Shaerrawedd

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Ivy25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 wrz 2011, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Shaerrawedd

Post »

Witam wszystkich miłośników roślin! Zastanawiałam się... zastanawiałam... i w końcu zdecydowałam, że jednak założę swój wątek. Jestem początkującym ogrodnikiem. Miłość do roślin objawiła się w u mnie w maju tego roku. 'Planowanie ogrodu' stało się swego rodzaju odskocznią od studenckiego życia codziennego niezwykle męczącego w okresie sesji. Co jest u mnie dosyć dziwne ta miłość przetrwała do tej pory i mam nadzieję przetrwa dalej. Mam mnóstwo planów i marzeń związanych z ogrodem! Niestety jak na studenta przystało budżet też jest studencki (czyt. bardzo ograniczony) w związku z czym zmiany idą bardzo powoli, nie mniej jednak to zawsze jakiś krok do przodu!

Cała moja działka ma 33 ary. Na niej stoi dom i zabudowania gospodarcze. Ogródek 'przeddomowy' ma około 12 arów. Ziemia to 5,6 klasa bonitacyjna. Przed zrobieniem jakiejkolwiek rabaty jestem zmuszona kupować nową, dobrą ziemię. Mimo to jest gdzie rozwinąć skrzydła. Reszta działki za domem to na razie mały lasek brzozowy z nieużywanym chwastowiskiem. To się na pewno kiedyś zmieni, ale na razie skupiam się na przestrzeni przed domem.

Na tych 12 arach rośnie 20-letni dąb i sosna, które zastali moi rodzice kiedy kupili tę działkę. Nadszedł czas by w końcu zająć się tym poletkiem ziemi! Mam już ogólny plan zagospodarowania całego terenu, nie mniej jednak na to trzeba czasu i pieniędzy.

Kilka zdjęć przedstawiających mój powstający ogród:

Widok ogólny, te zielone plamy to pozostałość po moim pięknym trawniku (przez dwa lata systematycznie walczyliśmy z pędrakami, które owszem wyginęły (w końcu!) ale pozostawiły po sobie takie ślady), trawnik na wiosnę planuję zrobić od nowa (te małe krateczki na zdjęciu to siatka przeciwko muchom założona na okno :D niestety innego zdjęcia nie mam z tego okresu) maj 2011.
Obrazek

Moje dwie 'roczne' róże przed powstaniem na tym miejscu nowej rabaty.
Obrazek

A tutaj kolejno jak powstawała moja rabata różana:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak wygląda obecnie całość rabaty:
Obrazek

Mam nadzieję, że pomożecie mi w spełnianiu marzeń. Pozdrawiam i do miłego zobaczenia!
Ach! Zapomniałabym. Pewnie niektórzy będą ciekawi skąd nazwa wątku... wzięła się ona z powieści o przygodach wiedźmina A. Sapkowskiego (była to nazwa jednego z elfich miast słynącego z pięknych róż, u mnie w ogrodzie zaczęło się od róż właśnie, więc tak przez analogię doszliśmy do sedna sprawy... :))
Pozdrawiam, Ewa
Shaerrawedd
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Shaerrawedd

Post »

Ewo, witaj. Ależ masz pola do popisu :) Co jeszcze zrobiłaś oprócz rabatki różanej, bo myślę, że jeszcze nas zaskoczysz swoimi innymi rabatkami. Życzę wytrwałości i czekam na dalszy ciąg relacji z powstawania ogrodu:)
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Rabatka różana śliczna.
Cudnie będzie, jak róże się rozrosną, i będą obsypane ogromem kwiatów :)

Ta żółta róża wygląda jak 'Graham Thomas'..
Czyżby to była ona czy się mylę?
Awatar użytkownika
Ivy25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Igor944 dziękuję za odwiedziny i słowa otuchy! Tak.. wiem, że trzeba je kopczykować i okrywać - na pewno o to zadbam :)

Beatricereszta rabatek w planach, na razie wymieniam ziemię i kupuję tzn. już kupiłam ( i posadziłam) kilka pojedynczych okazów roślin. Nie są one przypadkowe, uwzględniają plan całościowy :) A na dokończenie będą musiały poczekać do wiosny...

dawidbananczy ta róża tak się nazywa tego nie wiem... kupiła ją moja mama niejako przypadkowo w jakimś markecie rok temu, wtedy jeszcze nikt nie myślał, że należałoby się dowiedzieć jaka to odmiana :) Teraz już jestem nieco bardziej doedukowana i na wiosnę na pewno wzbogacę się o kilka sadzonek róż staranniej dobranych niż te, które już mam.

