Ogród Magdy M

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Ogród Magdy M

Post »

Witam! ;:180
Chciałam skromnie przedstawić moje ogrodowe zmagania. Ogród ma około 20 arów, 6 lat wstecz było tu pole orne i dziki bez sztuk jeden. Postanowiłam wkleić zdjęcia metodą przed i po. Zapraszam!

Obrazek ]

Obrazek
To właśnie ten jedyny bez czarny oraz widok z przeciwnej strony
Obrazek
A to widok obecny, w tle bez czarny, formowany przeze mnie
[
wjazd na posesję
Obrazek

Mam nadzieję, że te zdjęcia będą otuchą dla tych, którzy zaczynają porządkować teren wokół nowo wybudowanego domu. Wytrwałości!

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Magdy M

Post »

Magdo ;:167 miło mi być Twoim pierwszym gościem :wit

Pięknie urządziłaś swoje miejsce na Ziemi ;:138 ;:138 ;:138

Fajne to porównanie przed iii po :heja
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Świetny pomysł z takim porównaniem i widać ,że lubisz róże .Masz ich sporo . :P ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

witaj :wit
kolorowo, bogato i widzę że lubisz kamien w ogródku
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witam cię również. Na twoich zdjęciach widać ogrom włożonej pracy. Ładne masz pergole do roślin pnących. Co przy nich posadzisz?
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Witaj :wit
To ja mam od razu pytanie gdzie nabyłaś takie piękne pergole i jaka była ich cena? :roll:
widać po tujach że kilka lat już ma...
życzę powodzenia....nie daj się warzywkom :;230
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Witam Cię Halinko, Jolanto, Jolu, Wandziu i Grzesiu!
Nawet nie wiecie jak mi miło, że do mnie piszecie. I to same "koronowane głowy" ;:196
Dziękuję za słowa uznania, ale daleko jeszcze do "tajemniczego ogrodu". Czas musi zrobić swoje. Ale nie narzekam!
Dokumentację zdjęciową robiłam dla własnej przyjemności, żeby zobaczyć, że coś jednak w ogrodzie się zmieniło. I teraz jest jak znalazł. Róże mam od zeszłego roku. Wizyta w Dobrzycy (koło Koszalina) zainspirowała mnie do tworzenia własnego rosarium. Do tej pory nie przepadałam za różami, bo wiem ( i tylko utwierdzam się w tym przekonaniu ) jak są wymagające. Ale dusza kolekcjonera zwyciężyła. Postaram się zamieścić parę fotek z zakładania ogrodu różanego (no może bardziej ogródka :lol: )
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

wanda7 pisze:Witam cię również. Na twoich zdjęciach widać ogrom włożonej pracy. Ładne masz pergole do roślin pnących. Co przy nich posadzisz?
Pergole są elementem małego rosarium i uwierz mi Wandziu na słowo tam SĄ posadzone róże pnące między innymi Sympatia. Ale były one sadzone wiosną i mało co odrosły od ziemi. Miałam wzdłuż posadzone wcześniej róże pienne, ale w zimie 2009 zmarzły mi do podkładki. Agrowłóknina nie pomogła.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Grzesiu pisze:Witaj :wit
To ja mam od razu pytanie gdzie nabyłaś takie piękne pergole i jaka była ich cena? :roll:
widać po tujach że kilka lat już ma...
życzę powodzenia....nie daj się warzywkom :;230
Grzesiu, cena tych pergoli to nie tajemnica, pytanie tylko czy można ją powtórzyć? (cena stali chyba się podwoiła w tym roku). Pergole wg moich sugestii robił mi na zamówienie pan, który robi na co dzień balustrady i bramy. W zimie ma więcej czasu i ja go wtedy morduję moimi pomysłami. A teraz konkret : jedna pergola kosztowała 300 zł (materiał + robocizna). Podsyłam Ci jeszcze zdjęcie mojej większej pergoli i ta już kosztowała 450 zł. Ale i tak za darmo :heja To było zeszłej zimy a teraz zamówiłam u niego uwaga... konstrukcję szklarni 3x5 m. Jak mi zrobi to się pochwalę.

