Ogród 100 róż
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród 100 róż
Co za cudowne miejsce z tą ławeczką. Co tam rośnie?
czyżby hortensje? Masz je w donicach?
Zachwycasz się Geofem, a ja jakoś nie mam szczęścia do tej rózy.
Mam ją od zeszłego roku. W zeszłym nie zakwitła w ogóle. W tym roku wiosną ją przesadziłam, zakwitła, ale nie mogę uchwycić jej kwiatów, bo były tylko 2 i w dodatku bardzo szybko przekwity. Ale czekam dalej po takiej rekomendacji
czyżby hortensje? Masz je w donicach?
Zachwycasz się Geofem, a ja jakoś nie mam szczęścia do tej rózy.
Mam ją od zeszłego roku. W zeszłym nie zakwitła w ogóle. W tym roku wiosną ją przesadziłam, zakwitła, ale nie mogę uchwycić jej kwiatów, bo były tylko 2 i w dodatku bardzo szybko przekwity. Ale czekam dalej po takiej rekomendacji
Ewa, ogólnie rzecz biorąc róże są zdrowe, ale w ostatnich dniach na niektórych pojawiły się pojedyncze plamy. Dużo wilgoci i wysoka temperatura zrobiły swoje... Oczywiście ani Odile, ani tym bardziej Lions Rose to nie dotyczy
Alexia, ale mi miło
(
) A Lions Rose nie chciałabyś przygarnąć?
Co do Granny, to aż tak czarować nie potrafię
tam rosną dwa krzaczki. Myślę, że ona bardzo dobrze by wyglądała w donicy. U niej jednak zauważyłam pojedyncze żółte liście. Kwitnie za to bardzo efektownie przez całe lato 
Justyś, obie są fajne, ale Lions ma zdecydowanie większy kwiat niż Pastella... U mnie też lepiej sprawuje się ta pierwsza. Pastella wybiła teraz długimi pędami, co nie bardzo mi pasuje, bo rośnie z przodu rabaty i miała być niską kompaktową różyczką
Odile muszę dobrze opatulić, bo zostaje na zimę na dworze, a liczę na jej popisowe kwitnienie w przyszłym roku.
U mnie nie było tak sucho jak u Ciebie, więc na szczęście nie mam tego typu przypadków. Współczuję
Gosia, z dwóch stron ławeczki rosną hortensje w donicach ? Anabelle i Limelight.
Musisz dać czas swojemu Geoff?owi, bo przecież musi się przyzwyczaić do nowego miejsca
Ta róża naprawdę na to zasługuje
Powoli zaczynam wychodzić na prostą. Udało mi się nawet odchwaścić trawnik
Dzisiaj zrobiłam fotki tzw. ogólne, ale muszę je przygotować. Mam nadzieję, że jutro uda mi się co nieco pokazać
Tymczasem jeszcze trochę portrecików
The Wedgwood Rose

Mary Rose

Marie Antoinette

Acropolis

Pastella

Winchester Cathedral

uwielbiam te czerwone pączki kontrastujące z białymi płatkami

Bremer Stadtmusikanten

to też Bremer; fajna prawda?

Kosmosy

Maid Marion

Princess Anne; coraz lepiej się sprawuje

Aphrodite

Zaide. Nie jestem z niej zadowolona w tym roku; trochę chorowała i ma niewiele kwiatów.

Lions Rose i reszta

Alexia, ale mi miło

Co do Granny, to aż tak czarować nie potrafię

Justyś, obie są fajne, ale Lions ma zdecydowanie większy kwiat niż Pastella... U mnie też lepiej sprawuje się ta pierwsza. Pastella wybiła teraz długimi pędami, co nie bardzo mi pasuje, bo rośnie z przodu rabaty i miała być niską kompaktową różyczką

Odile muszę dobrze opatulić, bo zostaje na zimę na dworze, a liczę na jej popisowe kwitnienie w przyszłym roku.
U mnie nie było tak sucho jak u Ciebie, więc na szczęście nie mam tego typu przypadków. Współczuję

