Ogród 100 róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż

Post »

Co za cudowne miejsce z tą ławeczką. Co tam rośnie?
czyżby hortensje? Masz je w donicach?
Zachwycasz się Geofem, a ja jakoś nie mam szczęścia do tej rózy.
Mam ją od zeszłego roku. W zeszłym nie zakwitła w ogóle. W tym roku wiosną ją przesadziłam, zakwitła, ale nie mogę uchwycić jej kwiatów, bo były tylko 2 i w dodatku bardzo szybko przekwity. Ale czekam dalej po takiej rekomendacji
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ewa, ogólnie rzecz biorąc róże są zdrowe, ale w ostatnich dniach na niektórych pojawiły się pojedyncze plamy. Dużo wilgoci i wysoka temperatura zrobiły swoje... Oczywiście ani Odile, ani tym bardziej Lions Rose to nie dotyczy :wink:

Alexia, ale mi miło ;:196 ( :lol: ) A Lions Rose nie chciałabyś przygarnąć?
Co do Granny, to aż tak czarować nie potrafię :) tam rosną dwa krzaczki. Myślę, że ona bardzo dobrze by wyglądała w donicy. U niej jednak zauważyłam pojedyncze żółte liście. Kwitnie za to bardzo efektownie przez całe lato :)

Justyś, obie są fajne, ale Lions ma zdecydowanie większy kwiat niż Pastella... U mnie też lepiej sprawuje się ta pierwsza. Pastella wybiła teraz długimi pędami, co nie bardzo mi pasuje, bo rośnie z przodu rabaty i miała być niską kompaktową różyczką ;:219
Odile muszę dobrze opatulić, bo zostaje na zimę na dworze, a liczę na jej popisowe kwitnienie w przyszłym roku.
U mnie nie było tak sucho jak u Ciebie, więc na szczęście nie mam tego typu przypadków. Współczuję ;:196

Gosia, z dwóch stron ławeczki rosną hortensje w donicach ? Anabelle i Limelight.
Musisz dać czas swojemu Geoff?owi, bo przecież musi się przyzwyczaić do nowego miejsca :wink: Ta róża naprawdę na to zasługuje :)

Powoli zaczynam wychodzić na prostą. Udało mi się nawet odchwaścić trawnik :)
Dzisiaj zrobiłam fotki tzw. ogólne, ale muszę je przygotować. Mam nadzieję, że jutro uda mi się co nieco pokazać :)
Tymczasem jeszcze trochę portrecików :)

The Wedgwood Rose
Obrazek

Obrazek

Mary Rose
Obrazek

Marie Antoinette
Obrazek

Acropolis
Obrazek

Pastella
Obrazek

Winchester Cathedral
Obrazek

uwielbiam te czerwone pączki kontrastujące z białymi płatkami
Obrazek

Bremer Stadtmusikanten
Obrazek

to też Bremer; fajna prawda?
Obrazek

Kosmosy
Obrazek

Maid Marion
Obrazek

Princess Anne; coraz lepiej się sprawuje :D
Obrazek

Aphrodite
Obrazek

Zaide. Nie jestem z niej zadowolona w tym roku; trochę chorowała i ma niewiele kwiatów.
Obrazek

Lions Rose i reszta :D
Obrazek

;:7
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, zachwycają mnie Twoje Kosmosy w donicach ;:138
Jesteś zadowolona z takiej kompozycji? Dobrze rosną w donicach?
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, sądzę że Kosmosy się sprawdzają w donicach, bo mają fajny, luźny pokrój. Kwitną bardzo obficie dużymi kwiatami, które długo utrzymują się na krzewie, więc nie trzeba co chwilę sprzątać ;) Jedna donica u mnie już zimowała. Trzy pozostałe przesadziłam w tym roku z gruntu i też będą zimowały na zewnątrz.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu zachwycające są Twoje różyczki .Co jedna to piękniejsza .Ciekawa jestem ,jakie są Twoje jesienne typowania .Jeśli chodzi o Euforię ,pytałaś o nią ,to jest u mnie w wątku na ostatniej fotce .Wstawiłam specjalnie dla Ciebie ;:108 :D
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu, Twoją Euforię już widziałam. Bardzo Ci dziękuję ;:168
Moja nowa rabata będzie biało-fioletowa, dlatego szukałam fioletowej lub purpurowej okrywówki. Ostatecznie najniższe róże będą białe ? 5 szt. White Meidiland.

