Dziękuję za miłe słowa:) Jutro wproszę się do Was.
Ogródek jest mały. Cała działka ma 370 m2, z tego należy odjąć miejsce na dom, podjazd, itp. Jednak budynek jest tak usytuowany, że sam ogród jest całkiem spory - do tego kilka trików ogrodniczych, aby też wydawał się optycznie większy i funkcjonalny, ale jednocześnie ciekawy. Na zdjęciach wszystkiego dokładnie nie widać:) Dwa ostatnie lata to totalna demolka - przesadzanie, nadawanie nowego kształtu linii brzegowej trawnika, itp.

W tamtym roku - mój 3l syn powiedział: Byłem w pracy, a mama popsuła ogródek:) W tym roku zima zrobiła swoje i kilka roślin zapłaciło wysoką cenę, ale inne potrzebowały takiego -30st.C i to widać:) W ogrodzie mieszkają: magnolia, krzewuszki, róże, tawuły, lawenda, kocimiętka, derenie, leszczyna, trzmielina oskrzydlona, brzoza, berberysy, rododendrony, pięciorniki, pęcherznice, ostrokrzewy, wierzby, oczar, goździki, stokrotki, truskawki ozdobne, wino pachnące, floksy, rudbekia, wrzosy, żurawki, krokusy, tulipany.... oraz iglaki - zaczynając od srebrnego świerku, koniki i innych odmian karłowych, sosny i jej karłowych odmian, przez tuje szmaragdowe i cyprysy, a kończąc na jałowcach płożących i skalnych... Są też rośliny na skalniaku... Oczko jest małe i płytkie, bo mamy dwa szkraby - jedno 4l (Wojtuś) i 9mc. (Karolcia), ale zapewnia szum wody z małej kaskadki oraz troszkę wilgoci w otoczeniu... Jego funkcja jest też dekoracyjna oraz dzięki niemu udało mi się stworzyć wrażenie głębi we fragmencie ogrodu, naturalnego środowiska, takiej kryjówki:) Usytuowanie oczka jako całości (woda plus odpowiednie rośliny) na końcu ścieżki, którą idą do domu goście, sprawia wrażenie, że ogród wydaje się dłuższy oraz budzi ciekawość, aby wejść dalej... Oczko jakby wgląda zza altany i pergoli (tj. panna wyglądająca zza firanki), więc stojąc na początku głównej ścieżki tym bardziej chcesz wejść i zobaczyć jak wygląda całość.
Ogród jest w trakcie tworzenia i jeszcze wymaga swego (roślin, pracy, itp.). Teraz szukam konkretnych odmian do konkretnych miejsc, ciągle szukam pomysłów i inspiracji?
Ogrodnictwo to moja pasja? Jestem szalona na tym punkcie? Nie kupię sukienki, ale roślinę zawsze za jakiś własny grosik.
A i jeszcze jedno - oczko jest małe ale lubią je różni goście - od srok, sikorek i wróbli przez kaczki krzyżówki... Znajdę zdjęcie to je wkleję... Oczko z parą dzikich kaczek w roli głównej.