Dziesiątka zobowiązuje, zatem pozwólcie, że krótko podsumuję moją półtoraroczną bytność na FO, które jest dla mnie objawieniem, wpisało się w codzienny rytuał, uczy, inspiruje, bawi - uwielbiam Was i to miejsce

Mój ogród mieści się w podwarszawskiej wsi, która sąsiaduje z niewielką osadą, gdzie gospodarstwo mieli moi dziadkowie - okolicę więc znam od dziecka i jest szalenie bliska memu sercu... spędzałam tu czas wędrując po lasach, zbierając grzyby, ukwiecając kapliczki, wspinając się po drzewach w poszukiwaniu czereśni, doglądając inwentarza babci głównie w poszukiwaniu świeżo zniesionych, cieplutkich kurzych jaj ;-)
Z naturą mi po drodze od dzieciństwa, chociaż pasję ogrodnictwa odkryłam u siebie dość późno...
Wracając do ogrodu, to M. wynalazł naszą działkę i przywożąc mnie tu wiedział, że to będzie ta i żadna inna... zastałam majowy brzozowy las, jeszcze wtedy niezabudowany ani jednym domem... Zachwycił ciszą, pięknym zapachem i szumem drzew, śpiewem ptaków, cykaniem cykad...
Chwilę później byliśmy jej właścicielami, a po roku, na jesieni zamieszkaliśmy, sadząc pierwsze rośliny... To było 6 lat temu

Działka nasza ma 1300m2, w układzie prostokąta o wymiarach 26x50m. Myślę, że zebrało się już tu ponad 1000 roślin

Bardzo lubię otaczającą nasz ogród otulinę brzóz, które wnoszą do niego piękny światłocień... Jeśli chodzi o ulubione rośliny, to lubuję się w kompozycjach liściasto-iglastych, uzupełnionych przez trawy, hortensje, róże i kwasoluby...
Przez te półtora roku na FO, trochę się napracowaliśmy z M. Zrobiliśmy to i owo, ulepszyliśmy niektóre zakątki, posadziliśmy mnóstwo roślin... dzięki Wam planuję, zmieniam, wykonuję

Zapraszam na przechadzkę, a tymczasem dziękuję wszystkim cierpliwie mnie odwiedzającym gościom

Front:

Wejście do drugiego pokoju:

...i ta właśnie część:

Strefa przytarasowa:

...której strzeże pies z dredami:

Tył domu:

Przy oczku wodnym:

Palenisko:

Rabata trawiasto-hortensjowo-różana, za paleniskiem:

Ulubione miejsce ławeczką i rabatą kwasolubną:

Następny bok:

...i różana rabata: