Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

Piękny ogród ;:138
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu, u mnie azalie i różaneczniki rosną na tej samej, prawie całkowicie zacienionej rabacie. Rh zmarniały po bezśnieżnym marcu, ale azalie kwitną. Niektóre dość obficie. Jedynie pontyjska wyraźnie niezadowolona jest z przydzielonego miejsca.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Oh jaka ta pomarańczowa.. pochyła.Ja bym to wsadziła tak jak rośnie teraz.. z resztą sama nie wiem :?
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Azalie wielkokwiatowe mają to do siebie ,że są takie jakieś nie kształtne .Bynajmniej moje też takie są . ;:224 :;230
KERMESINA ROSE lubi przemarzać .Moja niestety to już przeszłość . :( Życzę ,aby Twoja przetrwała .Znajdź jej zaciszne miejsce. ;:108
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu, mam kilka azalii wielkokwiatowych, które mają dużo cienia i nie zauważyłam, żeby były gorsze od tych rosnących na bardziej słonecznych stanowiskach. Cięcia nie wymagają, usuwa się jedynie chore lub uszkodzone pędy do zdrowej tkanki. Są jednak odmiany, które wypuszczają w ciągu jednego sezonu nawet po kilkanaście nowych wiotkich pędów- te dobrze jest przyciąć wczesną wiosną o 1/3 (o ile nie zawiązały paków kwiatowych). Należy przy tym pamiętać, że azalie nie znoszą nadmiaru wilgoci, chociaż fatalnie reagują na przesuszenie. Podlewać więc umiarkowanie, zwłaszcza w cieniu.
Co do rozmiarów... U mnie rosną szybciej i niektóre odmiany są większe w stosunku do wielkości podawanych przez producentów. Do maksymalnej szerokości dodaj po 20 cm. Jeśli teraz rabata wyda Ci się pustawa, możesz dosadzić kalmie czy pierisy. Wszystkie krzewy podsadź hostami, żurawkami, tiarellami, miodunkami, paprociami... dużo lepiej rosną od tych wyściółkowanych tylko korą. I oczywiście miejsce musi być zaciszne, wówczas bez problemu przetrwają każdą zimę.
Mam Kermesinę- to jedna z najlepszych odmian w naszym klimacie, niezawodnie kwitnie każdego roku, nie przemarza.
Mam nadzieję, że udało mi się rozwiać chociaż część Twoich wątpliwości ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Zdecydowanie za szeroka to dróżka . Wyjmij kilka kostek i masz wspaniałe miejsce dla nowej roślinki :;230
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

AAleksandra pisze: Zobaczcie jak teraz wygląda moje avocado. Teraz ma już prawie 1,5 roku i zaczęło "iść" na boki :
Obrazek
Poradź mi coś. Moje avocado wyraźnie cierpi na chlorozę. Podlewam je przegotowaną wodą z odżywką do zielonych, konkretnie to biohumusem forte. A roślina marnieje w oczach. Najwyższe liście blade, zupełnie bez koloru. Średnie zielone tylko przy żyłkach. :(
Agata
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Trzecie podejśce w pisaniu odpowiedzi. Komputer mi się wiesza :twisted:
roza333 pisze:Piękny ogród
Różyczko, dziękuję ;:167
basjak pisze:mnie azalie i różaneczniki rosną na tej samej, prawie całkowicie zacienionej rabacie
Basiu, to mnie pocieszyłaś :D Posadzę je na jednej rabacie. Jeszcze raz dziękuję za namiary piwoniowe ;:180

Paulinko, ja nie lubię takich krzywulców. Po przekwitnięciu ciachnę ja troszeczkę :D
JolantaGraj pisze:Azalie wielkokwiatowe mają to do siebie ,że są takie jakieś nie kształtne
Ja dokonałam świadomego wyboru, bo tylko herbaciano żółta była w tej niezbyt urodziwej formie. Inne miały ładny pokrój i dużo kwiatów, ale były różowe i fioletowe . Mam nadzieję troszkę ją uformować :lol:

Moniczko, dziękuję za cenne rady. Z całą pewnością dodałaś mi otuchy i wiary w me siły aby podjąć próbę uprawy rh ;:108
Dzisiaj skopałam rabatkę pod moje kwasoluby. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu już będę mogła pokazać jak je posadzę :D

Aleksandrze, miejsca u mnie jeszcze dostatek. Brakuje jedynie rąk do pracy . Im więcej chodniczka, tym niej koszenia i pielenia :;230