Gosia, z dwóch stron ławeczki rosną hortensje w donicach ? Anabelle i Limelight.
Musisz dać czas swojemu Geoff?owi, bo przecież musi się przyzwyczaić do nowego miejsca

Powoli zaczynam wychodzić na prostą. Udało mi się nawet odchwaścić trawnik

Dzisiaj zrobiłam fotki tzw. ogólne, ale muszę je przygotować. Mam nadzieję, że jutro uda mi się co nieco pokazać

Tymczasem jeszcze trochę portrecików

The Wedgwood Rose

Mary Rose

Marie Antoinette

Acropolis

Pastella

Winchester Cathedral

uwielbiam te czerwone pączki kontrastujące z białymi płatkami

Bremer Stadtmusikanten

to też Bremer; fajna prawda?

Kosmosy

Maid Marion

Princess Anne; coraz lepiej się sprawuje

Aphrodite

Zaide. Nie jestem z niej zadowolona w tym roku; trochę chorowała i ma niewiele kwiatów.

Lions Rose i reszta

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Aniu, zachwycają mnie Twoje Kosmosy w donicach
Jesteś zadowolona z takiej kompozycji? Dobrze rosną w donicach?

Jesteś zadowolona z takiej kompozycji? Dobrze rosną w donicach?
Monia, sądzę że Kosmosy się sprawdzają w donicach, bo mają fajny, luźny pokrój. Kwitną bardzo obficie dużymi kwiatami, które długo utrzymują się na krzewie, więc nie trzeba co chwilę sprzątać ;) Jedna donica u mnie już zimowała. Trzy pozostałe przesadziłam w tym roku z gruntu i też będą zimowały na zewnątrz.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu zachwycające są Twoje różyczki .Co jedna to piękniejsza .Ciekawa jestem ,jakie są Twoje jesienne typowania .Jeśli chodzi o Euforię ,pytałaś o nią ,to jest u mnie w wątku na ostatniej fotce .Wstawiłam specjalnie dla Ciebie

Ewciu, Twoją Euforię już widziałam. Bardzo Ci dziękuję
Moja nowa rabata będzie biało-fioletowa, dlatego szukałam fioletowej lub purpurowej okrywówki. Ostatecznie najniższe róże będą białe ? 5 szt. White Meidiland.
Teraz trochę bliżej zapoznam Was z moim ogrodem, chociaż w zasadzie wszystko już było pokazane...
Taki mam widoczek po lewej stronie tarasu. Najbliżej rośnie szpalerek z 6 Lions?ów. Z tyłu, koło naparstnicy widać jeden kwiat młodziutkiej Munstead Wood. Obie odmiany bardzo ładnie się komponują.

Zbliżenie

I szersze ujęcie rabaty. Jesienią, za kulką z bukszpanu zostanie dosadzona purpurowa róża - Johann Wolfgang v. Goethe.

Na dole, po lewej stronie - puste miejsce na zegar słoneczny, który od zimy cierpliwie czeka na złożenie, no i wymurowanie postumentu (może we wrześniu
)

Fragment rabaty z wiśnią japońską znajdującej się na wprost tarasu ? na końcu działki.
Przy żółtym żywopłocie (nie ma jeszcze ostatecznego kształtu) jesienią powstanie nowa różana rabata ? biało-fioletowa
Nie będzie to jednak delikatny fiolet jak u novaliski, ale taki co daje po oczach (mam przynajmniej taką nadzieję
).

Widoczek na bok (prawa strona) i tyły

Wcześniejsze ujęcie bocznej rabaty; na początku, po prawej - Harlow Carr, która osiągnęła już ok. 1,5 m wysokości. Większość róż ? jak widać w pączkach. Za tydzień, dwa będzie bardziej kolorowo.

