Początek mojego ogrodu-mojego marzenia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
korena
100p
100p
Od: 16 cze 2009, o 16:08

Początek mojego ogrodu-mojego marzenia

Post »

Witam wszystkich na forum ogrodniczym.Moim marzeniem jest mieć taki ogród jak wasz.Mam działkę ok 1000m2 którą chciałabym jakoś zagospodarować.Szukam inspiracji pomysłów i rad.Niestety ziemia na działce jest niezbyt urodzajna (glina) przez co wiem że moje zmagania nie będą proste.Mój mąż na całej działce zasiał trawę,ale ja się nie poddaję-chcę ogród.Dookoła działki posadziliśmy
thuje smaragd.W szkółce doradził nam sprzedawca że nie wymagają szczególnej pielęgnacji i będą szybko rosły.
Na razie na rabatce jesienią posadziłam tulipany więc już jest kolorowo i róże (zobaczymy co z nich wyrośnie).Kupiłam również rododendrony ale chyba część z nich nie przetrwała zimy i parę innych roślinek.
Pochwalę się tulipanami bo niektóre naprawdę są śliczne.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początek mojego ogrodu-mojego marzenia

Post »

:wit witaj.Napisz skąd jesteś i wklejaj fotki będzie łatwiej nam coś Ci podpowiedzieć ;:162
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Witaj na forum.Pięknie zaczęłaś swoja podróż z nami.Pochwal sie nam co tam jeszcze masz w swoim czarodziejskim ogródeczku.Każdy z nas zaczynał od zera i pustych przestrzeni w swoim ogrodzie.
Jak kiedy ,,zachwaszczałam,, swój ogród, sadziłam co się dało,a potem wycinałam,porzadkowałam i kupowałam swoje pierwsze chciejstwa,zresztą do tej pory tak jest... :wink: tylko bardziej pzremyślanie i z głową ,bo ogrody z gumy nie są.Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
korena
100p
100p

Post »

Mieszkam pod Warszawą.Na działce na razie stoi dom i altanka.Zapomniałam dodać że mamy też psa a właściwie suczkę Dodę dlatego myślę że małe drobne i wrażliwe roślinki odpadają.Zrobiona jest kostka.Z przodu domu posadzone kilka iglaków i obsypane korą.Tak jak wspomniałam na jesieni kupiłam rododendrony ale po zimie nie wyglądają zbyt atrakcyjnie.
Obrazek
Mam zrobione również rabatki wzdłuż alejki do altanki choć nie mam koncepcji co na niej posadzić.
Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

No pięknie sie zapowiada w Twoim ogrodzie.A może róże????
Awatar użytkownika
korena
100p
100p

Post »

Dzięki Pestka bardzo dobry pomysł.
Jutro wyjeżdżam na urlop ale z tydzień spróbuję jakieś posadzić.
Może jakieś propozycje jakie odmiany?
Tylko niezbyt wymagające bo ziemia to czysta glina,jestem też ograniczona czasowo bo tylko wieczory i weekendy mogę zająć się ogrodem.
No i jeszcze żeby ładnie się prezentowały.
Awatar użytkownika
korena
100p
100p

Post »

Dziś wylatuję na urlop do Egiptu ;:3 .
Może tam poszukam jakichś inspiracji choć to zupełnie inny klimat ale może :roll:
Niestety nie będę miała tam internetu ale tydzień chyba jakoś wytrwam.
Przed wyjazdem posadziłam dziś dwie azalie żółtą i pomarańczową i kilka róż.
Tydzień chyba ogród przetrwa bez mojej osoby.
Awatar użytkownika
korena
100p
100p

Post »

To co mnie urzekło w Egipcie to drzewa pięknie kwitnące na żółto lub czerwono i obwódki trawników z kwitnących krzewów.
No i oczywiście palmy i fikusy pięknie uformowane.Aby w tamtych warunkach utrzymać ogród trzeba bardzo dużego nakładu pracy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
korena
100p
100p

Re:Korena-w moim ogrodzie

Post »

Mimo wszystko klimat w Egipcie to tylko na urlop nie chciałabym mieszkać tam na stałe.
Wieczorkiem wrzucę parę zdjęć z mojego ogrodu.Podczas mojej nieobecności rozkwitły moje rododendrony i azalie.Róże też troszkę podrosły.
Awatar użytkownika
korena
100p
100p

Post »

Zakwitły rododendrony
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ozdobne drzewko
Obrazek
zakwitły również azalie
Obrazek

Obrazek
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Witam!
Podobają mi się zdjęcia z Egiptu. To czerwono kwitnące drzewo to chyba Delonix regia zwana Płomieniem Afryki. Szkoda, że nie widać dokładnie liści.

Masz spory ogród, powierzchniowo podobny do mojego. Na takiej powierzchni warto by było parę wyższych drzew posadzić, bo na razie trochę płasko. Ale wszystko przed Tobą, ogród będziesz budować przez wiele lat, a i tak zawsze będzie coś do zmodyfikowania. To robota bez końca, ale jak ktoś to lubi - to ma zapewnione zdrowe hobby do końca życia :wink: Rododendronki fajnie kwitną, przygotowywałaś im specjalne podłoże?

Pozdrawiam :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
korena
100p
100p

Post »

Nie znam nazwy tego drzewa z Afryki ale naprawdę fajne.
Z bliska:
Obrazek
arkandor
500p
500p

Post »

Tak, to zdecydowanie Delonix regia, Płomień Afryki, Królewska Poincjana, Smocze Drzewo, Najpiękniejsze Drzewo Świata. Hoduję dwa egzemplarze, z nasion, mają po trzy lata, ale bardzo trudno hodować je u nas, w domu nie czują się najlepiej, a klimat w Polsce odpowiada im tylko latem. Zazdroszczę Ci, że mogłaś widzieć je na żywo :wit
Awatar użytkownika
korena
100p
100p

Post »

A u nas zapowiadają znów deszcz w następnym tygodniu.Jeszcze woda nie wyschła po poprzednich deszczach.I tak nie można pokosić trawy w ogrodzie.Największa woda tam gdzie rosną borówki.Lubią mokro ale chyba nie aż tak.
arkandor
500p
500p

Post »

Nie przejmuj się, borówkom nic nie będzie :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”