Agatko, ja podlewam avocado zwykłą kranówką i to bez odstania. U mnie woda jest baaardzo twarda, co co chwilę czajnik jest pokryty kamieniem. Posadziłam je do ziemi takiej zwykłej do kwatów. Jako nawóz dałam jej pałeczki długodziałające do roślin zielonych substral. Trzymam ją w domu, bo na tarasie fiknęła koziołka. Jest już za wysoka w stosunku do doniczki. Muszę jej dać większą i dam jej także ziemi ze sklepu. Jak widzisz nic nadzwyczajnego z nią nie wyprawiam. Nie rozpieszczam. Pilnuje tylko podlewania, bo ma duże pragnienie i trzymam w rozproszonym świetle. Jak na razie nie mogę narzekać na jej rozwój. Moje doświadczenie w uprawie avocado dotyczy tylko tej roślinki i polega na obserwacji. Być może podłoże u Twojej jest zbyt ubogie i trzeba ją podkarmić ?

A to następna roślinka wsadzona do ziemi jeszcze w lutym. Trochę powoli rośnie :
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może jeszcze aktualne fotki :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu! Poletko liliowe -imponujące ;:138 będzie super widok jak zakwitną.Mak to jakiś gigant :roll: i w ogóle dużo masz już kwitnących, ślicznych roślin z przyjemnością je sobie obejrzałam.
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

OLU czy będą również owoce na Liczi jak sądzisz . Czy na poletku liliowym będziesz sadzic coś wiecej . Sliczny maczek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Olu czy inkarwilla zimowała w gruncie? Masz bardzo dużo poduszkowych bylin, które właśnie teraz mają swoje pięć minut ;:108 Niesamowicie to wygląda ;:63 a i lilie w natarciu :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Olu - pospacerowałam po twoim ogrodzie - wszystkie roślinki takie dopieszczone - śliczniutkie.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MalinaG pisze:Mak to jakiś gigant
Alu, mak jest faktycznie imponujacych rozmiarów. Oto fotka z zeszłego roku z jego wymiarami :D
Obrazek

JAKUCH pisze:OLU czy będą również owoce na Liczi jak sądzisz . Czy na poletku liliowym będziesz sadzic coś wiecej
Jadziu , na owoce raczej nie liczę :? Nie liczę na zbyt wiele. Jak bedzie rosło w domu , to już dla mnie mały sukces. W tej chwili niezmiernie powoli rośnie. Listki ma w oryginalnym kolorze. Sama frajda w jego obserwowaniu. Avocado też mnie niezmiernie raduje, że po prostu udaje mi się odgadywać jego potrzeby. Mam jeszcze inne ciekawostki siane z nasionek, ale są w tej chwili mało atrakcyjne. Pokażę je jak odrobinę podrosną :D
Pomiędzy liliami miałam zamiar dosadzić gladiole, ale zrezygnowałam, bo one się rozrosną i bedzie gąszcz liliowy. Inne kwiaty by się zadusiły. Za to przed liliami posadziłam bodziszki od Ani (Tary) , liatre i takie tam inne niższe. Za liliami posiana fasola tyczna (za tyczki mają służyć słoneczniki). A wczoraj jeszcze przepikowałam jeszcze kosmos. Będzie kolorowo :D
heliofitka pisze:Olu czy inkarwilla zimowała w gruncie?
Iwonko, ta inkarwilla sprawiłami niespodziankę. Posadziłam ja wiosną zeszłego roku do gruntu. Bodaj to była biedronkowa. Jakoś zaraz po posadzeniu zniknęła i myślałam, że zmarniała, a ona w tym roku jako pierwsza zakwitła. Muszę ją jednak przesadzić, bo rośnie w cieniu pod drzewem :? Natomiast inna inkarwilla posadzona jako piękna duża kwitnąca sadzonka w tamtym roku ... nie daje znaku życia. Mam jeszcze tegoroczną lidlowską. Przez majową zimę została zmrożona, ale teraz pięknie odbija :D

Reniu, roślinki u mnie muszą być dzielne, bo jako jedyny ich opiekun z ograniczoną ilością wolnego czasu , walczę z chwastami jak z wiatrakami ;:14 I ciągle się uczę, uczę ... od miłych forumków ;:108
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Ja też dwa lata temu kupiłam w Biedronce. Pięknie kwitła i nawet przetrzymała zimę :D Niestety tej wiosny nie mogę znaleźć jej na rabacie, a chyba nie przesadzałam jej ;:24 Zresztą o tej porze to miałaby już kwiaty :roll:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”