Idziemy dalej, w kierunku wiaty

Widok z rabaty bocznej na tyły

Wollerton old Hall ma już ok. 1,7 m, ale na razie kwitnie pojedynczymi kwiatami

Wollerton, The Shepherdess i hortensje ? Limelight i na końcu Anabelle

Na zakończenie ? donicowa Double Delight. Muszę przyznać, że ładnie rośnie, a chciałam się z nią żegnać

Moja nowa rabata będzie biało-fioletowa, dlatego szukałam fioletowej lub purpurowej okrywówki. Ostatecznie najniższe róże będą białe ? 5 szt. White Meidiland.
Teraz trochę bliżej zapoznam Was z moim ogrodem, chociaż w zasadzie wszystko już było pokazane...

Taki mam widoczek po lewej stronie tarasu. Najbliżej rośnie szpalerek z 6 Lions?ów. Z tyłu, koło naparstnicy widać jeden kwiat młodziutkiej Munstead Wood. Obie odmiany bardzo ładnie się komponują.

Zbliżenie

I szersze ujęcie rabaty. Jesienią, za kulką z bukszpanu zostanie dosadzona purpurowa róża - Johann Wolfgang v. Goethe.

Na dole, po lewej stronie - puste miejsce na zegar słoneczny, który od zimy cierpliwie czeka na złożenie, no i wymurowanie postumentu (może we wrześniu

Fragment rabaty z wiśnią japońską znajdującej się na wprost tarasu ? na końcu działki.
Przy żółtym żywopłocie (nie ma jeszcze ostatecznego kształtu) jesienią powstanie nowa różana rabata ? biało-fioletowa

Widoczek na bok (prawa strona) i tyły

Wcześniejsze ujęcie bocznej rabaty; na początku, po prawej - Harlow Carr, która osiągnęła już ok. 1,5 m wysokości. Większość róż ? jak widać w pączkach. Za tydzień, dwa będzie bardziej kolorowo.

Idziemy dalej, w kierunku wiaty

Widok z rabaty bocznej na tyły

Wollerton old Hall ma już ok. 1,7 m, ale na razie kwitnie pojedynczymi kwiatami

Wollerton, The Shepherdess i hortensje ? Limelight i na końcu Anabelle

Na zakończenie ? donicowa Double Delight. Muszę przyznać, że ładnie rośnie, a chciałam się z nią żegnać

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudny masz ten ogród
Kompozycje konkursowe. Porządek wręcz idealny. I jeszcze ta przestrzeń...

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Ania,
Wiedziałam, że Twój ogród jest unikatowy, ale dopiero teraz to widzę
, takie piękno ukrywać
wiele osób mogłoby się szkolić u Ciebie 
Wiedziałam, że Twój ogród jest unikatowy, ale dopiero teraz to widzę

Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Aniu, zaniemówiłam. Oglądam te Twoje ostatnie zdjęcia po raz nie wiem który i z każdą chwilą mój zachwyt rośnie.
Tak jak Justi wiedziałam, że u Ciebie pięknie ale, że aż tak...?!!!
Najszczersze gratulacje!
Ciekawe co będzie tym fioletem dającym po oczach na nowej rabacie?
Tak jak Justi wiedziałam, że u Ciebie pięknie ale, że aż tak...?!!!

Ciekawe co będzie tym fioletem dającym po oczach na nowej rabacie?
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przygarnac,to ja bym chciala prawie wszystkie,ale......Kosmos i Lions Rose na pewno super pasuja.Tylko w tym sezonie Kordes`owki to u mnie najgorsze roze,jestem na nie obrazona(ale tylko troche).AnaAn pisze:
Alexia, ale mi miło(
) A Lions Rose nie chciałabyś przygarnąć?
Co do Granny, to aż tak czarować nie potrafiętam rosną dwa krzaczki. Myślę, że ona bardzo dobrze by wyglądała w donicy. U niej jednak zauważyłam pojedyncze żółte liście. Kwitnie za to bardzo efektownie przez całe lato
Dzięki za info o Granny,pewnie kupie ja.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Przepięknie u Ciebie! Mówiłam, że powinnaś pokazywać szersze obrazki
Zaciekawiłas mnie nową rabatą
Fiolet - taki jak u Rhapsody in Blue?

