Ogród-moja obsesja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Ogród-moja obsesja

Post »

Witam wszystkich!!
Od jakiegoś czasu przeglądam forum i zachwycam się przedstawionymi ogrodami.
Od ubiegłego roku jestem posiadaczką działki , ale staż ogrodniczy mam dosyć długi, odpracowałam go w rodzinnym ogrodzie,który znajduje się teraz na terenie wpisanym do rejestru zabytków i ma nowego właściciela.
Zdjęcia sprzed kilku lat ze starego ogrodu:Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
http://imageshack.us/photo/my-images/59/dsc06375s.jpg/
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnie zdjęcie cóś mi nie wyszło, ale dzisiaj jest mój debiut w dodawaniu zdjęć, więc proszę o wybaczenie, bo nie wiem jak go usunąć i wkleić od nowa.
CD w następnym poście.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Ogród-moja obsesja

Post »

Nie wiem dlaczego zdjęcie z magnoliami przewróciło się na bok. Nie potrafię postawić go na nogach.Ciężko idzie mi wklejanie zdjęć , więc poszłam się przewietrzyć. Przepraszam.
C.d. Działka. Poprzedni właściciel uprawiał przede wszystkim truskawkiObrazek
kilka krzewów ozdobnychObrazek,Obrazek
dużo roślin cebulowych Obrazek
ale najwięcej na działce było ślimaków Obrazek
i chwastów Obrazek.
Wobec powyższego w ubiegłym roku nie planowałam żadnej reorganizacji, tylko zaznaczałam gdzie co rośnie i dosadzałam gdzie popadnie rośliny przywiezione z poprzedniego ogrodu.
To kilka z nich.
Fuksja Obrazek
pustynnik Obrazek
lilie Obrazek
firletka Obrazek
i wiele innych.
W tym roku zaczęłam reorganizację działki od skalniaczka, na który powoli przenoszę rosnące byle gdzie roślinki.
Ale o tym w następnych postach.
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej! Witam na forum! :wit Magnolia imponująca! Szkoda, że już do Ciebie nie należy. Ale tworzenie ogrodu od podstaw to prawdziwa przyjemność i wyzwanie! Życzę powodzenia, aha i wklejaj jak najwięcej fotek i koniecznie informuj o swoich dokonaniach!
Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p
Od: 22 mar 2012, o 12:02

Post »

Witam ja jestem tez na etapie tworzenia ogrodu , znjadziesz tutaj duzo ciekawych pomyslow będę do ciebie zagladac :wit
BASIA
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Ogród-moja obsesja c.d.

Post »

Witaj Asiu2!!! :wit Dzięki za wizytę i ciepłe słowa. Postaram się wrzucić kilka fotek, chociaż ciężko mi to idzie ;:219 . Wolę machać motyką niż obsługiwać komputer. Mój stary ogród został w rodzinie , ale niestety jest bardzo zaniedbany.

:wit Witaj Basiu !! Masz rację, forum na pewno jest inspiracją do tworzenia coraz to nowych projektów ,w ogrodzie można , a nawet trzeba ciągle coś zmieniać. Ogród nigdy nie jest dziełem skończonym.

Pora na fotki.
Wiosna br.
Obrazek ObrazekObrazekObrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
W ubiegłym roku posadziłam bukszpany
Obrazek
Obrazek Wszędzie pełno szafirków, muszę część zlikwidować
Obrazek
Zaczęłam budowę skalniaka
Obrazek Obrazek
i zrobiłam sobie z kostek węża. Obrazek

Na dzisiaj koniec, bo dostałam już oczopląsu.
Pozdrawiam wszystkich. Cdn.
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Hej moja droga ,witam na forum, czekam na następne widoczki życzę wiele dobrego.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Kostkowy wąż wygląda bardzo ładnie, no i skalniaka to nie mogę się doczekać bo jestem ich miłośniczką ;:108
Poczekam na niego, dodam,że masz fajny nick dlatego do ciebie zajrzałam.
Delosperma to ladny kwiat-mam go właśnie na skalniaczku
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

zachwycające jest to ujęcie :D
Obrazek
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52

Post »

:wit Witaj.Czekam na relacje z tworzenia skalniaczka ;:138 Funkia piękna ;:108 Czy ona kwitnie na biało?
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam następnych odwiedzających!!!

