Moje bagno :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Moje bagno :)

Post »

Witam,
Spaceruję po Waszych ogrodach już od jakiegoś czasu. Pora zaprosić do mnie :)
Nasz ogród powstał w 2006 roku. Działka ma 1000m, z tego na ogród przypada ok 700m. Przez pierwsze dwa lata nie mogłam zdecydować o jego kształcie, rośliny były przesadzane to tu, to tam :lol: Przez następne dwa lata pozwoliłam roślinom rosnąć, wykorzystały ten czas sumiennie ;:138
Dlaczego bagno? Przed udrożnieniem rowu melioracyjnego teren był regularnie podtapiany. W tej chwili lustro wód gruntowych jest na wysokości ok. 10-30cm wczesną wiosną do 1 m poniżej poziomu gruntu suchym latem. Przez ostatnie dwa lata nie ogród nie wymagał podlewania. Gleba jest torfowo-gliniasta. Większość roślin rośnie jak w tempie jakiego nie przewidziałam, jest też grupa takich, które w najlepszym razie wegetują.
Do wedrówki zawsze pomocna jest mapa :wink:
. Obrazek

Ela
Awatar użytkownika
Frania
50p
50p
Od: 7 wrz 2008, o 09:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje bagno :)

Post »

Elu mapa wyszła bardzo ładnie tylko gdzie i co jest posadzone.Pokaż zdjęcia to będziemy się zachwycać pięknem i pomysłowością.
Ogród jak widać jest sporych rozmiarów to i pomysłów na zagospodarowanie pewnie wiele.
Cieszmy się z każdego dnia
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Kilka zdjęć:
Przód
Obrazek

Obrazek

Część zachodnia
Obrazek
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Ogród znajduje się z południowej i zachodniej części domu. Między podjazdem i ścieżką jest rabata różanecznikowa. Wzdłuż ścieżki zbudowaliśmy drewnianą pergolę obsaczoną cytryńcami. Linie przed domem to kształty rabat. Przy tarasie znajduje sie maleńkie oczko, czekające na powiększenie gdy nie będzie stanowić zagrożenia dla dzieci. Od zachodu rosną drzewa o wąskiej koronie jak wiśnie piłkowane Amonagawa, sosna czarna Piramidalis oraz "zastane" brzozy. Tył został zagospodarowany dopiero w zeszłym roku (2010). Bardzo dobrze że nie wcześniej, bo miałam gdzie przenieść za gęsto posadzone rośliny. Pod dębem znajduje się wgłębnik, służący jako miejsce wytchnienia w słoneczne dni latem lub miejsce na ognisko jesienią.
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52

Post »

:wit Cud, miód i orzeszki :lol: A bagna to ja tam w ogóle nie widzę. Ogród piękny ;:108
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Wiosna w moim ogrodzie:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ;:7 . Spodziewałam się smętnego widoku zabłoconej działki z niczym, a tu proszę - piękny ogród :). Będę z ciekawością podpatrywać jak się rozwija. :tan
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Gawronka, Francesca dziękuję, :wink: Będzie ładny jak wyrosną drzewa. W tej chwili ciągle coś przesadzam, zaczyna się robić tłoczno. Chciałabym mieć więcej miejsca, ale jak sie nie ma co się lubi to się lubi co sie ma. Zresztą z reką na sercu nie dałabym sobie rady z większym ogrodem.
PS: Gawronka, mieszkasz w pięknej okolicy. :D
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Ładny trawniczek, dużo nasadzeń, oczko...po prostu piękny ogród. :D
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj na forum ze swoim pięknym ogrodem.Na wstepie mam pytanie,czy te trejaże do pnączy masz gotowe czy robione?
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Malgocha,Tak pół na pół. Kratki zostały kupione, podobnie materiał na pergole już wstępnie przygotowany. M. kupił w ogrodniczym już zaimpregnowane słupki o właściwej średnicy, belki, deseczki na poprzeczki. Następnie sam wszystko poprzycinał, osadził i dopasował. Mój wkład to malowanie :D
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

ellap75 pisze:Wiosna w moim ogrodzie:
Obrazek[img]
czy to jest róża Vilchenblau :?:
Piękna ;:138
Ja dostałam krzaczek od jednej z forumek (psy niestety sponiewierały go trochę ale mam nadzieję, ze odbije)

Te podpory pod pnącza super
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Edyta
Tak, to ona. Nieskromnie powiem że jest faktycznie piękna. :lol: Jestem w niej zakochana. Ma już ok 4 metry wysokości mimo że rośnie pod brzozą i w półcieniu. Jest piękna nawet jak nie kwitnie ;:167
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Jak pisalam powyżej mam w ogrodzie urodzajną, wilgotna glebę. Większość roślin rośnie pięknie, najszybciej jednak rosną chwasty. Wiosna jest nieustającą, nierówną walką. Kończę z jednej strony i zaczynam od nowa ;:14 . Mam babki niespotykanych rozmiarów łopianu, mnieszki z liśćmi na 40 cm przypominają rośliny egzotyczne :lol: Latem walka się uspokaja, są dni kiedy mogę posiedziec w słoneczku bez wewnętrznej potrzeby wyrywania chwastów.
W 2010 roku zrobiliśmy małe oczko z formy z recyklingu. Nie wygląda tak ładnie jak z folii, ale jest bezpieczne dla dzieci. Mam nawet 3 rybki :heja Na zamaskowanie czeka tylko rura do filtra, M. potrzebował 0,5 h :P

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”