Ogródek Berry

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p
Od: 22 lip 2010, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ogródek Berry

Post »

Witam WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW w moim "ogródku" ;:3 ;:3 ;:3

Długo Was czytałam, notowałam, zadawałam głupie pytania (mam jeszcze ich sporo w zanadrzu), a Wy zawsze cierpliwie mnie nakierowywaliście na własciwy tor.

Na wstępie mojego ogródka chę Wam też wszystkim serdecznie podziękować za życzliwość z jaką się tu spotkałam i pozytywne zakręcenie na punkcie roślin i nie tylko, JESTEŚCIE CUDOWNI!!!

Ogród:
Mam troszkę zdjęć pochowanych na kilku płytkach CD, ale jeśli najpierw nie założyłabym tego wątku to chyba nigdy nie sięgnęłabym po nie.
No i tak na marginesie wspominając to jestem raczej antytechniczna, a na moje nieszczęście połączone jest to z chronicznym upośledzeniem w wyszukiwaniu potrzebnych informacji, więc mogę mieć sporo problemów ze zdjęciami i podlinkowywaniem, a raczej na pewno będę je mieć, liczę więc na Waszą nieocenioną pomoc :roll:

Zacznę opowiadaniowo - opisowo:

Mój ogród mieści się w zachodniej części województwa mazowieckiego pow. Sochaczewski, jest przydomowy, ogrodzone jest na oko ok 1500 mkw, natomiast o drugie tyle chcę powiększyć jego zasięg (jakąś jego wizję naszkicowałam w zeszłym roku). Część ogrodzona na chwilę obecną jest w części zagospodarowana (już była), część nieogrodzona jest nieuprawianym polem.
Działkę z domem z lat 70-tych kupiliśmy w 2007 r. sporo czasu minęło, ale i sporo się działo. Podstawowe działania remontowe wykonane, choć będą się jeszcze ciągnęły pewnie z 10 lat. W między czasie szkoła zaoczna, praca w Warszawie i 2 wspaniałe psiaki w typie północnym potrzebujące masę ruchu i oczywiście pomoc tym bezdomnym w miarę możliwości.
Dom zasiedliliśmy w końcówce lata 2007, nie zdążyłam się wtedy nim nacieszyć ze względu na przeprowadzkę i remonty. Wiosną i latem 2008 r. go obserwowałam, poznawałam nazwy roślinek, a wielu nawet nie zauważyłam, każda nowa wprawiała mnie w zachwyt. Moje działania ograniczyły się wtedy tylko do nawiezienia roślinek i koszenia trawy. W roku 2008 również się uczyłam mojego ogrodu, ciągle mnie czymś nowym zaskakiwał. W 2009 chciałam coś wprowadzić, zmienić, osiągnąć, ale przegrywałam z chaszczami, brakiem czasu, znajomości potrzeb roślinek, no i brakiem całościowej wizji ogrodu.

W zeszłym roku po sesji szkolnej zagospodarowałam część warzywną na kilka grządek, późno bo na początku lipca, na oko ale się jakoś udało, coś wyrosło, było cudownie. Miałam fasolkę, sałatę, rzodkiewkę, koperek i marchew. Zaczęłam się zaczytywać w Waszym forum, Waszych ogródkach, radach, wiedzy i moja choroba (fioł na punkcie ogrodu i roślinek) się pogłębiała. Wiedza troszkę się poszerzyła, naszkicowałam projekt ogrodu jak go widzę w przyszłości, przelałam na papier moje wizje, założyłam zeszyt z tym jakie roślinki mam (a raczej co wiem, że mam) choć i tak część nadal zostaje niezidentyfikowana z nazwy i z tym co chcę, jakie są prace do zrobienia w poszczególnych miesiącach roku.