E@K66 Fotki na pewno będą, więc odwiedzaj mnie proszę.

Zeberko4 - Skalniak powoli nabiera kształtów, delosperma też na nim będzie , kolor ciemnoróżowy, kwitnie w późniejszym okresie . Ja też kocham delospermy, a żółtą mam obiecaną.

Aniu- Kozibród jest bardzo wdzięczny w fotografowaniu, mam kilka jego ujęć, np:
Obrazek Obrazek
Ewo- Miło,że wpadłaś do mnie, funkia rzeczywiście ma kwiaty białe, a liście większe i bardziej okrągłe niż inne odmiany, i kolor mają niebieskawy. Mam ich dosyć dużo, bo się nasiały, ale nie wiem, czy powtórzą cechy ,bo jeszcze nie kwitły.
Skalniak na ukończeniu, ale ciągle jeszcze coś poprawiam. Wrzucę fotki niebawem.

Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p

Post »

z niecierpilwoscia czekam na fotki z realizacji sklaniaka :wit
BASIA
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrzucam fotki skalniaka, chociaż podnóże jeszcze nie skończone, ale jest od kilku dni tak strasznie zimno, że nie da się pracować na działce.
Prawa strona
Obrazek
Lewa strona
Obrazek
Widok ogólny. Muszę jeszcze uporządkować podnóże , bo ten stary fundament wygląda obskurnie, tak że chyba rzucę jeszcze niżej trochę kamieni. Fundament został po altanie, którą poprzedniemu właścicielowi spalili wandale - parę lat temu była to plaga, spalili w ciągu roku 9 altan. Dlatego mam taki nieciekawy domek .
Obrazek
A to widok z góry, chciałam oddzielić każdą roślinkę i może za dużo tych kamieni , ale myślę,że jak się roślinki rozrosną to trochę zasłonią.
Obrazek
A to delosperma , w ubiegłym roku kwitła, kolor ciemnoróżowy ,
Obrazek
Mam dostać od koleżanki na wymianę taki kolor, właśnie teraz kwitnie.
Obrazek

Jestem niepocieszona, bo w Kotlinie Jeleniogórskiej jest bardzo ostry klimat i w zimie zmarzło mi kilka cennych sadzonek.

Perukowiec podolski trochę odbija ,

Obrazek

Magnolia grandiflora wyhodowana z nasionka ledwo żyje,

Obrazek

Sekwoja płożąca zmarzła chyba na amen.
Obrazek

Ale trudno , zajmę się produkcją nowych , bo tak naprawdę to największą moją pasją jest wyhodowanie roślinki z nasionka lub gałązki. Z różnych wojaży przywożę materiał do rozmnażania i tak sobie później przy nim dłubię. Tym bardziej ,że na działkach nie wolno sadzić dużych drzew, więc trzeba mieć wszystko w miniaturze.
Trochę przynudzam, ale mi lżej , bo wyrzuciłam swoje żale.
Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p

Post »

Wcale nie przynudzasz a tez lubie roslniki z nason a czasem tez przytargam jkas roslinke i probuje ja oswoic na sojeje dzialce
BASIA
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Żal tylu ładnych roślinek, szczególnie jeśli hodowało się je od nasionka... ;:145 Dlatego ja wolę kupować duże rośliny, po pierwsze dlatego, że jestem niecierpliwa, a po drugie - nie zdążę w razie czego związać się z nimi emocjonalnie. Gdyby zmarniało mi po latach coś wychuchane od maleństwa, pewnie bym się zapłakała ;:145 ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu , ja bardzo lubię rozmnażać roślinki, szczególnie z gałązek. W starym ogrodzie wszystkie żywopłoty,nasadzenia iglaków i krzewów wyprodukowałam sobie sama/ ok. 400szt./ To taki bzik rodzinny :;230 Ogród był położony w Małopolsce, klimat trochę cieplejszy.
Sama jestem sobie winna, bo lubię oryginalne rośliny , szczególnie śródziemnomorskie ciągle liczę na to ,że klimat się ociepli
i będą u mnie rosły. Mój M twierdzi, że jestem psychiczna ;:124 .Uważa, że w ogrodzie powinna rosnąć ekologiczna żywność i kropka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”