Zaciekawiłas mnie nową rabatą

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Cudowny masz ogród Aniu
Wszystko przemyślane,bajecznie to wygląda
Trawnik jaki równiutki i zielony...szacun

Trawnik jaki równiutki i zielony...szacun

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, właśnie takich widoków mi brakowało
Przepiękny ogrod - sporo iglakow, różnorodnych roślin, bylin, kamienne ścieżki... a wszystko pięknie skomponowane i ozdobione różami - czego chcieć więcej
Zabrakło tylko rabaty na środku trawnika - tam jest jakies drzewo, dojrzłam tez białą różę..co jeszcze? I w którym miejscu jest pergola?

Przepiękny ogrod - sporo iglakow, różnorodnych roślin, bylin, kamienne ścieżki... a wszystko pięknie skomponowane i ozdobione różami - czego chcieć więcej

Zabrakło tylko rabaty na środku trawnika - tam jest jakies drzewo, dojrzłam tez białą różę..co jeszcze? I w którym miejscu jest pergola?

Dziewczyny, jest mi niezmiernie miło czytać takie słowa... Aż nie wiem co napisać, wobec tego po prostu - dziękuję
Ogród nie jest taki cudowny i całe szczęście, bo pozwala mi to nieustannie coś w nim zmieniać. Wiem, że tak będzie do końca życia, bo w swoim poprzednim ogrodzie też wiecznie latałam z krzakami... A jeszcze inną sprawą jest fakt, że dzisiaj urządziłabym go zupełnie inaczej ? przede wszystkim zaprosiłabym do niego o wiele mniej gatunków
Ania, z tą przestrzenią to wiesz, bez przesady ? takie ujęcie...
Justyś ? z Twoich ust takie słowa... to szczególna pochwała, ale taka mundra to ja nie jestem...
Ewa, cieszę się, że mój ogródek przypadł Ci do gustu. W takim razie liczę na miłe odwiedziny
Zamówiłam francuskie róże (http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.51199.2 ), ale jeszcze nie wiem na 100% czy je będę miała, więc może będę musiała zmienić koncepcję.
Alexia, mi też w tym sezonie troszeczkę podpadły kordeski, ale tylko dwie (
) ? Zaide i Cinderella. Zwłaszcza ta druga. W pierwszym rzucie miała parę marnych kwiatków i cały czas czekam na drugie kwitnienie...
Powinnaś być zadowolona z Granny:)
Monia, no widzisz jaki masz na mnie wpływ
Chciałabym mniej więcej tak intensywny kolor, ale wiadomo ? na fotkach często kolory znacznie odbiegają od tych w realu. Zawsze uważałam, że Rhapsody in Blue jest brzydka i ma straszny kolor...
Aniu, trawniczek to dla mnie priorytet; to taka kropka nad i. Sama też dokładam swoje 5 groszy do jego pielęgnacji ? odchwaszczam i dbam o kanciki. Bez wariacji oczywiście ? jak nie mam czasu ? to jest nie zrobione ? i już
Kasia, drzewo to buk odmiany 'Purpurea Pendula'. Ta rabata przewidziana jest do przeróbki, ale dopiero na wiosnę. Planuję tam bukszpan. Drzewo oczywiście zostaje i nie wiem, czy resztę w całości wyeksportować, czy częściowo; będę myślała zimą
Pergola stoi vis a vis Lions?ów, za leżaczkami. Przy niej rosną New Dawn i powojniki. Pergolę na wiosnę najprawdopodobniej przemaluję na biało, choć nie wiem na pewno czy to dobry pomysł...
Ostatnie fotki:

Acropolis i Marie Antoinette

Falstaff

Herkules

Natasha Richardson

Munstead Wood

Marie Antoinette

William Shakespeare 2000

Acropolis

William Shakespeare 2000

Falstaff

Sister Elizabeth

Ogród nie jest taki cudowny i całe szczęście, bo pozwala mi to nieustannie coś w nim zmieniać. Wiem, że tak będzie do końca życia, bo w swoim poprzednim ogrodzie też wiecznie latałam z krzakami... A jeszcze inną sprawą jest fakt, że dzisiaj urządziłabym go zupełnie inaczej ? przede wszystkim zaprosiłabym do niego o wiele mniej gatunków