W tym roku nakupowałam trochę nasionek (pomidory, kalafior, kalarepa, por, cebula, zioła) choć też jeszcze trochę w ciemno ? bez planowania odmian i czasu zbioru, a jeszcze chcę więcej. Zaczęłam reanimację moich domowych okazów zielonych (juki, draceny, hoji, fikusa dębolistnego), które umierały ze względu na brak wiedzy, czasu i troski. Reanimacja trwa nadal, w lutym posiałam część rozsady. Mam zamiar zrobić plan warzywnika i skorygować mój projekt ogrodu o wiedzę, którą zdobyłam od czasu I projektu.

Wkrótce zamieszczę zdjęcia ogrodu i roślinek oraz nazwy jakie wiem, że mam. A póki co poglądowo przedstawię co wiem, ze mam:
1. Jabłonie antonówka i jakieś?
2. Morela
3. Nektarynka
4. Maliny
5. Aronia
6. Winogrono
7. Jeżyna bezkońcowa duża i duuużo
8. Czarne bzy
9. Śliwy 1 stara i dzidziuś
10. Mirabelki żółte i czerwoną
11. Forsycje
12. Migdałka
13. Krzewuszkę
14. Derenia białego
15. Róże 3 rodzaje
16. Jaśminowca
17. Lilaki białe i fioletowe razem z 8
18. Cisy 2 rodzaje
19. ?Powyginaną? sosnę
20. Świerki 2 rodzaje, albo 3
21. Brzozę
22. Orzecha włoskiego
23. Bukszpan
24. Wierzbę płaczącą
25. Tuje 2 duże i dzidziusia ok. 2 metrowego
26. Złotokapy 2
27. Jarzębinę
28. Sumaka octowca
29. Irysy duże białe i mniejsze niebieskie
30. Narcyzy białe
31. Konwalie
32. Bergenie
33. Liliowce pomarańczowe
34. Ziemowity
35. Rabarbar
36. Chyba melisę
37. Dąbrówkę
38. Cyprysiki 2 na skalniaku
39. Czyśca wełnistego
40. Fiołki filetowe
41. Szafirki
42. Rojniki ze 3 rodzaje
43. Pokrzywy ;-)
44. I reszta o której zapomniałam

Do zidentyfikowania mam 3 drzewa, 2 krzewy i z 10 młodych drzewek, które bezmyślnie chciałam uśmiercić, ale odbiły i rosną.

W zeszłym roku zakupiłam narcyzy i tulipany i krokusy, zobaczymy czy mnie pokochają? Tak mi ich brakowało wiosną.
W zeszłym roku zrobiłam również zamach na dąbrówkę, szafirki, tulipany i czyśćca wełnistego, zobaczymy czy spodoba im się na nowych stanowiskach.

No i nie sposób też wspomnieć o gościach: żabach, ropuchach, traszkach, sikorkach, sójkach, droździe śpiewaku i jego młodych z zeszłej wiosny oraz stadach saren, zającach i bażancie, który się kręci po okolicy, ale o tym też później.

Mogłabym pisać i pisać, czytać, grzebać i grzebać, oglądać, a i tak ciągle pozostaje niedosyt i ciekowość.

Mam nadzieję, że będziecie do mnie czasem zaglądać i wspólnie będziemy radzić dla dobra roślinek, ogrodu, zwierząt i dla naszego zadowolenia z otaczającego Świata.
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58

Re: Ogródek Berry

Post »

Witam moją sąsiadkę :wit
Piękny wstęp napisałaś. Już wiesz,że Ci tu wszyscy pomożemy także próbuj i damy radę !!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ciekawie się zapowiada :wit
Opis nakręca wyobraźnię ...
Czekamy więc na wiosnę i kolejne sukcesy choć z przyjemnością poznamy również dotychczasowe osiagnięcia. :D
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p

Post »

