poprzednią część wątku Wiejskiego ogrodu znajdziecie

W środku Krakowa całkiem niedaleko Wawelu znalazłam szkółkę roślin założoną w 1949 roku. Boże, jak ja kocham takie miejsca, uwielbiam rozmawiać z ludźmi tam pracującymi. Są to na ogół niepozorni ludzie, skromnie ubrani, czasem brudni, ale jak ich zapytasz... jak otworzą usta ... to kwiatki najpiękniejsze z nich wylatują. Takiego pana tam spotkałam, który podzielił się ze mną najbardziej tajemnymi informacjami na temat szczepienia drzew, bo ja po podkładki tam pojechałam! Weszłam na posesję jak do tajemniczego ogrodu. Cisza nie ma nikogo, bo to jeszcze przed sezonem, ale właśnie szedł jeden starszy pan z opryskiwaczem i jak go zapytałam kiedy zaczynają sezon to wzruszył ramionami jak będzie potrzeba. Poszedł zawołać najmłodszego z obsługi , który właśnie roztoczył przede mną zalety samodzielnego szczepienia drzew. Za chwilę podeszła do mnie staruszka zgarbiona i zapytała mnie o co mi chodzi. A ja przypomniałam sobie naszą Małgosię i Pat, które mają zamiar być 100 letnimi staruszkami zgarbionymi, zasuszonymi pomykającymi po ogrodzie! Ponieważ oprócz moich podkładek miałam kupić dla kogoś rośliny i przeczytałam co chcę, więc pan na chwilę znikną potem wrócił do nas i cały czas rozmawialiśmy, co chwilę przepraszali , że to chwilę potrawa i po nie wiem jakim czasie, bo czas wcale mi się nie dłużył wyszły trzy panie niosąc rośliny. Nie było nikogo, ale okazało się że przynajmniej 6 osób tam było, jak mróweczki czy krasnoludki zajmowali się swoimi roślinkami. Oczywiście były też koty, ale tylko jednego udało mi się przywołać i wygłaskać. A oto ta szkółka:

Szkółka niestety popada w ruinę, bo wszelkie urządzenia są bardzo stare. Zakładał ją profesor konkurent prof. Pieniążka.
I to co ją wykończy to jak powiedział mój rozmówca to wyjałowiona ziemia, nie ma możliwości wymiany czy nawiezienia. Teren jest ogromny, ale póki co będę ją odwiedzać, bo rośliny są duże a ceny przystępne. Przede wszystkim pojadę w sezonie kiedy wszystko się zazieleni, bo mnogość roślin jest tam oszałamiająca!