Ania, z tą przestrzenią to wiesz, bez przesady ? takie ujęcie...
Justyś ? z Twoich ust takie słowa... to szczególna pochwała, ale taka mundra to ja nie jestem...
Ewa, cieszę się, że mój ogródek przypadł Ci do gustu. W takim razie liczę na miłe odwiedziny

Zamówiłam francuskie róże (http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.51199.2 ), ale jeszcze nie wiem na 100% czy je będę miała, więc może będę musiała zmienić koncepcję.
Alexia, mi też w tym sezonie troszeczkę podpadły kordeski, ale tylko dwie (

Powinnaś być zadowolona z Granny:)
Monia, no widzisz jaki masz na mnie wpływ

Chciałabym mniej więcej tak intensywny kolor, ale wiadomo ? na fotkach często kolory znacznie odbiegają od tych w realu. Zawsze uważałam, że Rhapsody in Blue jest brzydka i ma straszny kolor...

Aniu, trawniczek to dla mnie priorytet; to taka kropka nad i. Sama też dokładam swoje 5 groszy do jego pielęgnacji ? odchwaszczam i dbam o kanciki. Bez wariacji oczywiście ? jak nie mam czasu ? to jest nie zrobione ? i już

Kasia, drzewo to buk odmiany 'Purpurea Pendula'. Ta rabata przewidziana jest do przeróbki, ale dopiero na wiosnę. Planuję tam bukszpan. Drzewo oczywiście zostaje i nie wiem, czy resztę w całości wyeksportować, czy częściowo; będę myślała zimą

Pergola stoi vis a vis Lions?ów, za leżaczkami. Przy niej rosną New Dawn i powojniki. Pergolę na wiosnę najprawdopodobniej przemaluję na biało, choć nie wiem na pewno czy to dobry pomysł...
Ostatnie fotki:

Acropolis i Marie Antoinette

Falstaff

Herkules

Natasha Richardson

Munstead Wood

Marie Antoinette

William Shakespeare 2000

Acropolis

William Shakespeare 2000

Falstaff

Sister Elizabeth

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Aniu, ja u Ciebie bywam regularnie.
Mam 2 Palais Biron kupione latem u Kamili w małych doniczkach jako Purple Lodge. Choć jeszcze czekają na wysadzenie do gruntu (rabata w powijakach
) to kwitną pięknie drugi raz. Cudowny nasycony kolor. Warto na tę różę poczekać, moim zdaniem.
Mnie jeszcze zachwyca Purple Eden. Bardzo zmienny kolor. Nie mogę się jeszcze o niej kompetentnie wypowiadać bo też czeka w doniczce (choć dużej, 14 litrowej) na wysadzenie ale kształt kwiatu i kolor już podbil moje serce. Rzuć okiem na to zdjęcie na helpie http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.227587 U mnie zrobiła właśnie coś takiego ale oczywiście w duuużo skromniejszym wydaniu. A do tej pory lubiłam tylko odcienie różu i kremu
BTW, zrobiłaś piękny portret Herkulesowi
Mam 2 Palais Biron kupione latem u Kamili w małych doniczkach jako Purple Lodge. Choć jeszcze czekają na wysadzenie do gruntu (rabata w powijakach

Mnie jeszcze zachwyca Purple Eden. Bardzo zmienny kolor. Nie mogę się jeszcze o niej kompetentnie wypowiadać bo też czeka w doniczce (choć dużej, 14 litrowej) na wysadzenie ale kształt kwiatu i kolor już podbil moje serce. Rzuć okiem na to zdjęcie na helpie http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.227587 U mnie zrobiła właśnie coś takiego ale oczywiście w duuużo skromniejszym wydaniu. A do tej pory lubiłam tylko odcienie różu i kremu

BTW, zrobiłaś piękny portret Herkulesowi

Pozdrawiam
Ewa
Ewa