Kassiatt witam serdecznie, od razu fajniej jak sie wie, że jest ktoś po sąsiedzku, już biegne Cię odwiedzić ;:136
KaRo Miło mi to słyszeć ,że "nakręca wyobraźnię" :tan
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na pewno wszystkie przesadzone roślinki zadomowią się w nowym miejscu bo są akurat z tych "nie do zdarcia" :P
Ogród z tego co piszesz już masz duży więc roboty na pewno w nim będzie sporo.
Dokładnie przemyśl swoje plany pod kątem pracochłonności nie przy zakładaniu ogrodu ale przy późniejszym pielęgnowaniu i odchwaszczaniu.
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p

Post »

Comcia - dzięki za radę, będe uderzała raczej w styl naturalistyczny połączony z rustykalnym, czyli bez przesadnego strzyżenia i za dużej egzotyki :D

Hehe u mnie nie ma takich co są "nie do zdarcia", potrafię zamordować dosłownie wszystko, przkonałam się "na domowych", ale może passa w końcu sie odwróci, uwierzyłam w to po zeszłorocznych warzywkach

Heh znalazłam jak się robi podpis z linkiem :heja
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Witaj :wit
Ładny wstęp, ja też choć mam już kilka lat ogród, cały czas się go uczę. Czekam na fotki. :D

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Witaj, wśród nas. :wit
Fajnie, że mieszkasz w miarę niedaleko :D
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p

Post »

;:7
Witaj Renim, poznawanie ogrodu o fantastyczna, fascynująca i niekończąca się przygoda, mam nadzieję, że wkrótce zasypię Was gradem pytań o rozsadę, bo coś tam kombnuje, ale nie mam pewności a o każdej roślince trudno mi wyszukać pełne informacje.

Witaj Margo fajnie po sąsiedzku, od razu jest jakaś otucha, no to do dzieła, widok gości przed domem

Obrazek
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p

Post »

No i ogólnie widziana reszta
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p

Post »

:tan Margo WIELKIE DZIĘKI za instruktarz ;:196 ;:196 ;:196 Może niezbyt okazałe zdjęcia, ale na razie tyle wygrzebałam dla Was, były robione u schyłku sezonu 2010

Obrazek Obrazek Obrazek
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Bardzo się cieszę, że się udało ;:138
Teren masz całkiem okazały. Będziemy zatem śledzić Twoje poczynania w roku 2011 :D
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p

Post »

Szkoda, że nie udało mi się znaleźć zdjęć z pory wiosennej, najbardziej okazale wygląda w maju kiedy kwitną białe narcyzy, forsycje, migdałek, kosaćce niebieskie i białe, konwalie, bergenie, powitalna aleja bzów i jaśmin przy wejściu do domu, chyba taka była koncepcja założycielki ogrodu, aby na wiosnę cieszyć się kwiatami, a latem pracować.

W zeszłym roku przesadziłam pomarańczowe liliowce, które rozrosły się pod krzakiem derenia w cieniu i korzeniach i kiepsko kwitły, bergenie, konwalie i szafirki,tulipany, a dokupiłam tulipany białe z zielonym grzbietem, narcyzy żółte z pomaranczowym środkiem, fioletowe, żółte i tri colore krokusy, które sadziłam jesienią. Już się nie mogę doczekać.

No cóż nie znalazłam więcej zdjęć (oczywiście tych wartych pokazania, może kiedyś je odkopie gdzieś...). Ale wkrótce wstawie zdjęcia mojej rozsady i szpitala roślinek domowych.

Dziś zamierzam siać pora i selera (wiem że trochę późno), wczoraj przeniosłam z powrotem pomidora do cieplejszego pokoju, a w 13 stp C zostawiłam kalarepę i kalafiora, 15 marca mam zamiar siać pomidory i paprykę.

Wieczorem w domu napiszę co tam jeszcze mam z nasionek i może mi coś doradzicie?
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Fajnie zapowiada sie Twój ogród. Zacięcie masz, to wszystko się uda!!!!Powodzenia i dobrych pomysłów!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”