Teraz trochę bliżej zapoznam Was z moim ogrodem, chociaż w zasadzie wszystko już było pokazane... ;:131

Taki mam widoczek po lewej stronie tarasu. Najbliżej rośnie szpalerek z 6 Lions?ów. Z tyłu, koło naparstnicy widać jeden kwiat młodziutkiej Munstead Wood. Obie odmiany bardzo ładnie się komponują.

Obrazek

Zbliżenie
Obrazek

I szersze ujęcie rabaty. Jesienią, za kulką z bukszpanu zostanie dosadzona purpurowa róża - Johann Wolfgang v. Goethe.
Obrazek

Na dole, po lewej stronie - puste miejsce na zegar słoneczny, który od zimy cierpliwie czeka na złożenie, no i wymurowanie postumentu (może we wrześniu ;:170 )
Obrazek

Fragment rabaty z wiśnią japońską znajdującej się na wprost tarasu ? na końcu działki.
Przy żółtym żywopłocie (nie ma jeszcze ostatecznego kształtu) jesienią powstanie nowa różana rabata ? biało-fioletowa :) Nie będzie to jednak delikatny fiolet jak u novaliski, ale taki co daje po oczach (mam przynajmniej taką nadzieję :;230 ).
Obrazek

Widoczek na bok (prawa strona) i tyły
Obrazek

Wcześniejsze ujęcie bocznej rabaty; na początku, po prawej - Harlow Carr, która osiągnęła już ok. 1,5 m wysokości. Większość róż ? jak widać w pączkach. Za tydzień, dwa będzie bardziej kolorowo.
Obrazek

Idziemy dalej, w kierunku wiaty
Obrazek

Widok z rabaty bocznej na tyły
Obrazek

Wollerton old Hall ma już ok. 1,7 m, ale na razie kwitnie pojedynczymi kwiatami
Obrazek

Wollerton, The Shepherdess i hortensje ? Limelight i na końcu Anabelle
Obrazek

Na zakończenie ? donicowa Double Delight. Muszę przyznać, że ładnie rośnie, a chciałam się z nią żegnać :)
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudny masz ten ogród ;:167 ;:167 ;:167 Kompozycje konkursowe. Porządek wręcz idealny. I jeszcze ta przestrzeń...
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ania,
Wiedziałam, że Twój ogród jest unikatowy, ale dopiero teraz to widzę :tan , takie piękno ukrywać ;:14 wiele osób mogłoby się szkolić u Ciebie ;:180
Pozdrawiam
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Aniu, zaniemówiłam. Oglądam te Twoje ostatnie zdjęcia po raz nie wiem który i z każdą chwilą mój zachwyt rośnie.
Tak jak Justi wiedziałam, że u Ciebie pięknie ale, że aż tak...?!!! ;:oj Najszczersze gratulacje! ;:63
Ciekawe co będzie tym fioletem dającym po oczach na nowej rabacie?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AnaAn pisze:
Alexia, ale mi miło ;:196 ( :lol: ) A Lions Rose nie chciałabyś przygarnąć?
Co do Granny, to aż tak czarować nie potrafię :) tam rosną dwa krzaczki. Myślę, że ona bardzo dobrze by wyglądała w donicy. U niej jednak zauważyłam pojedyncze żółte liście. Kwitnie za to bardzo efektownie przez całe lato :)
Przygarnac,to ja bym chciala prawie wszystkie,ale......Kosmos i Lions Rose na pewno super pasuja.Tylko w tym sezonie Kordes`owki to u mnie najgorsze roze,jestem na nie obrazona(ale tylko troche).
Dzięki za info o Granny,pewnie kupie ja.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Przepięknie u Ciebie! Mówiłam, że powinnaś pokazywać szersze obrazki :D
Zaciekawiłas mnie nową rabatą :D Fiolet - taki jak u Rhapsody in Blue?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Cudowny masz ogród Aniu ;:108 Wszystko przemyślane,bajecznie to wygląda ;:224
Trawnik jaki równiutki i zielony...szacun ;:333
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, właśnie takich widoków mi brakowało ;:138
Przepiękny ogrod - sporo iglakow, różnorodnych roślin, bylin, kamienne ścieżki... a wszystko pięknie skomponowane i ozdobione różami - czego chcieć więcej ;:170
Zabrakło tylko rabaty na środku trawnika - tam jest jakies drzewo, dojrzłam tez białą różę..co jeszcze? I w którym miejscu jest pergola? :lol:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, jest mi niezmiernie miło czytać takie słowa... Aż nie wiem co napisać, wobec tego po prostu - dziękuję ;:168
Ogród nie jest taki cudowny i całe szczęście, bo pozwala mi to nieustannie coś w nim zmieniać. Wiem, że tak będzie do końca życia, bo w swoim poprzednim ogrodzie też wiecznie latałam z krzakami... A jeszcze inną sprawą jest fakt, że dzisiaj urządziłabym go zupełnie inaczej ? przede wszystkim zaprosiłabym do niego o wiele mniej gatunków :)