Pozdrawiam

Zdjęcie usunięte przez hosting/KaRo
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Zanim zapytałam - już mam odpowiedź :P
Podobnie jak Grzesia zafascynowały mnie pergole.
Są piękne ale cena ( teraz jeszcze wyższa ) już nie.

Za to rabata koło domu - piękna.
Dodałabym jeszcze więcej kwitnących wiosną poduch.

Narzekasz że jest płasko a ja za pergolami kawałek wzniesienia widzę :D
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Cię Magdo w twoim ogrodzie .Dużo pracy cię kosztowało w urządzeniu ogrodu ale widać piękne efekty,macie tam naprawdę dobrą ziemię typowo warzywniczy region nie dziwię się że inni ze zdziwieniem patrzyli że robisz coś innego.Masz piękne róże ale i zieloną górkę ,namiastkę rodzinnych gór.Szklarenkę to sobie zrób bo ziemia u was jest piękna.Miło spędziłam czas u Ciebie..
Pozdrawiam... Alina .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Magdo witaj na Forum :wit
Świetnie pokazałaś proces tworzenia swojego miejsca na ziemi :D Bardzo lubię takie relacje, wspaniale pokazują przemiany :D Czasami dopiero po zdjęciach widać jak bardzo ogród się zmienia, bo przecież w realu nie jesteśmy w stanie wszystkiego uchwycić. Ja bardzo żałuję, że nie robiłam zdjęć przed przemianami....tak fajnie jest powspominać, a z czasem wszystko w pamięci się zaciera :roll:
Podobnie jaj poprzednicy zachwycona jestem pergolami, uwielbiam taką architekturę w ogrodzie. Już sobie wyobrażam jaki piękny będzie widok, jak okryją się bukietami pnących róż :D
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Witam się i ja
Pergole piękne bo wyjątkowe, śliczne też to zimowe zdjęcie ja też bardzo lubię kamień w ogrodzie tylko nie mam skąd brać
Czekam na zdjęcia róż :wit
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Madziu. witaj :) wpadam z rewizytą i przyznać muszę, że zapowiada się ciekawie :) czy teren taki płaski to bym nie powiedział ;) jeśli dach sąsiada mam poniżej to jaka to płaski stół :D :?: u mnie to dopiero patelnia ;) kilka miejsc widzę już dopieściłaś, teraz tylko patrzeć jak wolnego miejsca będzie ubywać :)
PS pergole i mi bardzo przypadły do gustu :)
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Comcia pisze:Zanim zapytałam - już mam odpowiedź :P
Podobnie jak Grzesia zafascynowały mnie pergole.
Są piękne ale cena ( teraz jeszcze wyższa ) już nie.

Za to rabata koło domu - piękna.
Dodałabym jeszcze więcej kwitnących wiosną poduch.

Narzekasz że jest płasko a ja za pergolami kawałek wzniesienia widzę :D
Witaj Mariolko!
Rabata koło domu miała więcej poduch, ale przez zimę część wyżarły mi mysiory. Dosadziłam z powrotem floksy szydlaste, odbiła sasanka. Najlepszy zestaw to tzw. piątka wiosenna: żagwin, gęsiówka, floks szydlasty, ubiorek i smagliczka skalna oczywiście. Efekt murowany! W lecie kwitną tam eremurusy i dużo lawendy oraz posłonek, szałwia i inne. Chciałam uzyskać trochę efekt ogrodu śródziemnomorskiego, to jest widoczne bardziej latem, juka jako roślina architektoniczna nadaje z lawendą, eremurusami i posłonkiem wygląd południowy. Tuje miały udawać cyprysy, muszę je trochę wysmuklić, :;230 W donicach wstawiam w środek oleandra i drzewko granatu, oczywiście sezonowo. Byłam w Twoim wątku i widzę,że już zaczynasz siać! Super. Ja koleusy mam z sadzonek, zostawiam 2 rośliny mateczne i teraz sadzonkuję, mam już pierwszą partię ukorzenioną. Jako roślina rabatowa koleusy są super! Szkoda, że mam tylko 1 odmianę.
Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”