Pięknie rozwija się twój skalniaczek a zachód słońca jest wspaniały. Co to za dzwonek śliczny się pojawił? Jak się rozrośnie to będzie wyglądał wspaniale.Myślę że już jesienią będzie na czym oko powiesić, bo roślinki rosną bardzo szybko.
kogra pisze:Małgosiu, jeżeli zrobi jakieś nasionka to posiej ich żeby było więcej, bo są prześliczne.
Grażynko ten dzwonek jest rośliną dwuletnią ,oczywiście spróbuję zebrać nasionka chociaż nigdy tego nie robiłam .Kupiłam go w formie sadzonek ,był jeszcze trzeci (fiolecik) ale padł nie wiedzieć czemu.
Nie bardzo wiem ,w którym momencie nasionka są gotowe do zebrania ????
Małgosiu - piękne zdjęcia z ogródka. Nasiona dzwonka możesz zebrać kiedy Lodyżki kwiatowe zaczną zasychać.
A co to jest za roślinka na 1 zdjęciu na 1 planie, taka z białoczerwonymi kwiatkami ?
chatte pisze: A czy wiesz może, jak nazywa się rozchodnik na 5 stronie, 5 zdjęcie od dołu?
Izo,w tym rzędzie są dwa ,ten zielony to rozchodnik kamczacki a ten kolorowy to rozchodnik biały (sedum album laconicum).Mam nadzieję ,że nie poplątałam .
Goniu, mnie chodziło o 5 zdjęcie od dołu, między pąkiem funkii a takim różowym rozchodnikiem. Pytam, bo wygląda podobnie do mojego, którego usiłuję zidentyfikować, a dotąd ustaliłam jedynie, że to prawdopodobnie rozchodnik kaukaski, ale jaki, to juz nie wiem.