Ania, z tą przestrzenią to wiesz, bez przesady ? takie ujęcie...

Justyś ? z Twoich ust takie słowa... to szczególna pochwała, ale taka mundra to ja nie jestem...

Ewa, cieszę się, że mój ogródek przypadł Ci do gustu. W takim razie liczę na miłe odwiedziny :)
Zamówiłam francuskie róże (http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.51199.2 ), ale jeszcze nie wiem na 100% czy je będę miała, więc może będę musiała zmienić koncepcję.

Alexia, mi też w tym sezonie troszeczkę podpadły kordeski, ale tylko dwie ( :;230 ) ? Zaide i Cinderella. Zwłaszcza ta druga. W pierwszym rzucie miała parę marnych kwiatków i cały czas czekam na drugie kwitnienie...
Powinnaś być zadowolona z Granny:)

Monia, no widzisz jaki masz na mnie wpływ :;230
Chciałabym mniej więcej tak intensywny kolor, ale wiadomo ? na fotkach często kolory znacznie odbiegają od tych w realu. Zawsze uważałam, że Rhapsody in Blue jest brzydka i ma straszny kolor... :;230

Aniu, trawniczek to dla mnie priorytet; to taka kropka nad i. Sama też dokładam swoje 5 groszy do jego pielęgnacji ? odchwaszczam i dbam o kanciki. Bez wariacji oczywiście ? jak nie mam czasu ? to jest nie zrobione ? i już :)

Kasia, drzewo to buk odmiany 'Purpurea Pendula'. Ta rabata przewidziana jest do przeróbki, ale dopiero na wiosnę. Planuję tam bukszpan. Drzewo oczywiście zostaje i nie wiem, czy resztę w całości wyeksportować, czy częściowo; będę myślała zimą :)
Pergola stoi vis a vis Lions?ów, za leżaczkami. Przy niej rosną New Dawn i powojniki. Pergolę na wiosnę najprawdopodobniej przemaluję na biało, choć nie wiem na pewno czy to dobry pomysł...

Ostatnie fotki:

Obrazek

Acropolis i Marie Antoinette
Obrazek

Obrazek

Falstaff
Obrazek

Herkules
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Natasha Richardson
Obrazek

Obrazek

Munstead Wood
Obrazek

Marie Antoinette
Obrazek

William Shakespeare 2000
Obrazek

Acropolis
Obrazek

William Shakespeare 2000
Obrazek

Obrazek

Falstaff
Obrazek

Sister Elizabeth
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Aniu, ja u Ciebie bywam regularnie.
Mam 2 Palais Biron kupione latem u Kamili w małych doniczkach jako Purple Lodge. Choć jeszcze czekają na wysadzenie do gruntu (rabata w powijakach ;:219 ) to kwitną pięknie drugi raz. Cudowny nasycony kolor. Warto na tę różę poczekać, moim zdaniem.
Mnie jeszcze zachwyca Purple Eden. Bardzo zmienny kolor. Nie mogę się jeszcze o niej kompetentnie wypowiadać bo też czeka w doniczce (choć dużej, 14 litrowej) na wysadzenie ale kształt kwiatu i kolor już podbil moje serce. Rzuć okiem na to zdjęcie na helpie http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.227587 U mnie zrobiła właśnie coś takiego ale oczywiście w duuużo skromniejszym wydaniu. A do tej pory lubiłam tylko odcienie różu i kremu ;:24
BTW, zrobiłaś piękny portret Herkulesowi ;:177
Pozdrawiam
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”