko na zdjęciu tak wygląda ?
Masz z nim jakieś problemy ?... jak rośnie ?... kupiłam i chcę mu dobre miejsce zapewnić...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”