To będzie kiedyś ogród Julki - odcinek I

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p
Od: 24 sie 2010, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

To będzie kiedyś ogród Julki - odcinek I

Post »

Witam serdecznie.
Chyba jak większość początkujących ogrodników miałam dylemat czy to czas na swój wątek. Czytajc Wasze i podziwiajc piękne, zadbane, a do tego z bardzo ładnymi okazami roślin ogrody, spotkałam się też z postami, że lubiane są ogrody, które powstają od zera.
Więc tego się trzymam i ... jestem :wit .
Jak wiadomo, w dobie cyfrowych aparatów, wiele zrobionych zdjęć ginie gdzieś razem z pendrive-em lub przy kolejnym formatowaniu komputera więc uznałam, że forum i swój wątek do świetny "twardy dysk" aby uwiecznić to, co na przestrzeni czasu wydarzy się w moim ogródku.
Zacznę od historii. To jedyne zdjęcia na, których widać, że faktycznie nic tu nie było... oprócz pola :). Oczywiście na tym etapie nie zastanawiałam się jakie klasy jest tu gleba ;:198. A okazało się, że dom będzie stał na terenie byłej żwirowni :shock:

2009 rok - w czasie budowy niestety nie zrbiliśmy nic w ogrodzie z uwagi na konieczność wyrównania terenu i nawiezienia ziemi.

Obrazek
2010 rok - w ogrodzie nic się nie zadziało. Nadal plac budowy: ogrodzenie, chodniki itp. niestety nie mam zdjęc z tego okresu :(
2011 rok - zjechało chyba z 10 wywrotek ziemi do ogrodu ale posialiśmy wszędzie tylko trawę aby nie taplać się w błocie :tan . Znów brak fotek :(
2012 rok - posiana trawa i powstała pierwsza rabata z roślinnością. Niestety roboty wykończeniowe na zewnątrz nadal trwają.

Obrazek
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: To będzie kiedyś ogród Julki - odcinek I

Post »

To ja będę pierwsza :oops: Witaj Julito :wit wśród zielono zakręconych ogródkowiczów
Piękny domek wybudowaliście ;:215 I masz rację, że Twój wątek to świetny "twardy dysk" aby uwiecznić to, co na przestrzeni czasu wydarzy się w Twoim ogródku.
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Witam serdecznie Pauli :wit . Bardzo się cieszę, że zajrzałaś na mój jeszcze bardzo skromny wątek. Teraz wiem jakie to fajne uczucie. :D Dziękuję bardzo za mile słowo - tak ważne na początek ;:108
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twój ogród nie długo nie będzie sromy będzie pięknym ogrodem :D
Prawda że Bardzo fajne uczucie. Zapraszam do siebie :wink:
Miłego jutrzejszego dzionka Ci życzę ;:196
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

2013 rok - ponieważ mój M nadal stawiał elementy budowlane na naszej działce, przez co nie mogłam zaplanować rabat z wymarzonymi roślinami ... :cry:

Obrazek

skupiłam się na upiększaniu gotowego już tarasu, schodow i ... parapetów :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Chciałam tylko dodać, że wszystkie petunie pochodzą z własnej hodowli z nasion :tan .
Powstały też małe rabatki z kwiatami pod okanami ale nistety nie posiadam ładnych zdjęć :(
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Julita ;:7 Piękny grlill i zadaszenie fajniutkie
Pięknie i ślicznie upiększyłaś taras, schody i parapety :D
Przepiękne te własnoręcznie wyhodowane petunie ;:215
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Bardzo ci dziękuję Pauli i bardzo się cieszę że do mnie zaglądasz ;:138.
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Witaj Julka, nie mogę sie napatrzeć na te Twoje petunie, jak to robisz że takie piękne wyrosły, bujne ;:oj
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Widząc Twoją aktywność w przygotowaniu tegorocznych "jednorocznych", jestem pewien, że w tym roku rabat kwiatowych zacznie przybywać. Ani się obejrzysz jak będziesz szukać miejsca pod nowe, kosztem trawnika :).

