Witam serdecznie.
Przeglądam i przeglądam Wasze piękne ogrody. Jestem nimi zafascynowana i oczekuję w miarę możliwości pomocy w tworzeniu mojego małego, zielonego zakątka.
Jestem nową, zupełnie zieloną posiadaczką działeczki ROD o ekscytującym nr 66

Bardzo mnie to cieszy choć wiem, że czeka mnie bardzo dużo pracy. Działeczka była trochę zaniedbana, oszpecona starą narzędziownią, brzydkim kompostownikiem i betonowymi ścieżkami. Ma też swoje urokliwe strony. Dookoła, od strony alei, jest piękny żywopłot. Rosną dorodne 4 drzewka ? jabłonie i czereśnia, jest parę ślicznych krzewów ozdobnych i owocowych i troszkę trawki.
Naszym zamiarem jest w przyszłości odpoczywać na tym terenie wraz z naszymi dwiema córeczkami ? typowa rekreacja z odrobiną ogródka
Od weekendu majowego zaczęliśmy uporządkowywanie tego całego bałaganu. Chciałoby się wszystko od razu ale 8 m-czne dziecię i 3 letnia panienka nam to skutecznie ograniczają

. Na razie usunęliśmy stary kompostownik, wypieliliśmy co się dało i na rabatach wokół działki posadziliśmy cyprysy i jałowce miniaturowych wielkości. Dziurawe miejsca obsialiśmy trawką. Zamówiony jest już drewniany domek - będzie stawiany na początku czerwca. Do tego czasu stara drewutnia musi straszyć ;) Z wielką nieśmiałością utworzyłam dwie pierwsze rabatki - wrzosową i hostową. Wszelkie rabatki obsypaliśmy korą. W ten weekend, jeśli pogoda pozwoli, zamierzamy utworzyć na tyłach działki niewielki warzywnik - troszkę warzywek i ziół. Chcemy go oddzielić od reszty niewielkim płoteczkiem. Ogólnie w zamierzeniach jest dużo drewnianych dodatków - drewniane palisady, płotki, piaskownica, huśtawka. Planujemy utworzyć studzienkę z kamienia i ścieżkę z kostki brukowej. Tyle wiem na pewno, mniej więcej mam to poukładane w głowie. Gorzej jest jeśli chodzi o nasadzenia. Mam totalny mętlik. Nie wiem co gdzie i jak. Wszystko co posadzę wydaje mi się takie nijakie. Coraz bardziej mnie to dołuje i zaczynam myśleć, że się do tego nie nadaję. Wszędzie wokół piękne rabaty a u mnie? Ehhhh...
Napiszę może co lubię, co mi się podoba i co chętnie bym widziała u siebie. Podobają mi się iglaki, krzewy kwitnące, trawy ozdobne, wrzosy, wrzośce itp. Nie chciałabym u siebie kwiatków typu żonkile, tulipanki itp.
Załączam fotki i ogólny plan mojej działki. Dwa ostatnie zdjęcia to działka od razu po zakupie. Inne to moje rabatki. Na rabatce wrzosowej są oprócz wrzosów i wrzośców maleńkie rh, pierisy, thuje, trawki. To wszystko jest tak małe, ze jak dla mnie wygląda nijak

Natomiast na małej rabatce hostowej jest jedna paprotka ogrodowa, żurawki, tawułki i iglak ledwo żywy - przymarzł mi na balkonie ale wierzę, że jeszcze się otrząśnie.
Moja prośba to wszelkie szczere sugestie. Jestem na początku drogi, wiedzę mam nie wielką, chętnie się czegoś dowiem i posłucham rad doświadczonych ogrodników. Może ktoś z forumowiczów ma podobne upodobania, podobną działeczkę, która byłaby moją inspiracją i niejako ściągą ;)
Czekam niecierpliwie na pomoc