Mam na imię Piotr i mieszkam w Toruniu ... od 29lat szwendam się po tym świecie ... jednak niedawno znalazłem swój szary kącik w którym odprawiam czary, by nabrał troszkę kolorów

Między domem, a garażem mam swoje 70m2 na którym można eksperymentować - jest to dobry początek nim kiedyś pojawi się duży ogród przy którym faktycznie potrzeba doświadczenia i wielu przepracowanych godzin ... tygodniowo

Mniej więcej wygląda to tak jak poniżej ... zielony ogródek w okolicach późnego lata ... oczywiście jest to ogrodniczy misz-masz ... ale zależało mi, by jak najszybciej zazielenić całość.

Prace rozpoczęte zostały na jesień 2011r, gdzie sporo czasu zajęło usunięcie śmieci, gruzu i innych gratów po remoncie którzy sąsiedzi wywalili wszystko za dom.
Na wiosnę 2012 dokończyłem przebieranie ziemi z gruzu i szkła ... oczywiście jako pierwszy pojawił się trawnik, a w miarę rozwoju sytuacji zaczęły dochodzić kwiatki.
W okolicach późnego lata pojawiły się efekty ciężkiej pracy. Na chwilę obecną całość wymaga jeszcze wielu zmian, które wykonuję w miarę możliwości jak wracam z pracy.
Niestety nie mam wiedzy ogrodniczej, dlatego też w wolnych chwilach czytam, rozmawiam i podpatruję lepszych

Liczę, że i z Waszą pomocą osiągnę super efekt. Dla mnie będzie mobilizacja pracy, a może komuś nowemu przydadzą się jakieś wskazówki.
Nie mam zdjęć z tamtego okresu, ponieważ aż wstyd było robić cokolwiek - mam jedno z nielicznych które zrobiłem po uprzątnięciu bałaganu (w trakcie odświeżania garażu).

Tu zdjęcie z wiosny ... gdzie rozpoczęta została adaptacja ścieżki oraz wyznaczenie miejsc gdzie będą kwiatki.

Na ten rok w planach jest wiele do zrobienia, oczywiście wszystko zależy od czasu wolnego i dostępnych pieniążków na te cele.
Chciałbym jednak zrobić:
- zadbać o Clematisy (na jesień obsadziłem cały mur).
- zadbać o trawnik (jest dwu letni, a zima mocno daje w kość).
- zasłonić brzydką ścianę jakimiś panelami itp
- poprawić system nawadniania oraz oświetlenia
- zrobić kwaśny kącik z Różanecznikami
Teraz gdy są efekty dużo chętniej robi się zdjęcia, dlatego będę mógł się pochwalić nowymi osiągnięciami, a i od Was usłyszeć troszkę krytyki co można zrobić lepiej

pozdrawiam serdecznie
Piotr