Jestem ciekaw jak widzisz swój ogród za kilka lat - czy będą w nim dominować byliny, czy też zdecydujesz się na jednoroczne.
Być może "zachorujesz" na dalie, canny, albo (jak ja) na mieczyki :wink: . Mam nadzieje, że nie zniechęciłem Cię do gladioli moim wpisem w wątku o tych kwiatach. Przyznaję, że nie są one łatwe w uprawie, ale odwdzięczają się pięknymi kwiatami.

Nieśmiało zasugeruję tylko nie zwiększanie ilości tuj w ogrodzie, bo już z tymi na rabacie kwiatowej za kilka lat będzie problem - zacienią ją.

Pozdrawiam serdecznie i życzę wspaniałego sezonu w ogrodzie, a co za tym idzie wartkiego wątku na forum :)
Adam
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Patrycja, dzięki WIELKI za wizytę. Bardzo mi miło, że ktoś - oprócz mnie :D - odwiedza mój wątek. Co do petunii, to jak wyczytałam na forum, przypisuje się to szczęściu początkujących. Bo faktycznie, to był mój pierwszy raz (z petuniami bo prywatnie mam dwóch synów ;:108 ). Mam nadzieję, że będę wyjątkiem od regóły i w tym roku także doczekam się kwiatów z własnych siewek.
Adamie - twoja wizyta na moim skromnym wątku to wielkie zaskoczenie, ;:180 za co bardzo dziękuję. Absolutnie nie zraziłeś mnie do mieczyków, wręcz przeciwnie. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi i sugestie. Co do tui to gwarantuję, że to już koniec. Chodziło nam tylko o odrobinę prywatości. Mój ogód to będzie mix. Kocham jednoroczne ( bo pięknie kwtiną) ale i byliny - mniej z nimi pracy. A bez mieczyków nie wyobrażam sobie mojego ogrodu. Poniżej fotki z moich ostatnich zakupów na ten sezon - w tym sporo mieczyków ;:108
I tak, dzięki moim gościom jesteśmy w 2014 roku.
Luty - siew, marzec poniżej na foto.
Adamie, faktycznie z jednorocznymi troszkę poszalałam. Ale mam sporo parapetów, m2 tarasu, a i grilla mojego M mam zamiar upiększyć ;:333 . Mam nadzieję, że zdaży z podłogą pod altanką, bo i ją chętnie przygarnę.
Patrycja, mam nadzieję, że i w tym roku doczekam się kwitnących roślinek z tego co pożej widać.

Obrazek
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Aby mój wątek mógł przwtrwać w temcie "zdjęcia ogrodów" :D oczywiście dokonałam zakupów.
Dla Adama - miczyki ;:63
Obrazek
reszta to piwonie i lilie, które bardzo kocham ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Początek 2014 r to także prace nad nowymi rabatami i ... warzywniakiem.
Skrzynki pod warzywniak zrobione przez M w ubiegłum roku, ale nistety nie wykorzystane. Widoczna butelka to odstraszacz na kresta a nie... podręczy barek ;:306 .
W tym roku już zagospodarowane :D . Aby móc wcześniej posiać nasiona, M wykonał na moja prośbę a'la inspekt na jednej ze skrzynek i o dziwo, nasiona szpinaku, rzodkiewki, kopru, buraczków już kiełkują.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

A na zakńczenie dnia, zdjęcia z dzisiejszego spaceru, które dają mi motywację do dalszego działania. :D
Wiosna...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Julito Jakich pięknych siewów dokonałaś ;:333
Poszalałaś z zakupami :roll:
Super i rewelacyjne zakupy poczyniłaś ;:215
A'la inspekt piękny i brawo dla kiełkujących w nim warzywek :wink:
Piękny pierwiosnek, krokusiki, szafirki i żonkilek :D
Sasaneczka szykuje się do kwitnienia
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Witaj Pauli, bardzo dziękuję :D
Dzisiaj kolejny dzień prac w ogrodzie mam za sobą. Sadziłam piwonie i lilie - te z ostatnich zakupów więc miałam co robić. Mam nadzieję, że będą ładnie rosły :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”