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających!
Pozdrawiam, Ewa
Shaerrawedd
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, nazwy na razie zostawmy w tyle, jak pobędziesz na forum, to sama będziesz się starała nazwać rośliny które posiadasz(to już prawie fobia na naszym forum :)) .Wstawiaj fotki co robisz, bo tu wszyscy kochają oglądać postępy prac w ogrodach, a wszystkie zdjęcia uwielbiamy :)
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A zapomniałam dodać, właśnie Dawid jest tego przykładem, mam nadzieję, że On sam się nie obrazi za brak moich wpisów w jego wątku, który śledzę na bieżąco :)
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam równie początkującą jak ja sam :) Duży kawał ziemi do obrobienia.... ale przynajmniej jednolity. U mnie chwasty, a nie trawa i krzaczory. Ale praca wre. Co dzień po troszeczkę.
Co do nazywania... od początku chciałem miec wszystkie nazwane, ale się okazało, że niekoniecznie takie w danym czasie można kupić. Więc na początek większość zakupów jest nie nazwana. Później będę się tym martwił i pewnie u Ciebie będzie podobnie.
Pozdrawiam znad Warty
Awatar użytkownika
Ivy25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam ponownie, wpadłam tylko na chwilkę żeby pokazać wam kilka zdjęć moich róż 'z bliska'.

"Leofe" - teraz wcale nie jestem pewna czy ta róża się tak nazywa nie mniej jednak tak była zapisana na aukcji, na której ją kupiłam...
Obrazek

Bliżej nieznana odmiana. "Stara" róża.
Obrazek

"Mirato" w dwóch ujęciach. Niesamowite, że przez zupełny przypadek i brak wiedzy w tej materii udało mi się kupić różę, która jest na liście róż z certyfikatem ADR. ;:63
Obrazek
Obrazek

Mam do Was moi drodzy pytanie... Pomyślałam sobie, że może na wiosnę na rabacie różanej na granicy kora-trawnik posadzę pasmo lawendy, która stworzy coś w rodzaju obwódki. Nie wiem tylko czy to dobry pomysł... czy będzie się tam dobrze prezentować... Czytałam, że lawenda odstrasza mszyce ale jednak się waham. Pomóżcie dobrą radą! ;:4
Pozdrawiam, Ewa
Shaerrawedd
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Ewo, rabatka piękna, kamyczki, kora...Tylko jak Ty będziesz kopczykować róże? Odsuwać korę, nawozić ziemię? Oj, niefajna robota Cię czeka...Ale młodzieńcza energia Cię widać rozpiera, więc trzymam kciuki :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Poszalałaś z różami :P
Mając już tyle róż możesz pokusić się w przyszłym roku o próby ich ukorzeniania - będą kolejne różyczki za free.
Jest sporo bylin i nawet krzewów które dość łatwo się rozmnaża ( róże należą już do tych trudniejszych ) więc wystarczy od czegoś zacząć.
Albo odwiedzić kogoś z urządzonym ogrodem i poprosić o patyczki lub sadzonki.

P.S. Ja też lubię Sapkowskiego.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Tak, tak masz duże pole do popisu tylko pozazdrościć takiego obszaru, widzę profesjonalne podejście najpierw plan potem zakup i sadzenie.
Rabatka z różyczkami ekstra, nie wiem jak duże mrozy są w Twoim rejonie, ale ja właśnie robiłam na zimę kopczyki z kory, u mnie wystarczyło.
A pomysł z lawendą wydaje mi się fajny nie wiem jak wyjdzie w rezultacie, może jeszcze inni się wypowiedzą.
Awatar użytkownika
Ivy25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

:wit Jestem w takim rejonie, że nie ma u mnie tak dużych mrozów. W tamtym roku okrywałam róże agrowłókniną i korą i zupełnie wystarczyło :) Poza tym tę korę jest łatwo usunąć, wystarczy tylko odgarnąć, bo pod samymi różami zostawiłam wycięty kwadrat z agrowłókniny (pod spodem sama ziemia) żeby można było je łatwo nawozić.

Comciu
Na razie jestem zbyt początkującym ogrodnikiem żeby bawić się w rozmnażanie róż :) Poza tym jak już wspomniałam - studiuję - więc nie ma mnie przez większość czasu w domu, to też ogranicza moje zapędy ogrodnicze...

Dziękuję za odwiedziny i ponawiam pytanie: czy lawenda będzie tam dobrze wyglądać czy raczej myśleć o czymś innym?
Pozdrawiam, Ewa
Shaerrawedd
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ależ oczywiście że lawenda pięknie się skomponuje.
Lawendę dość łatwo rozmnożyć więc jeśli masz cierpliwość to nie musisz kupować od razu wielu sadzonek.
A patyczki róż ukorzenia się pod odwróconymi butelkami plastikowymi ( z obciętym dnem ), które pozwalają zachować wilgotność patyczkom.
Awatar użytkownika
Ivy25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Lato powoli i niechętnie zaczyna nas opuszczać...
Moje nowe, tegoroczne nabytki zdążyły się już przebarwić na jesienne kolory...

Klon
Obrazek

Krzewuszka 'Weigela' (chyba)
Obrazek

Perukowiec
Obrazek

Hibiskus
Obrazek

Po przemyśleniu sprawy zdecydowałam się na lawendę jako obwódkę rabaty różanej. Mam kolejny dylemat: lepiej kupić nasionka czy sadzonki? A jeśli sadzonki to jakie odstępy powinny między nimi być? W ogóle się na tym nie znam! ;:223
Pozdrawiam, Ewa
Shaerrawedd
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Cześć! :D
Będziesz sadzić krzak białej róży? :wink: