Witam Forumowiczów, przedstawiam Wam kawałek mojej pustelni.... gdzie mam odskocznię od całego świata.
liliowiec rdzawy w moim ogródku, chyba każdy go zna....przynajmniej z wiejskich ogródków
A to floks wieczorową porą wraz z wieczornym gościem w moim ogródku
a to winogrono biały Schulyer połowa września
a to jesień pełną parą w ogrodzie
taki naturalistyczny widoczek wyszedł
Jeśli chodzi o mój ogród to jest on nierozerwalnie związany z sadem wkoło mojego domu , cała powierzchnia wkoło domu to o,6 ha
praktycznie jestem w trakcie robienia porządków, gdyż dom i gospodarstwo odziedziczyłem po moich dziadkach , tylko wcześniej nie mogłem się nim zająć intensywniej gdyż studiowałem na drugim końcu Polski
na jesieni posadziłem 16 nowych drzew w sadzie , głównie śliwy i grusze ,....odmładzam sad , nowe nasadzenia mam zaplanowane teraz na wiosnę , z najnowszych zdobyczy które teraz wiosną będę sadził to kasztan jadalny i morwy morus nigra i morus alba.
mam już sporą kolekcję kwiatów ale nie mam zrobionej dokumentacji , w tym roku chcę zrobić dużo dużo zdjęć jak wszystko zakwitnie
a z najnowszych zakupów to z wczoraj kupiłem 6 piwonii odmiany:
Sorbet, Suvenir de Maxime Cornu, Joanne d'Arc, Twin Beauty, Bowl of Beauty, Callie's Memory , oczywiście ma tez tradycyjną piwonię lekarską , i piwonię różową czerwcową , teraz poluję na czysto białą piwonie , bardzo mi się podoba boule de niege,
no i kupiłem sobie lilie królewskie trąbkowe białe
w tym roku tez planuję posadzenie większej ilości bylin , inwestuję na razie w rośliny wieloletnie
Witam kolejnego forumowicza. Bardzo ciekawy ogródek się zapowiada .Proszę o więcej fotek .Jolu jak ci się udaje , że zawsze pierwsza witasz nowych forumowiczów. No to duży ogródek i sad .Jesienią pewnie masz dużo pracy przy zbieraniu owoców. Zapraszam z rewizytą.
Piwonie super. Pokaż, gdzie będą rosły. Teraz zobaczyłam nowe zakupy. Karczochy już wysiałam, ale (nie wiem jak Ty) chcę mieć je dla ozdobnych liści i kwiatów. Ostróżki wschodzą chętnie-obdzieliłam wszystkie znajome i mnóstwo mi zostało.
na trzecim zdjęciu jest okra , czyli ketmia jadalna jest to warzywo , ale ma też walory ozdobne , kwiat dwukolorowy wyglada jak nasza malwa tylko trochę mniejszy w końcu okra jest spokrewniona z malwą więc że tak powiem dwie pieczenie przy jednym ruszcie
jeśli chodzi o hosty ale przyznam że akurat skąpo tam było tego kłącza więc jestem średnio zadowolony z zakupów to kupiłem w biedronce , planowałem kupić w bricomarche bo mieli mieć 5 szt za 10 zł ale nie dostali na ten sklep który jest w mojej miejscowości
Ja właśnie kupiłem w brico .Tylko szkoda ,że wszystkie jednego koloru .Tak na razie widać po liściach,ale i tak żałuję ,że więcej nie kupiłem .A po ile były?