Witajcie kochane

Ciesze się, że o mnie nie zapomniałyście

Myślę, że z budzącą się niebawem wiosną będę częściej do was zaglądać, obiecuję solennie
Duduś Clematisy to wrażliwe roślinki, muszą mieć dobre podłoże, nie może być zbyt ciężkie i zbyt wilgotne i trzeba je nawozić co jakiś czas.
Przy dużych opadach potrafią zgnić, ja swoje niektóre już wymieniałam kilka razy. Poza tym nie lubią przesadzania, potrafią wtedy odmówić współpracy. Te w donicach oczywiście nie są moje tylko wystawiennicze / jak słusznie przypomniała Agata

/, cały tamten wątek poświęcony był Expo "Zieleń to życie" . Myślę, że szkółki wystawiają swoje najlepsze okazy, które są specjalnie do wystawy przygotowywane. Jeśli chcesz mieć bujnie kwitnące to je podsypuj lub podlewaj płynnym nawozem i kup większe sadzonki. Jest wtedy szansa. Bujnie kwitną clematisy wczesne, o takich malutkich kwiatuszkach i szybko zarastają pergole. Też są piękne. Sama poluję na na takie fioletowe dzwonki i będę musiała je chyba zamówić przez net, bo nie trafiłam na nie przez zeszły sezon u żadnego ogrodnika, a są niesamowite!
Agu cieszę się ,że jesteś ja też nie mogę się doczekać swoich planów i Twoich też

Dużo nas pracy czeka!
U mnie najgorsze będzie kopanie i będę musiała do tego zaciągnąć M, a jeśli nie da rady czasowo to będę musiała kogoś poszukać

Chociaż wizja łopaty w mojej dłoni nawet mnie cieszy.

Trochę to u mnie skomplikowane , bo darń , którą zerwę mam zamiar walnąć na kompost, a kompost /skrzynia jest pełna/ na wzbogacenie gleby na nowej rabacie. Jak to pogodzić jeszcze nie wiem, gdzieś będę musiała tymczasowo składować darń
Agato Francesko witam Cię, co do clematisów masz rację nie są tak łatwe w uprawie jak się pozornie sądzi, ale znam ogrody gdzie właściciele nie robią wokół nich nic i są niesamowite. Dzięki za kawę
Agnieszko witam cię serdecznie!
Julka witaj ! Przeraża mnie świadomość ,że trochę przymroziło i nie było okryte puchem. Mam nadzieję, że na miskantach się nie odbije, żal mi trochę traw które kupowałam na jesieni, martwię się, że nie przeżyją
Madziu cieszę się, że jesteś

. Ostatnio zajrzałam do ciebie i kosz ogrodowo-plażowy mnie powalił ! Piękny i orginalny pomysł do ogrodu.
Agato Sure to prawda, rysunek nie oddaje tego co mam w głowie, fontanna wygląda na wielką i monumentalną, a w rzeczywistości ma być niepozornym ciekiem wodnym.
Zawiesił mi się komputer i myślałam, że cały post szlag trafił, ale jednak nie uffff.
To jeden z moich clematisów
Uploaded with
ImageShack.us
a to clematis drobny, kwitnie w lipcu
Uploaded with
ImageShack.us
to znowu wczesnowiosenny
Uploaded with
ImageShack.us
a to jesienny nabytek
Uploaded with
ImageShack.us