Mój ogród został nabyty niedawno...pod koniec marca. Przyznam, że zapuszczony to on był i jeszcze wiele pracy trzeba w niego włożyć. Przy pierwszej wizycie spotkały mnie stosy igliwia, nieujarzmione krzewy i drzewa, trawnik jak łąka. Spodziewałam się, że kwiatów nie ma w nim żadnych jednak wiosną pojawił się przebiśnieg, szafirki i dwa krokusy. Od tamtej pory trwają intensywne prace ogrodnicze i dziś można już zobaczyć, czego udało mi się dokonać.
Poniżej pierwsze sukcesy.
Tuje nazywane przeze mnie pieszczotliwie tujeczkami. "Maleństwa" mają jakieś 3,5 - 4 m. Niestety zasadzone przez byłego właściciela, ale i tak są piękne. Na zdjęciu widać też część kwitnącej dalii ze zdjęć powyżej.
Lampka
Wreszcie odświeżony, znów zieloniutki jupiterek. W przyszłym roku na miejscu mieczyków zasadzę inną roślinę, bardziej wkomponowaną, w tym roku gladiole były wepchnięte w wolne miejsce.
Witaj Moniczko ?
Ślicznie u Ciebie , świerk ogromniasty , ismena jest wspaniała , frezje też kwitły w tym roku u mnie w ogrodzie , i to pierwszy raz!
Ale to to czerwone , na tym zielonym , to niech Ci lepiej do zdjęć nie pozuje , w czajnik to to , i wio z ogrodu!
To poskrzypka , wróg numer jeden ,lilijek !
Bardzo ciekawie zapowiada się Twój ogród , czekam , na więcej zdjęć!
babuchna byłam przekonana, że ten czerwony robalek jest niegroźny. Wielkie dzięki za ostrzeżenie. No to w ogrodzie szykuje się wojna.
Pracy jeszcze dużo...dam radę.
Przedstawiam mój nowy nabytek, okazała dalia jest już u mnie tydzień. Przetrwała podróż autem i na wiosnę wyrośnie z niej kilka efektownych roślin. Dodatkowej pracy dużo sobie zarezerwowałam na przyszły rok, ale bulwy są piękne i rozsadzone upiększą puste miejsca w ogrodzie. Kolos ma 35 cm długości i 20 cm wysokości, waży jakieś 3 - 4 kg, kolor i odmiana nieznane, więc późnym latem będzie miła niespodzianka. Czekałam na nią z niecierpliwością pół dnia i się doczekałam. Jeszcze się do tej pory nacieszyć nie mogę. Tulipany, krokusy, hiacynty, szafirki i narcyzy już wsadzone - razem ok. 80 sztuk. A teraz kilka jesiennych fotek zrobionych wczoraj i dziś w ogrodzie przy jeszcze ładnej pogodzie.